Ξεπερνά ακόμη και τα 8 χρόνια η αναμονή βαριά ασθενών που αναμένουν την εύρεση κατάλληλου μοσχεύματος. Είναι δε σύνηθες το φαινόμενο να υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που η κατάσταση της υγείας τους δεν άντεξε στην αναμονή, σύμφωνα με
στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).
Περίπου 1.500 είναι οι εγγεγραμμένοι στις λίστες του Εθνικού Μητρώου υποψήφιων ληπτών και περισσότεροι από 1.200 στο Εθνικό Μητρώο Ληπτών Νεφρικού Μοσχεύματος, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ευρώπη στον τομέα των μεταμοσχεύσεων και στις δέκα τελευταίες χώρες του κόσμου.
Επιπλέον, 30 νεφροπαθείς που έχουν βρει μόσχευμα από ζώντα συγγενή τους αναγκάζονται να περιμένουν κατά μέσο όρο δύο ολόκληρα χρόνια στις λίστες της ντροπής στο Λαϊκό Νοσοκομείο επειδή οι μονάδες μεταμόσχευσης δεν διαθέτουν δικό τους χειρουργείο ούτε ΜΕΘ.
Οι μεταμοσχεύσεις στο εξωτερικό στοιχίζουν €10 εκ. κάθε χρόνο στον ΕΟΠΥΥ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΜ, στην Ελλάδα λειτουργούν μόνο 5 μονάδες μεταμόσχευσης νεφρού, μία μονάδα μεταμόσχευσης ήπατος στη Θεσσαλονίκη και μία μονάδα μεταμόσχευσης καρδιάς στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.
Με τη μεταμόσχευση να αποτελεί τη μοναδική λύση για το τελευταίο στάδιο ανεπάρκειας οργάνων, όπως του ήπατος, των πνευμόνων, του παγκρέατος, της καρδιάς, αλλά και της βαριάς νεφρικής ανεπάρκειας, η μετάβαση στο εξωτερικό για πολλούς πάσχοντες αποτελεί τη μόνη επιλογή. Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews (29.04) το 2016, 54 ασθενείς έλαβαν έγκριση για μετάβαση στο εξωτερικό προκείμενου να υποβληθούν σε μεταμόσχευση, με το κόστος για τον ΕΟΠΥΥ την τελευταία τετραετία να υπολογίζεται σε 35 εκατ. ευρώ συνολικά και το μέσο ετήσιο σε περίπου 10 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το κόστος θα πρέπει να προστεθούν και τα έξοδα μετάβασης και διαμονής των συνοδών, τα οποία βαραίνουν τις οικογένειες των ασθενών.
Μεταμοσχευτικές μονάδες σε συνταξιοδότηση
Αντιμέτωποι με τον χρόνο, το κόστος, αλλά και τις δραματικές ελλείψεις του συστήματος υγείας βρίσκονται οι βαριά ασθενείς που χρειάζονται μόσχευμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Realnews. Ο Πρόεδρος του ΕΟΜ, κ. Ανδρέας Καραμπίνης, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα είναι αποκαλυπτικός. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, οι μεταμοσχευτικές μονάδες της χώρας έχουν πλέον «γεράσει», καθώς ένα μεγάλο μέρος των εξειδικευμένων ιατρών συνταξιοδοτείται και το υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό δεν διαθέτει τα απαραίτητα μέσα λόγω της κατάστασης των δημόσιων οικονομικών εν μέσω κρίσης για να διασφαλίσει τις απαιτούμενες συνθήκες για την καλύτερη δυνατή έκβαση των επεμβάσεων που πραγματοποιούνται.
Σε θανάσιμο κίνδυνο οι μεταμοσχευμένοι
Και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, Γρηγόρης Λεοντόπουλος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για ένα ζήτημα ζωής και θανάτου: Οι μεταμοσχευτικές μονάδες είναι όχι μόνο ελάχιστες, αλλά δεν διαθέτουν ούτε δικά τους χειρουργεία ούτε δικές τους Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με αποτέλεσμα όχι μόνο να αυξάνεται η αναμονή, αλλά και οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς να εμφανίζουν πολύ υψηλότερα ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και απόρριψης μοσχευμάτων απ' ό,τι συμβαίνει στα σύγχρονα μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού.
Δημοσίευση σχολίου
To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.
Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.
Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.