Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στο Δήμο Ωρωπού

Μια μεγάλη και γεμάτη ελπίδα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου Ωρωπού. Το Κε.Π. Υγείας, σε συνεργασία με το Σωματείο «Σύλλογος Όραμα Ελπίδας», το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων & Προαγωγής Υγείας, και την
Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, γιόρτασε την έναρξη λειτουργίας Τοπικού Κέντρου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στο Δήμο Ωρωπού.


Την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης, ο άνθρωπος που δημιούργησε, πίστεψε και στηρίζει το Κε.Π. Υγείας, από την ίδρυσή του, τον Οκτώβρη του 2015, και όλα αυτά τα 3.5 χρόνια επιτυχημένης πορείας, και που με την ενθάρρυνσή του, βρίσκεται στην κορυφή των Κε.Π. Υγείας σε όλη την Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων & Προαγωγής της Υγείας, κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου παρευρέθηκε στον αγαπημένο του Ωρωπό για να τιμήσει με την παρουσία του και να χαιρετίσει αυτή την εκδήλωση, όντας εκείνος που οραματίστηκε και υλοποίησε τη Δομή των Κε.Π. Υγείας, έτσι ώστε σήμερα να έχουμε στα χέρια μας αυτό το πολύτιμο εργαλείο που σαν σκοπό έχει την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας.

Ο κ. Πατούλης δήλωσε ότι, «οι Δήμοι λειτουργούν ως συνεργαζόμενα τοπικά κέντρα και συμβάλλουν στη μεγάλη αλυσίδα αγάπης, που θα δώσει ελπίδα και ζωή σε συνανθρώπους μας. Mια νέα δομή προαγωγής Υγείας ξεκινάει τη λειτουργία της, που σκοπό έχει να συνδράμει στην ενίσχυση της τράπεζας των εθελοντών δοτών μυελού των οστών στη χώρα μας για να καλύπτει άμεσα και ταχύτερα τους ασθενείς που νοσούν. 

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να δώσει την ελπίδα για ζωή σε κάποιον συνάνθρωπό μας που νοσεί. Βασιζόμαστε στην ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας».
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία του Καθηγητή Αιματολογίας και Επιστημονικού Υπευθύνου στο Σύλλογο του Οράματος Ελπίδας κ. Σ. Γραφάκου, και της Βιολόγου Msc, Phd κας Ι. Βαρελά, οι οποίοι τόνισαν τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς αιμοποιητικών κυττάρων για τη μεταμόσχευση μυελού των οστών και εν συνεχεία, ανέλυσαν τη διαδικασία της δειγματοληψίας στοματικού επιχρίσματος, η οποία είναι σύντομη, απόλυτα ανώδυνη και αναίμακτη. 

Η προβολή ενός σύντομου σποτ με πρωταγωνιστές δότες και λήπτες και με μηνύματα ελπίδας ανθρώπων του καλλιτεχνικού χώρου, δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο.
Τίποτα όμως δε θα μπορούσε να είναι συγκλονιστικότερο από τη ζωντανή μαρτυρία ενός δότη και πώς αυτός βίωσε το συναίσθημα της προσφοράς. Η κα Ντίνα Ράπτη, δότρια μυελού των οστών, βρέθηκε το 2012 συμβατή με ασθενή, ο οποίος θεραπεύτηκε χάρη σε εκείνην. Η περιγραφή του πώς βίωσε αυτή τη στιγμή ήταν πραγματικά καθηλωτική.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Α. Σύρμας και κ. Α. Κατσιγιάννης, ο αντιδήμαρχος Καπανδριτίου κ. Δ. Βελτανιώτης, ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού κ. Μ. Τόλιας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γ. Μαντάς, η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα Λ. Καστελλάνου-Μπρεάνου Λίνα, η Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης κα Α. Μαραβέλια-Σαρκίρη, ο Προέδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νέων Παλατίων κ. Θ. Καζαμίας, ο Προέδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σκάλας Ωρωπού κ. Ι. Φαφούτης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού κ. Γ. Παναγόπουλος, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Πνευματικού Συλλόγου Σκάλας Ωρωπού κα Β. Βλάχου, ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέου Συκαμίνου κ. Π. Κωνσταντόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου της Νέας Πολιτείας κ. Χ. Μπακάρας, καθώς και ενθαρρυντικά μεγάλο πλήθος νέων ανθρώπων που ήρθαν να ενημερωθούν και τελικά να ενταχθούν στο μητρώο των εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

Ο Δήμαρχος Ωρωπού δήλωσε: “Είμαστε βέβαιοι πως, εάν ο καθένας μας είχε συνειδητοποιήσει πως η ελπίδα ενός παιδιού, η ζωή ενός ανθρώπου, βρίσκεται στα χέρια του, δε θα υπήρχε πιο ευαισθητοποιημένη κοινωνία. Σήμερα, απευθύνω εθνικό κάλεσμα, σε όλους σας. 
Να ενημερωθούμε για τη διαδικασία της δειγματοληψίας μυελού, να δούμε πώς βίωσαν το ταξίδι της θεραπείας τους, ασθενείς που έλαβαν συμβατό μόσχευμα, και να ζήσουμε το αληθινό συναίσθημα της προσφοράς, αυτών που έδωσαν δείγμα και έσωσαν μια ανθρώπινη ζωή.”
Η εκδήλωση έκλεισε με την προσέλευση μεγάλου αριθμού παρευρισκόμενων για δειγματοληψία, αποδεικνύοντας ότι οι δημότες όχι μόνο είναι ευαισθητοποιημένοι, αλλά άμεσα και έμπρακτα δείχνουν την αλληλεγγύη τους στο συνάνθρωπο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.