Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Υεμένη: Σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών με νεφρική ανεπάρκεια

Σε κίνδυνο βρίσκονται οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια στην Υεμένη, καθώς οι μονάδες τεχνητού νεφρού με δυσκολία παραμένουν σε λειτουργία.
Από την έναρξη των πρόσφατων συγκρούσεων στην Υεμένη, 4 από τις 32 μονάδες τεχνητού νεφρού έχουν αναγκαστεί να κλείσουν. Στις υπόλοιπες υπάρχει
έλλειψη βασικών υλικών, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να προσφέρουν θεραπεία στους ασθενείς. Παράλληλα, είναι δύσκολο για τους ασθενείς να μετακινούνται μέχρι τις μονάδες που λειτουργούν ακόμη και να πληρώσουν για τη θεραπεία.
Ο 35χρονος Μουκμπίλ έχει νεφρική ανεπάρκεια και εδώ και μήνες ζει στο πάρκινγκ ενός νοσοκομείου για να αποφύγει τα έξοδα των μετακινήσεων. «Δεν έχω χρήματα για να πηγαινοέρχομαι από το σπίτι στο νοσοκομείο για κάθε αιμοκάθαρση. Έτσι αποφάσισα να μείνω στο πάρκινγκ».
Ο 24χρονος Σαμπέρ μπορεί να πληρώσει για την αιμοκάθαρση επειδή η πεθερά του πούλησε όλα της τα κοσμήματα ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τη θεραπεία του. «Η αρρώστια με γονατίζει και τα αγαπημένα μου πρόσωπα υποφέρουν» λέει.
«Οι περισσότεροι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια δεν έχουν τις σωματικές δυνάμεις ή τα χρήματα για να μετακινούνται για τη θεραπεία τους» αναφέρει ο Ντζόεν Μπεσελίνκ, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Υεμένη. «Ακόμη κι αν μπορούν να επισκέπτονται μια μονάδα που λειτουργεί ακόμη, μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για τη θεραπεία. Ένας σημαντικός αριθμός ασθενών που χρειάζονται αιμοκάθαρση είναι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν να πληρωθούν πάνω από 18 μήνες. Το πιθανότερο είναι ότι δεν μπορούν να λαμβάνουν αυτή την άκρως απαραίτητη ιατρική φροντίδα».
Οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια εξαρτώνται από μηχανήματα για τον καθαρισμό του αίματος, μια λειτουργία που κανονικά γίνεται από τους νεφρούς. Οι ασθενείς αυτοί υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση συνήθως τρεις φορές την εβδομάδα. Στην Υεμένη, πλέον πραγματοποιούνται δύο συνεδρίες αιμοκάθαρσης την εβδομάδα.
 «Η κατάσταση για τους ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια είναι ένα μόνο παράδειγμα των επιπτώσεων του πολέμου στους Υεμένιους» λέει ο Μπεσελίνκ. «Τα φάρμακα και τα υλικά εξαντλούνται, οι εργαζόμενοι υγείας είναι απλήρωτοι εδώ και 18 μήνες, τα νοσοκομεία αγωνίζονται να παραμείνουν σε λειτουργία και πολλά από αυτά, μεταξύ αυτών και δομές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, έχουν βομβαρδιστεί και αναγκάστηκαν να κλείσουν. Οι ιατρικές ανάγκες είναι τεράστιες και η κατάσταση είναι δραματική».
Τα τελευταία δύο χρόνια, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν εισαγάγει πάνω από 800 τόνους υλικών αιμοκάθαρσης και έχουν προσφέρει δωρεάν περισσότερες από 83.000 συνεδρίες αιμοκάθαρσης σε περίπου 800 ασθενείς. Ωστόσο, δεν μπορούν να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες στη χώρα και απευθύνουν έκκληση στις άλλες οργανώσεις να παρέμβουν και να βοηθήσουν τους περισσότερους από 4.400 ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια που χρειάζονται επειγόντως θεραπεία.
Αυτή τη στιγμή οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εργάζονται σε 11 επαρχίες της Υεμένης και υποστηρίζουν περισσότερες από 23 δομές υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.