Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Δύο μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης

Η δεύτερη μονάδα μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς σε Πανεπιστημιακή Κλινική στη Θεσσαλονίκη άρχισε να
λειτουργεί πρόσφατα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Πρόκειται για τη Μονάδα Εφαρμογής Ιστών Κερατοειδούς, για τη λειτουργία της οποίας αδειοδοτήθηκε, μετά από πολυετείς ενέργειες, η Β΄ Οφθαλμολογική Κλινική του ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου (η πρώτη λειτουργεί στην Α΄ Οφθαλμολογική Κλινική του ΑΠΘ στο ΑΧΕΠΑ). Ήδη έχουν γίνει οι δύο πρώτες μεταμοσχεύσεις και η μονάδα στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των πολιτών διοργανώνει στις 5 Οκτωβρίου ημερίδα, με θέμα «Δωρεά και μεταμόσχευση κερατοειδών».

Οι πρώτες δύο μεταμοσχεύσεις στη νεοσύστατη μονάδα πραγματοποιήθηκαν στις 17 Ιουλίου 2018 χάρη στη δωρεά κερατοτειδών που προέβη η οικογένεια ενός 63χρονου από τη Λάρισα, ο οποίος έχασε τη ζωή του.

Τους κερατοειδείς δέχθηκαν δύο γυναίκες με μόνιμη θόλωση των κερατοειδών και όραση που τις στερούσε την ικανότητα αυτοδύναμης και αξιοπρεπούς διαβίωσης. Τις επεμβάσεις διενήργησαν οι συνεργάτες της κλινικής, ειδικοί στις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, καθηγητής του ΑΠΘ Νικόλαος Ζιάκας και ο ακαδημαϊκός υπότροφος Αργύριος Τζαμάλης, συνεπικουρούμενοι από ομάδα οφθαλμιάτρων, αναισθησιολόγων και νοσηλευτών του νοσοκομείου.
Η ομάδα του νοσοκομείου, εκπαιδευμένη στη λήψη, τη μεταφορά μοσχευμάτων και τη διενέργεια των μεταμοσχεύσεων, βρίσκεται σε ετοιμότητα, ωστόσο για να βρουν και άλλοι ασθενείς την όρασή τους, απαιτείται η ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς την εξεύρεση μοσχευμάτων οφθαλμών. Για το λόγο αυτόν, η Β΄ Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική διοργανώνει ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με θέμα «Δωρεά και μεταμόσχευση κερατοειδών», στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου. Στόχος της εκδήλωσης είναι η διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων, καθώς, στην Ελλάδα, κυρίως λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, οι δότες ιστών και οργάνων δεν αρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες σε μοσχεύματα. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στη μνήμη του Περικλή Μπραζιτίκου, καθηγητή Οφθαλμολογίας, διευθυντή Β΄ Οφθαλμολογικής Κλινικής ο οποίος έφυγε από τη ζωή πρόσφατα.
Στην ημερίδα θα γίνει προσπάθεια να καλυφθούν όλες οι παράμετροι σχετικά με τη δωρεά οργάνων σώματος. Για την οργάνωση του συστήματος και τις τράπεζες οφθαλμών θα μιλήσει ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Ανδρέας Καραμπίνης, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία - κατάθεση ψυχής μεταμοσχευμένου, με θέμα «Ένα ταξίδι από το σκοτάδι στο φως».
  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.