Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

«Πόλεμος» δηλώσεων για τα φίλτρα αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Πόλεμος δηλώσεων ξέσπασε μεταξύ του διοικητή του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γιώργου Μπέζου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών (ΠΟΝ) για την ποιότητα των φίλτρων αιμοκάθαρσης που χρησιμοποιεί το Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Η ΠΟΝ επιτίθεται προσωπικά στον Γ. Μπέζο και καταγγέλλει με ανακοίνωσή της ότι
 «ο διοικητής προμηθεύτηκε φίλτρα αιμοκάθαρσης αμφίβολης ποιότητας από τη Μαλαισία, χωρίς ποιοτικές τεχνικές προδιαγραφές».
Ο κ. Μπέζος χθες, μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook, ανταπάντησε ότι τα φίλτρα αιμοκάθαρσης που προμηθεύεται το Νοσοκομείο Καλαμάτας είναι πιστοποιημένα, όπως και τα εργοστάσια στα οποία κατασκευάζονται. Αναλυτικά, στην ανάρτηση του κ. Μπέζου αναφέρονται τα εξής:  
«Οχι μαγκιές κύριοι...
Βγήκε λέει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών και με καταγγέλλει προσωπικά ότι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας προμηθευόμαστε "επικίνδυνα" και αμφιβόλου ποιότητας φίλτρα αιμοκάθαρσης. Ο λόγος μόνο που επικαλείται είναι ότι τα προμηθευόμαστε 12 ευρώ και 13 ευρώ και κατ' επέκταση φθηνότερα άρα και "σκάρτα", ενώ εάν τα αγοράζαμε για παράδειγμα 20 ευρώ και 25 ευρώ τι καλά και αξιόπιστα που θα ήτανε. 
Δεν μας τα λέτε καλά κύριοι... Λοιπόν για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους: 
ον, οι προδιαγραφές των φίλτρων που προμηθευόμαστε αποτελούν εισήγηση των καταξιωμένων ιατρών της Μονάδας Αιμοκάθαρσης του νοσοκομείου μας. Είναι ψέμα όταν λέτε ότι τους αγνοούμε ή δεν τους αφήνουμε να ορίζουν τις προδιαγραφές των φίλτρων σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των αιμοκαθαρόμενων. Μεγάλο ψέμα.
ον, όλα τα φίλτρα που προμηθευόμαστε είναι πιστοποιημένα με τη σήμανση ποιότητας CE, τα δε εργοστάσια κατασκευής τους πιστοποιημένα με ISO.
ον, ποτέ έως σήμερα δεν έχει υπάρξει στην ΜΤΝ του Νοσοκομείου Καλαμάτας αναφορά για επιπλοκή σε νεφροπαθή που να οφείλεται στα φίλτρα που χρησιμοποιούνται. 
4ον, μιλάτε για το έτος 2016, όταν αυτό το έτος και τους πρώτους μήνες του 2017, τα φίλτρα που προμηθευόμασταν αποτελούσαν προϊόν δημόσιου διαγωνισμού χρησιμοποιώντας τις προδιαγραφές που είχε ορίσει η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας για ολόκληρη τη χώρα και όταν τα φίλτρα αυτά χρησιμοποιούνται από το 2015 σε πάνω από 40 νοσοκομεία. Το Νοσοκομείο Καλαμάτας σας πείραξε;
Κοιτάξτε κύριοι και πάρτε το χαμπάρι: με την υγεία του κάθε ασθενή δεν παίζουμε, αλλά και από την άλλη σεβόμαστε και το τελευταίο ευρώ του κάθε Ελληνα φορολογούμενου πολίτη!». 
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΝ
«Το "συμμάζεμα" και ο ευτελισμός της ζωής στο Νοσοκομείο Καλαμάτας
Για μια ακόμη φορά παρατηρείται το φαινόμενο διοικητής νοσοκομείου να χτίζει καριέρα στην πλάτη των αιμοκαθαρόμενων. Σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Νεφροπαθών Μεσσηνίας, ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας κομπορεύεται και μάλιστα στο Facebook ότι συμμάζεψε τις δαπάνες για τα φίλτρα αιμοκάθαρσης. Δεν ανέφερε όμως ότι το συμμάζεμα αυτό έχει και πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των νεφροπαθών, αφού αγνόησε τους ιατρούς της ΜΤΝ για τις προδιαγραφές των φίλτρων σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των αιμοκαθαρόμενων. Προτίμησε να προμηθεύεται αμφίβολης ποιότητας φίλτρα αιμοκάθαρσης χωρίς ποιοτικές τεχνικές προδιαγραφές από το καρτέλ της φτήνιας και προέλευσης χωρών της Ασίας και της Αφρικής, αντί αυτών που χρησιμοποιούνται σε όλη την ΕΕ και τον ανεπτυγμένο κόσμο. Μάλιστα ο διοικητής προμηθεύτηκε φίλτρα αιμοκάθαρσης από μόνο μια εταιρεία(!!!), προέλευσης Μαλαισίας, που όπως λέει έδωσε πολύ χαμηλή τιμή. 
Ο διοικητής του νοσοκομείου δε, αρνήθηκε να εφαρμόσει την εξαίρεση των φίλτρων αιμοκάθαρσης από το παρατηρητήριο τιμών με υπουργική απόφαση [ΑΠ: 1191 25/2/16], παρά τις συνεχόμενες διαμαρτυρίες των νεφροπαθών της μονάδας. Δεν ανέφερε όμως στην προσπάθεια προβολής του ότι η τακτική που ακολουθεί έβαλε σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα της αιμοκάθαρσης, αφού για περίοδο του 2016 όλοι οι ασθενείς έκαναν αιμοκάθαρση με φίλτρα ίδιου μεγέθους!!!
Με την επιλογή του ο διοικητής του Νοσοκομείου της Καλαμάτας αφαίρεσε από τους ιατρούς της ΜΤΝ το δικαίωμα και υποχρέωσή τους να επιλέγουν την κατάλληλη θεραπεία για τους πάσχοντες και το μετέφερε σε κερδοσκόπους της φτηνής υγείας, αφού ουσιαστικά τα τελευταία δύο χρόνια προμηθεύονταν φίλτρα από μόνο δύο εταιρείες, μία από την Αίγυπτο και μία από την Μαλαισία. Με αυτήν την επιλογή του ο διοικητής διάλεξε στρατόπεδο. Αυτό της υποβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχονται στα δημόσια νοσοκομεία που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στη διάλυση της δημόσιας υγείας, όπως και στην ενίσχυση των ταξικών χαρακτηριστικών της κοινωνίας μας. Τα ποιοτικά και νέας τεχνολογίας φίλτρα θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν για να αυξήσουν το προσδόκιμο και την ποιότητα ζωής τους μόνο όσοι αιμοκαθαρόμενοι έχουν να πληρώσουν τη διαφορά μεταξύ των φίλτρων των κερδοσκόπων της φτηνής υγείας με τριτοκοσμική προέλευση και αυτών που χρησιμοποιούνται στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο κ. διοικητής με τις πράξεις του ακυρώνει τις υποσχέσεις του υπουργού για ποιοτικά φίλτρα αιμοκάθαρσης στη συμφερότερη τιμή. Εάν για τον διοικητή του ΓΝ Καλαμάτας, το μοναδικό κριτήριο προμήθειας φίλτρων αιμοκάθαρσης είναι η χαμηλότερη τιμή και αφού του αρέσει το παιχνίδι με τα media, του προτείνουμε να αγοράσει φίλτρα από την σπηλιά του Αλή Μπαμπά (κυριολεκτικά - www.alibaba.com) με 3 ευρώ το κομμάτι και όποιον πάρει ο χάρος.
Ζητούμε από τον διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας να σεβαστεί την υγεία των αιμοκαθαρόμενων και να προμηθευτεί άμεσα φίλτρα αιμοκάθαρσης σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των νεφροπαθών, όπως τις ορίζουν οι ιατροί της ΜΤΝ». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.