Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Έλληνας «εγκαινίασε» το ακριβότερο κτίριο της Αυστραλίας

Το νοσοκομείο Royal Adelaide Hospital θα έχει 1800 ρομπότ και είναι το τρίτο ακριβότερο κτίριο στον πλανήτη
Ο ομογενής Paul Panos με τον γιατρό του Dr. Phillip Clayton, στο νέο Royal Adelaide Hospital

Την Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανοίξει και επίσημα τις πόρτες του το νεόδμητο Royal Adelaide Hospital που βρίσκεται στο κέντρο της Αδελαΐδας και αποτελεί το ακριβότερο κτίριο της Αυστραλίας αφού το κόστος κατασκευής του υπολογίζεται πως ανέρχεται στο ποσό των $2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το 11όροφο πολυμορφικό και υπερσύγχρονο κτίριο θα εμπεριέχει μεταξύ άλλων ελικοδρόμιο με χώρο για δύο ελικόπτερα για την
άμεση μεταφορά ασθενών, 800 κλίνες στο εσωτερικό του και μια σειρά από ηλεκτρονικές παροχές που στόχο θα έχουν να διευκολύνουν τις υπηρεσίες σε όλες τις θεραπευτικές μονάδες του νοσοκομείου. 
«Ήλθε το πλήρωμα του χρόνου η Αυστραλία να μπει σε μια νέα επιστημονική εποχή και να συμμετέχει ενεργά σε θέματα που αφορούν την θεραπεία του καρκίνου και ευχή όλων είναι να μπορέσει στο άμεσο μέλλον κάθε αυστραλιανή Πολιτεία να αποκτήσει ανάλογες εγκαταστάσεις, με την συμπαράσταση πάντα των πολιτειακών κυβερνήσεων, της Κοινοπολιτείας και των πανεπιστημιακών ινστιτούτων της χώρας» είχε δηλώσει πριν μερικές εβδομάδες ο υπουργός Υγείας, ενώ στους ίδιους τόνους κινήθηκε με τις δηλώσεις του και ο πολιτειακός πρωθυπουργός Jay Weatherill, ο οποίος χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή «νίκη» για την Νότια Αυστραλία, μια νίκη η οποία - όπως υποστήριξε ο ίδιος - επιτεύχθηκε μετά από σκληρή δουλειά και αγώνα που έδωσε η κυβέρνησή του.
«Πρόκειται για ένα έργο τέχνης που παρέχει σε μας τους ασθενείς εξαιρετικές υπηρεσίες που διευκολύνουν την καθημερινότητα μέσα σε ένα νοσοκομείο και θεωρώ πως πραγματικά αξίζει τα χρήματα που ξοδεύτηκαν γιατί το παλιό βασιλικό νοσοκομείο έμοιαζε περισσότερο με φυλακή παρά με θεραπευτικό ίδρυμα», λέει στον «Νέο Κόσμο» ο 51χρονος ομογενής Paul Panos, ο οποίος πριν λίγες μέρες ήταν ο πρώτος ασθενής που πέρασε τις πόρτες του νοσοκομείο και εγκαινίασε τις υπηρεσίες του. 
«Στην είσοδο υπάρχουν ειδικά μηχανήματα στα οποία ο ασθενής μπορεί να σκανάρει την παραπεμπτική επιστολή με την ώρα και το τμήμα όπου έχει το ραντεβού του για να ενημερώσει το ανάλογο τμήμα για την παρουσία του. Περίπου δέκα λεπτά πριν το ραντεβού ο ασθενής ενημερώνεται αυτόματα με μήνυμα στο κινητό του πως πλησιάζει η σειρά του, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να περιμένει σε ουρές αλλά να μπορεί στο μεταξύ να επισκεφθεί διάφορους κοινόχρηστους χώρους με πίνακες ζωγραφικής ή τις καφετέριες που βρίσκονται μέσα στο χώρο και γενικά να μη νιώθει πως βρίσκεται σε νοσοκομείο αλλά σε ξενοδοχείο πολυτελείας» εξηγεί ο ομογενής προπονητής πολεμικών τεχνών, ο οποίος το 2011 υπεβλήθη σε μεταμόσχευση νεφρού στο παλιό RAH ενώ τα τελευταία δύο χρόνια έχει υποβληθεί σε ακόμα πέντε χειρουργικές επεμβάσεις. 
«Έπρεπε να γίνει κάτι, δεν μπορούσαμε ως Πολιτεία να έχουμε αυτό το πεπαλαιωμένο νοσοκομείο όπου ο ένας ήταν πάνω στον άλλον και χαίρομαι που επιτέλους είναι έτοιμο γιατί η Αδελαΐδα το είχε ανάγκη» λέει ο Paul. 
Στην εξωτερική πτέρυγα του νοσοκομείου βρίσκεται και το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας και Θεραπείας, μέσα στο οποίο στεγάζεται και το πρώτο Ογκολογικό Κέντρο Πρόληψης, Αντιμετώπισης και Θεραπείας του Καρκίνου με την μέθοδο πρωτονίων, το οποίο θα είναι έτοιμο για λειτουργία το έτος 2020 και αναμένεται να εξυπηρετεί ασθενείς σε ολόκληρο το νότιο ημισφαίριο αφού είναι το μοναδικό στο είδος του. 
Το Royal Adelaide Hospital αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση της Πολιτείας, κοστολογείται στα $2,3 δισεκατομμύρια και έχει ανακηρυχθεί το τρίτο ακριβότερο κτίριο του κόσμου μετά από το One World Trade Center της Νέας Υόρκης και το Παλάτι της Βουλής στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.
Σύμφωνα με την διευθύντρια του νοσοκομείου Elke Kropf πολλές υπηρεσίες θα είναι πλέον ηλεκτρονικές και αυτοματοποιημένες για την διευκόλυνση των ασθενών αλλά και του ιατρικού προσωπικού. 
Για πρώτη φορά στα χρονικά της Αυστραλίας, 1800 στον αριθμό μικροσυσκευές ρομπότ μήκους ενάμιση περίπου μέτρου θα περιφέρονται σύμφωνα με τους υπεύθυνους σιωπηλά στους διαδρόμους και τους ανελκυστήρες του νοσοκομείου παραδίδοντας μόνα τους αγαθά, φάρμακα και τρόφιμα στα δωμάτια των ασθενών, καθώς ηλεκτρονικές φαρμακευτικές συσκευές θα προμηθεύουν με την πληκτρολόγηση ενός κωδικού το ιατρικό προσωπικό με τις κατάλληλες φαρμακευτικές αγωγές για τις ανάγκες του κάθε ασθενούς. 
Επίσης, ένα ηλεκτρονικό μικροβιολογικό εργαστήριο θα μειώνει δραστικά την προώθηση και την επεξεργασία μικροβιολογικών εξετάσεων με αποτέλεσμα την άμεση διάγνωση ασθενειών όπως η πνευμονία και η μηνιγγίτιδα. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, η νέα αυτή τεχνολογία κοστολογείται στα $40 εκατομμύρια δολάρια αλλά υπόσχεται να αυξήσει το χρόνο παράδοσης των αποτελεσμάτων των ασθενών κατά 40%. 
Τέλος, τεχνολογία wireless θα δίνει την δυνατότητα στους ασθενείς να επικοινωνούν με το νοσηλευτικό προσωπικό ανά πάσα στιγμή, να επιλέγουν και να παραγγέλνουν το γεύμα τους στο δωμάτιο τους και να ελέγχουν με το πάτημα ενός κουμπιού τις υπηρεσίες δωματίου ενώ ένα εξελιγμένο ηλεκτρονικό σύστημα αποθήκευσης των εξετάσεων τους θα μπορεί πλέον ηλεκτρονικά να προωθείται σε άλλα νοσοκομεία της χώρας στις περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο να μεταφερθεί ο ασθενής σε άλλη μονάδα ή άλλο αυστραλιανό νοσοκομείο.
Όσο για τους επισκέπτες, self service μηχανήματα έκδοσης πληροφοριών καθώς και χάρτες του νοσοκομείου θα είναι στην διάθεση όλων όσων περάσουν τις πόρτες του νεόδμητου RAH. 
«Είναι γεγονός πως το νοσοκομείο κόστισε πολύ στον φορολογούμενο και υπερέβη τον αρχικό προϋπολογισμό αλλά κατά την γνώμη μου άξιζε τα χρήματα του και ελπίζω να βοηθήσει όσο περισσότερους συνανθρώπους μας το έχουν ανάγκη», κατέληξε ο Paul Panos ο οποίος ήταν ο πρώτος ασθενής που νοσηλεύθηκε εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.