Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Τα τεστ αντισωμάτων “μίλησαν”: “Καθαροί” από κορονοϊό οι υγειονομικοί της Κρήτης

Μόλις 6 οι εργαζόμενοι με θετικά αντισώματα στον κοροναϊό σε ΠΑΓΝΗ, Βενιζέλειο και πέντε κέντρα υγείας, σε σύνολο περίπου 2.650 που ελέγχθηκαν
Οι εργαζόμενοι στις υγειονομικές μονάδες της Κρήτης είναι “καθαροί” από κοροναϊό. Αυτό δείχνουν τα χιλιάδες τεστ αντισωμάτων που έγιναν στους ανθρώπους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις
υγειονομικές μονάδες ευθύνης της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, τα οποία συνεχίζονται.
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η “Π” αναφέρουν ότι στο Βενιζέλειο ελέγχθηκαν περίπου 1.000 άτομα και στο ΠΑΓΝΗ 1.650 (μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και το προσωπικό 5 Κέντρων Υγείας, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου κ.α.) και βρέθηκαν μόλις 6 εργαζόμενοι με θετικά αντισώματα. Οι 4 από το Βενιζέλειο και 2 από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ιδιαίτερα μικρός ο αριθμός των εργαζομένων με θετικά αντισώματα και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Κρήτης.α τεστ έγιναν σε εθελοντική βάση και η συμμετοχή του προσωπικού ήταν αυξημένη.
Η κ. Εύα Παναγιωτάκη, γιατρός-βιοπαθολόγος και πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Βενιζελείου, είπε στην “Π”: “Σε σύνολο 1.400 εργαζομένων του Βενιζελείου και των Κέντρων Υγείας Καστελλίου και Αρκαλοχωρίου, ελέγχθηκαν περίπου 1.000 άτομα και διαπιστώθηκε ότι μόνο 4 είχαν θετικά αντισώματα κοροναϊού.
Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή τους προηγούμενους μήνες είχαν νοσήσει, τώρα όμως είναι υγιείς (άλλωστε υποβλήθηκαν σε τεστ κοροναϊού) και φυσικά δεν μεταδίδουν τη νόσο”.
Τα εθελοντικά τεστ αντισωμάτων άρχισαν στις 17 Ιουνίου στις δομές υγείας του νησιού. Αφορούσαν στο σύνολο των επαγγελματιών που παρέχουν υπηρεσίες σε δημόσιες δομές υγείας, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (μόνιμοι, αποσπασμένοι, ΙΔΟΧ, υπηρεσίες ασφαλείας, καθαριότητας κ.α.) συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ και των φαρμακείων του ΕΟΠΠΥ που λειτουργούν στην περιφέρεια Κρήτης.
Σύμφωνα με την κ. Παναγιωτάκη, το επόμενο διάστημα τα τεστ αντισωμάτων, επεκτείνονται στο ΕΚΑΒ και σε κλειστές ομάδες (ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, ασθενείς στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού κ.α.).Όπως είχε επισημάνει η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, “τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιούν για επιδημιολογικούς σκοπούς και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη στρατηγικών για την προάσπιση της δημόσιας υγείας”.
Να σημειωθεί ότι όλα τα τεστ θα εξετάζονται στην Κρήτη, από τα οριζόμενα εργαστήρια αναφοράς των νοσοκομείων της 7ης ΥΠΕ, η οποία θα έχει και την ευθύνη συλλογής των αποτελεσμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.