Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Η δωρεά οργάνων σώζει ζωές

Η εβδομάδα ενημέρωσης για την δωρεά οργάνων είναι προ των πυλών. Από τις 30 Ιουλίου μέχρι τις 6 Αυγούστου, οι Αυστραλοί πολίτες καλούνται να πάρουν μέρος σε μία σειρά δράσεων, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την εγγραφή τους στους καταλόγους δωρητών οργάνων. Όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι της εκστρατείας 'Donate Life Week', η εγγραφή στον κατάλογο είναι πολύ σημαντική, γιατί δεν αφήνει αμφιβολίες για την απόφαση των θανόντων να
σώσουν ζωές ως δωρητές ιστού και οργάνων. Αυτήν την στιγμή, υπάρχουν 1400 Αυστραλοί πολίτες σε αναμονή για μεταμοσχεύσεις, ενώ άλλοι 12 χιλιάδες υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό να διευρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η δεξαμενή των δωρητών οργάνων. Όπως τονίζουν οι σχετικοί οργανισμοί ένας δωρητής οργάνων και ιστού μπορεί να αλλάξει τις ζωές τουλάχιστον δέκα ανθρώπων και των οικογενειών τους. Όσοι περιμένουν μόσχευμα γνωρίζουν ότι η δωρεά οργάνων και ιστού είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου, υγείας και ασθένειας, όρασης και τυφλότητας, είναι αυτό που μπορεί να τους επιτρέψει να είναι υγιής, να δουν, να περπατήσουν, να έχουν ξανά κανονική ζωή, να εργαστούν, να σπουδάζουν, να συμμετάσχουν στην κοινωνία. 
Η Αυστραλία είναι πρωτοπόρος χώρα στην δωρεά οργάνων. Το 2015 έγιναν 1303 μεταμοσχεύσεις, από τις οποίες 703 ήταν μεταμοσχεύσεις νεφρών, 264 ήπατος, 95 καρδιάς, 193 πνευμόνων και 47 παγκρέατος, ενώ το 2016 σημειώθηκε ρεκόρ μεταμοσχεύσεων: 1713 ζωές σώθηκαν χάρη σε 503 δωρεές μετά θάνατον, αλλά και 267 εν ζωή δότες. Αυτό που κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακές τις στατιστικές είναι ότι οι συνθήκες για την δωρεά οργάνων σπανίζουν. Μπορεί η πλειοψηφία των Αυστραλών, σε ποσοστό 69% να είναι πρόθυμοι να γίνουν δότες, αλλά μόνο το 1-2% των θανάτων στα νοσοκομεία γίνονται σε συνθήκες που επιτρέπουν την μεταμόσχευση, γι' αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντική η καταγραφή όσων επιθυμούν να γίνουν δωρητές και κυρίως, η ενημέρωση των οικείων τους, ώστε να επιτρέψουν την δωρεά.
Όλα αυτά, θα συζητηθούν στο πλαίσιο της εβδομάδας DonateLife (Κυριακή, 30 Ιουλίου – Κυριακή, 6 Αυγούστου 2017) , η οποία αποσκοπεί στην εθνική ευαισθητοποίηση και στην προώθηση της δωρεάς οργάνων και ιστού. Στόχος της εβδομάδας είναι η ενημέρωση των πολιτών και η ενεργή συμμετοχή τους, στην διάδοση της ανάγκης εγγραφής στους καταλόγους. 
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, μπορούν να το κάνουν ποικιλοτρόπως: οργανώνοντας ενημερωτικές συναντήσεις στο πλαίσιο της τοπικής τους κοινότητας, ή στον χώρο εργασίας τους, καλώντας τις τοπικές βιβλιοθήκες, τους συλλόγους και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να διανείμουν φυλλάδια και ενημερωτικό υλικό, αναρτώντας αφίσες στους πίνακες ανακοινώσεων της δουλειάς τους ή των κοινοτικών κέντρων, παρεμβαίνοντας στα τοπικά ΜΜΕ (γράφοντας επιστολές σε εφημερίδες ή τηλεφωνόντας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς) και πολύ, απλά, εντάσσοντας το εικονίδιο της εβδομάδας Donate Life στην ηλεκτρονική τους αλληλογραφία και τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Περισσότερες πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό υπάρχει στην ιστοσελίδα donatelife.gov.au.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.