Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Ήρθε στην Ελλάδα το σωτήριο φάρμακο για τους ασθενείς με κυστική ίνωση

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τους ασθενείς με κυστική ίνωση σημειώθηκε την Πέμπτη. Ξεκινά στη χώρα μας η
πρώιμη διάθεση του καινοτόμου φαρμακευτικού σκευάσματος Trikafta, που βελτιώνει θεαματικά την κατάσταση της υγείας των ασθενών με κυστική ίνωση σε μόλις 15 μέρες, διαφορετικά χρειάζεται συνήθως μεταμόσχευση πνεύμονα.

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε:

«Το φθινόπωρο καλέσαμε δημόσια τη φαρμακευτική εταιρεία, να προσέλθει να διαπραγματευτεί με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και να δώσει πρώιμη πρόσβαση σε ασθενείς με κυστική ίνωση. Σήμερα ανακοινώνουμε την έναρξη του προγράμματος πρώιμης πρόσβασης για ασθενείς με κυστική ίνωση, οι οποίοι πληρούν συγκεκριμένα κλινικά κριτήρια. Θα ήθελα να σημειώσω πως το πρόγραμμα αυτό παρέχεται δωρεάν και ευχαριστώ για αυτό την εταιρεία και τον Πρόεδρο του ΕΟΦ. Ταυτόχρονα, προχωράμε στη δημιουργία Εθνικού Μητρώου για ασθενείς με κυστική ίνωση. Η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα, αποτελεί για εμάς ύψιστη προτεραιότητα».

Το θέμα είχε αναδείξει για πρώτη φορά ο επίτιμος προέδρος του Συλλόγου των Ασθενών με Κυστική Ίνωση και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Δημήτρης Κοντοπίδης. Ασθενής και ο ίδιος σε τελικό στάδιο, αρνήθηκε να προχωρήσει σε μεταμόσχευση πνευμόνων διεκδικώντας για τον ίδιο και τους συνασθενείς του την πρώιμη πρόσβαση στην καινοτόμο θεραπεία Trikafta. Συγκεκριμένα, ως ένδειξη συμπαράστασης στους άλλους ασθενείς που βρίσκονται στην ίδια μοίρα μ' αυτόν, αλλά και σε μια ύστατη προσπάθεια να πιέσει την κυβέρνηση για πρόσβαση στην καινοτόμο θεραπεία, ο Δημήτρης Κοντοπίδης, είχε αρνηθεί να δεχθεί διαθέσιμο μόσχευμα από τη Βιέννη της Αυστρίας για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση πνευμόνων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.