Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Δημιουργία Εθνικού Μητρώου Δωρητών Οργάνων - Κάρτα Δωρητή Οργάνων

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Μετά από περίπου 7 χρόνια η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας απόφασισε να παρέμβει με θετικό τρόπο στην δωρεά οργάνων και ιστών στην χώρα μας και να ξανά - δημιουργήσει το Εθνικό μητρώο δοτών στον
ΕΟΜ, που δεν υπηρχε (ανατριχιαστικό μόνο στην σκέψη) ως σήμερα.
ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ Υπουργείο Υγείας ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΙΣΠΑΝΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το ΦΕΚ 4695/Β΄, 19/10/2018 :

1. Κάθε ενήλικος πολίτης δύναται να εκφράσει τη βούλησή του για τη δωρεά ενός ή περισσοτέρων οργάνων και ιστών προς μεταμόσχευση, συμπληρώνοντας τη «ΔΗΛΩΣΗ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΩΝ» , με την οποία εγγράφεται στο «ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΔΩΡΗΤΩΝ», που είναι ένα και ενιαίο και τηρείται στον ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ (Ε.Ο.Μ).

2. Η αφαίρεση των οργάνων και ιστών, που ο δωρητής του ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΔΩΡΗΤΩΝ έχει δηλώσει, με ελεύθερη βούληση, ότι επιθυμεί να προσφέρει, λαμβάνει χώρα μόνο με την προϋπόθεση διάγνωσης εγκεφαλικού θανάτου και χωρίς να απαιτείται η συναίνεση της οικογένειάς του.

3. Τα όργανα και οι ιστοί για τα οποία ο δωρητής έχει εκφράσει τη βούλησή του να μην προσφέρει, αποκλείονται από τη διαδικασία δωρεάς.

 4. Κάθε ενήλικος πολίτης δύναται να εκφράσει την αντίθεση του στη δωρεά οργάνων και ιστών συμπληρώνοντας τη «ΔΗΛΩΣΗ ΑΡΝΗΣΗΣ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΩΝ» . Με τη δήλωσή του αυτή εγγράφεται στο «ΜΗΤΡΩΟ ΑΡΝΗΤΩΝ», το οποίο είναι ένα και ενιαίο και διατηρείται στον ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ (Ε.Ο.Μ). Στην περίπτωση αυτή, εφόσον ο πολίτης διαγνωστεί με εγκεφαλικό θάνατο, δεν λαμβάνει χώρα δωρεά οργάνων και ιστών προς μεταμόσχευση.

 5. Οι πολίτες που έχουν ενταχθεί είτε στο «ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΔΩΡΗΤΩΝ» είτε στο «ΜΗΤΡΩΟ ΑΡΝΗΤΩΝ», ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ E 19 Οκτωβρίου 2018 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 4695 56721 56722 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος Β’ 4695/19.10.2018 δύνανται να διαγραφούν από το αντίστοιχο μητρώο ανά πάσα στιγμή, υποβάλλοντας τη «ΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΔΩΡΗΤΩΝ Ή ΑΡΝΗΤΩΝ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΩΝ» .

6. Σε περίπτωση που ενήλικος πολίτης επέλθει σε κατάσταση εγκεφαλικού θανάτου και διαπιστωθεί από τον Ε.Ο.Μ. ότι δεν είναι ενταγμένος είτε στο «ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΔΩΡΗΤΩΝ» είτε στο «ΜΗΤΡΩΟ ΑΡΝΗΤΩΝ» η απόφαση για την αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων και ιστών προς μεταμόσχευση, πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειας.

7. Οι δηλώσεις των παρ. 1,4 και 5 της παρούσας υποβάλλονται στον ΕΟΜ σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή με κάθε τρόπο που να διασφαλίζεται το γνήσιο της υπογραφής του πολίτη. Στους τρόπους αυτούς περιλαμβάνονται: - Αυτοπροσώπως στην έδρα του Ε.Ο.Μ. - Με συστημένη επιστολή του πολίτη προς τον Ε.Ο.Μ., που περιέχει τη δήλωση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια δημόσια ή δημοτική αρχή. - Ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής της ιστοσελίδας του Ε.Ο.Μ. και χρήσης των διαπιστευτηρίων του TAXISNET (όνομα χρήστη, κωδικός πρόσβασης) για την ταυτοποίηση των στοιχείων του πολίτη. - Με κάθε άλλο τρόπο που ανακοινώνεται από τον Ε.Ο.Μ.

 8. Με την εγγραφή ενός πολίτη στο «ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΔΩΡΗΤΩΝ», εκδίδεται από τον Ε.Ο.Μ «ΚΑΡΤΑ ΔΟΤΗ», την οποία παραλαμβάνει ο πολίτης είτε ταχυδρομικώς, με συστημένη επιστολή, είτε αυτοπροσώπως από την έδρα του Ε.Ο.Μ. Η μορφή και το περιεχόμενο της κάρτας καθορίζονται με απόφαση του ΔΣ του Ε.Ο.Μ. Σε περίπτωση απώλειας, η Κάρτα Δότη αντικαθίσταται κατόπιν επικοινωνίας του πολίτη με τον Ε.Ο.Μ., και υποβολή αιτήματος αντικατάστασης. Η έλλειψη Κάρτας Δότη, δεν συνεπάγεται διαγραφή από το «ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΔΩΡΗΤΩΝ». Η διαγραφή πραγματοποιείται μόνο με τη διαδικασία που περιγράφεται στην παρ.5 της παρούσης.

 9. Τόσο το «ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΔΩΡΗΤΩΝ» όσο και το «ΜΗΤΡΩΟ ΑΡΝΗΤΩΝ», τηρούνται αποκλειστικά υπό την ευθύνη του Ε.Ο.Μ, σε φυσική και ηλεκτρονική μορφή με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων της επιστήμης και της τεχνολογίας. Η τήρηση και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των δύο Μητρώων γίνεται σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο προστασίας των προσωπικών δεδομένων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η αξιοποίηση των δύο Μητρώων πραγματοποιείται στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων του οργανισμού και ειδικότερα στο συντονισμό της μεταμοσχευτικής διαδικασίας οργάνων και ιστών.

 10. Το «ΜΗΤΡΩΟ ΔΩΡΗΤΩΝ» που είχε δημιουργηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2737/1999 παύει να υφίσταται. Ο Ε.Ο.Μ θα πρέπει να ενημερώσει με κάθε πρόσφορο τρόπο τους εγγεγραμμένους στο Μητρώο αυτό, ώστε εφόσον επιθυμούν, να ενταχθούν στο «ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΔΩΡΗΤΩΝ», σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.