Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Μηχάνημα θα κρατάει ζωντανό το ήπαρ του δότη για να έχουμε περισσότερες μεταμοσχεύσεις

Μια νέα επαναστατική τεχνολογία μιμείται τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός παρέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο ήπαρ.

Οι γιατροί θα μπορούν να διαπιστώνουν αν ένα μόσχευμα είναι σε καλή κατάσταση για να
χρησιμοποιηθεί σε μια μεταμόσχευση και αν δεν είναι θα προσπαθούν να διορθώσουν το πρόβλημα για να προχωρήσει η επέμβαση.

Μία νέα τεχνολογία έρχεται να ενισχύσει την προσπάθεια των γιατρών να κάνουν πετυχημένες μεταμοσχεύσεις ήπατος. Είναι γνωστό ότι τα μοσχεύματα ήπατος είναι λιγότερα από τους ασθενείς με αποτέλεσμα σημαντικό ποσοστό ασθενών να μην καταφέρνει να διατηρηθεί στην ζωή μέχρι να βρεθεί κάποιο μόσχευμα. Στην διάθεση των γιατρών φτάνουν συχνά και μοσχεύματα από δότες που αντιμετωπίζουν μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα υγείας.

 Τα μοσχεύματα αυτά συνήθως δεν χρησιμοποιούνται και πηγαίνουν στο καλάθι των αχρήστων επειδή υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το μόσχευμα από μη υγιή άτομα να έχει αποκτήσει και αυτό κάποια προβλήματα που θα προκαλέσουν τελικά την απόρριψη του από τον οργανισμό του ασθενούς στο οποίο θα τοποθετηθεί.

Οι γιατροί δεν μπορούν αυτή την στιγμή να γνωρίζουν αν ένα τέτοιο μόσχευμα θα «λειτουργήσει» και έτσι αποφεύγουν να προχωρούν σε τέτοιες μεταμοσχεύσεις. Αυτή την στιγμή για την διατήρηση μοσχευμάτων ήπατος χρησιμοποιούνται κουτιά που κρατούν σε συνθήκες κατάψυξης ζωντανά τα μοσχεύματα για 6-12 ώρες.

 Πρόκειται για ένα χρονικό διάστημα που επιτρέπει μεν την διαδικασία μιας μεταμόσχευσης αλλά δεν είναι αρκετό για να διαπιστώσουν οι γιατροί την κατάσταση ενός μοσχεύματος σε περίπτωση που αυτό προέρχεται από μη υγιές άτομο.

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας ενέκρινε την χρήση μιας νέας επαναστατικής τεχνολογίας η οποία μιμείται τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός παρέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο ήπαρ. Με αυτή την μέθοδο οι γιατροί θα μπορούν να κρατούν ζωντανό ένα ήπαρ που προορίζεται για μόσχευμα και προέρχεται από μη υγιές άτομο για τουλάχιστον 24 ώρες.

 Οσο το ήπαρ αυτό βρίσκεται σε αυτό το είδος… μηχανικής υποστήριξης οι γιατροί θα μπορούν κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους σε αυτό για να διαπιστώσουν αν είναι ασφαλές για να γίνει η μεταμόσχευση. Επίσης με την μέθοδο αυτή αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο μόσχευμα οι γιατροί θα έχουν την ευκαιρία να επέμβουν για να διορθώσουν την ζημιά και να προχωρήσουν στην επέμβαση.

Ειδικοί εκτιμούν ότι αυτή η μέθοδος θα αυξήσει κατά 15% τον αριθμό των μοσχευμάτων διασώζοντας έτσι την ζωή περισσότερων ασθενών. Οι πρώτες δοκιμές που έχουν γίνει σε αυτή την νέα τεχνολογία δείχνουν ότι οι γιατροί μπορούν να βασίζονται σε αυτή αφού φαίνεται ότι μπορεί να δείχνει αξιόπιστα το αν λειτουργεί σωστά ένα ήπαρ ή όχι.

«Είμαι βέβαιος ότι έχουμε μπροστά μας μια τεχνολογία που θα φέρει επανάσταση στην διαδικασία αποθήκευσης και επεξεργασίας οργάνων προς μεταμόσχευση» υποστηρίζει ο Ντάριους Μίρτζα, καθηγητής χειρουργικής μεταμοσχεύσεων στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμπινγκχαμ που είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας που ανέπτυξε την νέα τεχνολογία.

 «Κάθε χρόνο πολλοί ασθενείς χάνουν την ζωή τους αναμένοντας ένα ήπαρ για μεταμόσχευση. Η νέα μέθοδος προσφέρει πραγματικές ελπίδες για να υπάρξει σημαντική αύξηση του χρόνου που θα διατηρούνται στην ζωή τα μοσχεύματα γεγονός που ταυτόχρονα θα αυξήσει και τον αριθμό των κατάλληλων μοσχευμάτων.

 Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη η οποία μπορεί να μικρύνει τις λίστες αναμονής και να μειώσει τα ποσοστά θνησιμότητας από προβλήματα του ήπατος» αναφέρει η Βανέσα Χέντμπιτς, της φιλανθρωπικής οργάνωσης British Liver Trust.

https://www.protagon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.