Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Εγκαινιάστηκε η νέα Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Λευκωσίας

Εγκαινιάστηκε σήμερα η νέα Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας η οποία στοχεύει στην κάλυψη και αναβάθμιση των παρεχόμενων  υπηρεσιών προς εξυπηρέτηση των αναγκών των ασθενών που
υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
Η πρότυπη αυτή Μονάδα σχεδιάστηκε  με τρόπο ούτως ώστε να πληροί τις πιο αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
Στους άριστα διαμορφωμένους χώρους των τελευταίας τεχνολογίας εγκαταστάσεών της, διαθέτει 40 σταθμούς αιμοκάθαρσης, πλήρως εξοπλισμένους με συστήματα, τα οποία επιτρέπουν την εφαρμογή όλων των σύγχρονων μεθόδων με ακρίβεια, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
 
Στην εν λόγω μονάδα, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε επίσης στην εφαρμογή μίας καινοτόμου για τα δημόσια νοσηλευτήρια διαδικασίας, αυτής της αγοράς συνεδριών αιμοκάθαρσης με συνοδό εξοπλισμό.
 
Η μονάδα με τον τρόπο αυτό παρέχει στους αιμοκαθαιρόμενους αναβαθμισμένες υπηρεσίες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους σύμφωνα με τις υποδείξεις των θεραπόντων ιατρών τους, με λιγότερο μάλιστα χρόνο αναμονής από αυτόν που απαιτείτο μέχρι τώρα, αφού σε πλήρη ανάπτυξη δύναται να προσφέρει τρεις  συνεδρίες ημερησίως εξυπηρετώντας έως και 240 ασθενείς.
 
Σε χαιρετισμό του, τον οποίο διάβασε εκ μέρους του ο Υπουργός Υγείας,  Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι «ευρισκόμενοι πλέον σε πορεία υλοποίησης των μεγαλύτερων μεταρρυθμίσεων που έγιναν ποτέ στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας από της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ιδιαίτερα των δύο μεγάλων νομοσχεδίων, αυτών της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων και της εισαγωγής του Γενικού Σχεδίου Υγείας, μεριμνούμε για την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών των νοσηλευτηρίων μας».
 
«Στόχος μας ακριβώς, είναι όντας αυτονομημένα τα νοσηλευτήρια να καταστούν ανταγωνιστικοί και βιώσιμοι οργανισμοί στο ευρύτερο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας. Προς τον σκοπό αυτό, προχωρούμε στη στοχευμένη δημιουργία σύγχρονων και εξελιγμένων Μονάδων και Κλινικών Αναφοράς, οι οποίες θα έχουν πρόσθετα το σημαντικό πλεονέκτημα να βρίσκονται εντός των οργανωμένων νοσοκομείων μας, τα οποία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όλο το εικοσιτετράωρο», ανέφερε.
 
Σημείωσε πως «χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσπάθειας για αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών αποτελεί η νέα Μονάδα Αιμοκάθαρσης που εγκαινιάζουμε σήμερα, η οποία έρχεται να καλύψει και να αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς εξυπηρέτηση των αναγκών των ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση», για να προσθέσει πως «αναγνωρίζοντας ακριβώς τις ιδιαίτερες ανάγκες των χρόνιων νεφροπαθών ασθενών, η πρότυπη αυτή Μονάδα σχεδιάστηκε  με τρόπο ούτως ώστε να πληροί τις πιο αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα».
Μιλώντας για τη νέα μονάδα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως η ανάληψη από μέρους του αναδόχου της ευθύνης της απρόσκοπτης στήριξης της λειτουργικότητας των μηχανών και του συστήματος, συμπεριλαμβανομένης και της συντήρησής τους, εξοικονομεί εκατομμύρια ευρώ στο κράτος, συνεισφέροντας επιπλέον στην άμβλυνση του προβλήματος αποθηκευτικών χώρων που παρουσιάζεται στα νοσοκομεία, αφού πλέον το κράτος δεν επιβαρύνεται με την αγορά και την αποθήκευση αναλώσιμων.
 
«Αντιλαμβανόμενοι», συμπλήρωσε, «πλήρως τις δυσκολίες και τις ιδιαίτερες ανάγκες των αιμοκαθαιρόμενων, προχωρήσαμε στην άμεση υλοποίηση του έργου το οποίο άρχισε εν μέσω της δύσκολης περιόδου που διένυε η οικονομία του τόπου μας. Την ίδια στιγμή πέραν του εν λόγω έργου, το κόστος της δημιουργίας του οποίου ανήλθε στα 2,2 εκ. ευρώ, έχουν τροχιοδρομηθεί οι διαδικασίες για την υλοποίηση ενός παρόμοιου έργου στην Πάφο με προκαταρκτική εκτίμηση γύρω στα 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ προχωρούμε επίσης και με την αναβάθμιση του εξοπλισμού της μονάδας Αιμοκάθαρσης Αμμοχώστου».
 
Παράλληλα, είπε πως η συμφωνία που υπέγραψε το Υπουργείο για την αγορά των συνεδριών, καλύπτει και τα νοσηλευτήρια Λεμεσού, Λάρνακας, Αμμοχώστου και Πάφου, στα οποία η διαδικασία θα εφαρμοστεί σταδιακά, με συνολικό κόστος 24 εκ. ευρώ για 7 χρόνια.
 
Όπως ανέφερε «χαρακτηριστικό της βούλησής μας για βελτίωση των υποδομών των νοσηλευτηρίων μας είναι και ο χώρος που εγκαινιάζουμε τη Μονάδα Αιμοκάθαρσης», για να σημειώσει πως «ήδη, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την ανέγερση ανεξάρτητου Μεταμοσχευτικού Κέντρου».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνέχισε λέγοντας ότι «επενδύοντας στον τομέα της υγείας ακόμη και εν μέσω της  δύσκολης  για την οικονομία περιόδου, μέσα από τη συνεχή προσπάθεια να ανταποκριθούμε στα υπάρχοντα και προκύπτοντα προβλήματα, ως επίσης μέσα από την αδιάλειπτη προσπάθεια βελτίωσης και αναζήτησης βέλτιστων πρακτικών, αποδεικνύεται η σημασία και η προστιθέμενη αξία της πολιτικής μας για τον τομέα αυτό».
 Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συγκεκριμένη Μονάδα με τη στήριξη του άριστα επιστημονικά καταρτισμένου προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού, αλλά και τη θέλησή του για προσφορά, θα λειτουργήσει υποδειγματικά, ενισχύοντας τις προσπάθειες για παροχή ολοκληρωμένης ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, έχοντας πάντοτε ως γνώμονα την εξασφάλιση δίκαιης και ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Πηγή: 
ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.