Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Κυστική ίνωση: Τι να προσέχουν οι ασθενείς όταν ταξιδεύουν

Τα ταξίδια μπορούν να είναι συναρπαστικά, αλλά χρειάζονται προετοιμασία και προγραμματισμό για να εξελιχθούν χωρίς απρόοπτα.


Όταν δε κάποιος πάσχει από κυστική ίνωση, η προετοιμασία πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτική.
Το καναδικό Ίδρυμα Κυστικής Ίνωσης και
άλλοι διεθνείς οργανισμοί έχουν μερικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά τους ασθενείς.
- Διαλέξτε προσεκτικά τον προορισμό σας και προμηθευτείτε όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις και καθυστερήσεις. Εάν ο προορισμός σας βρίσκεται εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, μην ξεχάσετε την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας. Αν έχετε ιδιωτική ασφάλεια υγείας, ρωτήστε αν σας καλύπτει στο εξωτερικό και σε ποιες χώρες.
- Κατά την επιλογή του προορισμού, λάβετε υπόψη την αντοχή σας στη ζέστη, το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης και τις διατροφικές ιδιαιτερότητες που τυχόν αντιμετωπίζετε.
- Μην ταξιδεύετε μόνοι σας, εκτός κι αν είστε βέβαιοι ότι δεν θα χρειαστείτε βοήθεια εάν αρρωστήσετε. Εάν ταξιδέψετε μόνοι σας, ίσως είναι προτιμότερο να διαλέξετε μια οργανωμένη εκδρομή, ούτως ώστε να βρίσκεστε πάντοτε μαζί με άλλα άτομα.
- Ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας για το ταξίδι σας. Αν προγραμματίζετε ταξίδι στο εξωτερικό θα χρειαστεί, μεταξύ άλλων, να σας ετοιμάσει στα αγγλικά μία ιατρική γνωμάτευση και μία λίστα με τα φάρμακα που παίρνετε (πρέπει να αναγράφει και τη δραστική ουσία κάθε φαρμάκου, διότι μπορεί στην ξένη χώρα να πωλούνται με διαφορετική εμπορική ονομασία).
- Ρωτήστε τον γιατρό και τους άλλους επαγγελματίες υγείας που σας φροντίζουν (π.χ. φυσιοθεραπευτή, διαιτολόγο) για τις προσαρμογές που μπορείτε να κάνετε ώστε να διατηρήσετε όσο είναι εφικτό το πρόγραμμα της αυτοφροντίδας σας. Για παράδειγμα, μπορεί να σας αντικαταστήσουν κάποια φάρμακα που παίρνετε με νεφελοποιητή με δισκία που λαμβάνονται από το στόμα ή να σας προτείνουν τρόπους προσαρμογής της αναπνευστικής φυσικοθεραπείας στο ταξίδι.
- Εάν το ταξίδι σας απαιτεί μετάβαση ανάμεσα σε διάφορες ζώνες ώρας, καταρτίστε το πρόγραμμά σας με τρόπο που θα σας επιτρέψει να προσαρμοστείτε. Στο πλαίσιο αυτό ενδέχεται να πρέπει να αλλάξετε το ωράριο λήψης των φαρμάκων σας. Συμβουλευτείτε λοιπόν τον γιατρό σας.
- Καταρτίστε ένα πρόγραμμα για το ταξίδι σας που θα σας επιτρέπει άφθονη ξεκούραση. Είναι πιθανότερο να παρουσιάσετε παρόξυνση της νόσου σας εάν κουραστείτε πολύ, επομένως μην υπερβαίνετε τα όριά σας.
- Πάρτε μαζί σας επαρκείς ποσότητες από τα φάρμακά σας. Ο γιατρός θα πρέπει να σας δώσει ιατρική γνωμάτευση για τις ποσότητες αυτές, τις οποίες θα πρέπει να έχετε μαζί σας καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού (στη χειραποσκευή σας), με όποιο μέσο κι αν ταξιδεύετε. Αν πρόκειται να ταξιδέψετε στο εξωτερικό, η γνωμάτευση πρέπει να είναι γραμμένη στα αγγλικά.
- Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας δώσει γνωμάτευση όπου θα αναφέρει την αγωγή που χρειάζεστε σε περίπτωση παρόξυνσης. Η γνωμάτευση θα είναι στα ελληνικά ή στα αγγλικά και θα παραθέτει τα φάρμακα με εμπορικές ονομασίες και/ή με δραστική ουσία, ανάλογα με τον ταξιδιωτικό προορισμό σας.
- Να κάνετε μερικές φωτοτυπίες απ’ όλες τις ιατρικές γνωματεύσεις, ώστε αν χρειαστεί να μπορείτε να τις δώσετε (π.χ. σε έναν γιατρό στον προορισμό σας). Τα πρωτότυπα πρέπει να τα φυλάει το άτομο που θα σας συνοδεύει ή να βρίσκονται στο ξενοδοχείο σας.
- Για να μειώσετε τις πιθανότητες να νοσήσετε, να κάνετε όλα τα απαιτούμενα εμβόλια πριν την αναχώρησή σας. Να θυμάστε όμως ότι μερικά εμβόλια χρειάζονται μερικές εβδομάδες έως ότου επιδράσουν. Συμβουλευτείτε λοιπόν αρκετούς μήνες νωρίτερα τον θεράποντα ιατρό σας.
- Ενημερωθείτε για τα νοσήματα στα οποία ενδέχεται να βρεθείτε αντιμέτωποι στον προορισμό σας (π.χ. την ελονοσία ή τον ιό του Δυτικού Νείλου). Ρωτήστε τον γιατρό σας τι πρέπει να προσέξετε εάν αρρωστήσετε με κάποιο από αυτά. Για παράδειγμα, τα φάρμακα της ελονοσίας μπορεί να αλληλεπιδράσουν με κάποια από τα φάρμακα που χορηγούνται σε πάσχοντες από κυστική ίνωση οι οποίοι έχουν ηπατοπάθεια ή νεφροπάθεια ή έχουν κάνει μεταμόσχευση.
- Εάν πρέπει να πάρετε μαζί σας μια συσκευή νεφελοποίησης, καλύτερα να προμηθευτείτε μία φορητή. Συμβουλευτείτε την ιατρική ομάδα σας. Αν πρόκειται να ταξιδέψετε στο εξωτερικό, πάρτε μαζί σας αντάπτορα πρίζας. Στα αεροδρόμια μπορεί να βρείτε αντάπτορες για πολλαπλούς προορισμούς.
- Ενημερωθείτε για τα νοσοκομεία και/ή τις Κλινικές Κυστικής Ίνωσης στον προορισμό σας. Εάν δεν υπάρχει επαρκής υγειονομική κάλυψη, ίσως πρέπει να αλλάξετε προορισμό.
- Προσέξτε το υψόμετρο. Αν είναι μεγάλο, μπορεί να επιβαρύνει την αναπνοή σας.
- Πάρτε μαζί το κινητό σας τηλέφωνο, ακόμα κι αν χρειαστεί να πληρώσετε roaming. Είναι καλό να έχετε άμεση πρόσβαση στην ιατρική ομάδα σας.

- Προσέξτε τη διατροφή σας. Να τηρείτε όλους τους κανόνες υγιεινής, να αποφεύγετε την προμήθεια τροφής και νερού από πλανόδιους πωλητές και να μην καταναλώνετε μη παστεριωμένα τρόφιμα (π.χ. τυρί, γάλα, γιαούρτι). Να πάρετε μαζί έξτρα ένζυμα. Μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό, κατά προτίμηση εμφιαλωμένο. Συμβουλευτείτε επίσης τον διαιτολόγο σας.

https://www.onmed.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.