Σελίδες

Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Πρακτικός ταξιδιωτικός οδηγός για τους ασθενείς σε αιμοκάθαρση

Οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού μπορούν να ταξιδέψουν με ασφάλεια και να απολαύσουν τις διακοπές τους πραγματοποιώντας τη θεραπεία τους μακριά από το τόπο κατοικίας τους. 
Όμως υπάρχουν μερικοί παράγοντες που είναι
σημαντικοί κατά την προετοιμασία του ταξιδιού σας, και θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε φροντίσει για όλες οι λεπτομέρειες της θεραπείας σας εκ των προτέρων. Είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε πάντα την ιατρική ομάδα της μονάδας σας πριν σχεδιάσετε το ταξίδι σας. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές ώστε να συνδυάσετε  διακοπές με αιμοκάθαρση.

Πώς οργανώνουν το ταξίδι τους οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση;
Υπεύθυνο για την οργάνωση του ταξιδιού σε πολλά κέντρα αιμοκάθαρσης είναι ένα μέλος του προσωπικού με σχετική εμπειρία στην οργάνωση θεραπειών αιμοκάθαρσης μακριά από το τόπο κατοικίας σας και μπορεί να σας βοηθήσει με την διαδικασία. Η οργάνωση ταξιδιών για νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση απαιτεί περισσότερο προγραμματισμό, οπότε θα πρέπει να ξεκινήσετε να σχεδιάζετε τουλάχιστον έξι έως οκτώ εβδομάδες εκ των προτέρων το ταξίδι σας. Για τα ταξίδια στο εσωτερικό, ξεκινήστε με τις κρατήσεις τουλάχιστον 30 ημέρες πριν την αναχώρηση, ενώ για τα ταξίδια στο εξωτερικό, καλό θα ήταν να ξεκινήσετε ακόμα και νωρίτερα. Αν προτιμάτε οι θεραπείες σας να είναι προγραμματισμένες σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, ενημερώστε την μονάδα εκ των προτέρων. Είναι σημαντικό το κέντρο αιμοκάθαρσης να γνωρίζει τις ακριβείς ημερομηνίες αιμοκάθαρσης και τον προκαθορισμένο χρόνο αιμοκάθαρσης ώστε να ελέγξει τη διαθεσιμότητα και να σας προσφέρει την καλύτερη δυνατή επιλογή για την θεραπεία της αιμοκάθαρσης στην διάρκεια των διακοπών σας.

Πώς μπορώ να αναζητήσω μια κατάλληλη μονάδα αιμοκάθαρσης;
Θα πρέπει να λάβετε υπόψιν αρκετούς παράγοντες για να επιλέξετε την κατάλληλη μονάδα αιμοκάθαρσης, όπως την τοποθεσία, την απόσταση από το ξενοδοχείο σας, το πρόγραμμα θεραπειών αιμοκάθαρσης, τα μέσα μεταφοράς, καθώς και την ποιότητα της περίθαλψης.

Ποιες πληροφορίες απαιτεί το κέντρο αιμοκάθαρσης για να μου παρέχει ασφάλεια στην αιμοκάθαρση;
Για την εισαγωγή σας στην μονάδα και για να προγραμματίσουν τις θεραπείες σας, τα περισσότερα κέντρα αιμοκάθαρσης χρειάζονται στοιχεία, όπως τις ημερομηνίες που θα πραγματοποιηθούν οι θεραπείες αιμοκάθαρσης, τα στοιχεία επικοινωνίας σας, το ιατρικό σας ιστορικό και τα πρόσφατα εργαστηριακά αποτελέσματα, το είδος της αιμοκάθαρσης που υποβάλλεστε, καθώς και την λίστα με τα φάρμακα που παίρνετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και στο σπίτι.  Αυτές οι πληροφορίες θα αποσταλούν στην μονάδα για έλεγχο και είναι σημαντικό για το γιατρό και το κέντρο αιμοκάθαρσης να έχει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για εσάς για την βέλτιστη εξυπηρέτηση σας κατά την επίσκεψη σας στο κέντρο τους. Επιπλέον θα πρέπει να προσκομίσετε ένα αντίγραφο των δικαιολογητικών αυτών κατά την άφιξη σας στην μονάδα.

Ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα φαρμάκων που πρέπει να εχω μαζί μου για τις ανάγκες της θεραπείας;
Όπως ισχύει για όλους τους ασθενείς που υποβάλλονται σε μακροχρόνια θεραπεία, όταν ταξιδεύετε βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας αρκετή ποσότητα του φαρμάκου που λαμβάνετε, και εάν το κρίνετε απαραίτητο, κάνετε παραγγελία επιπλέον ποσότητας φαρμάκων πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας. Γενικότερα, προμηθευτείτε αρκετή ποσότητα φαρμάκων για όλη την διάρκεια του ταξιδιού σας και για την αντιμετώπιση πιθανών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και επιπλέον έχετε στην διάθεση σας την ιατρική συνταγή για παν ενδεχόμενο.

Πρέπει να ακολουθήσω ειδική δίαιτα όταν ταξιδεύω;
Όταν ταξιδεύετε, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να καταναλώνετε τρόφιμα σύμφωνα με το διαιτολόγιο που συνήθως ακολουθείτε. Ζητήστε οδηγίες από τον διαιτολόγο σας σχετικά με τον προορισμό που ταξιδεύετε, και ποιες τροφές θα είναι διαθέσιμες, ώστε να δημιουργήσετε ένα διαιτολόγιο ειδικό για την περίσταση. Σε γενικές γραμμές, αποφύγετε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και φωσφόρο. Επίσης, περιορίστε την κατανάλωση σε νάτριο, καθώς και την πρόσληψη υγρών.

Θα έχω ασφαλιστική κάλυψη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου;
Κάθε χώρα έχει διαφορετική πολιτική αναφορικά με την ταξιδιωτική ασφάλιση και προορίζεται συνήθως για επείγοντα ιατρικά περιστατικά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει το κόστος που απαιτούν οι θεραπείες πριν από την πραγματοποίηση της κράτησης σε ένα κέντρο αιμοκάθαρσης που έχει έδρα στο εξωτερικό και επιπλέον ενημερωθείτε εάν είναι συμβεβλημένο με τον ασφαλιστικό οργανισμό που συνεργάζεστε.

Πώς μπορώ να είμαι σίγουρος για την ποιότητα της φροντίδας στο κέντρο που θα επιλέξω?
Όταν κάνετε την κράτηση σας για αιμοκάθαρση κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας, μπορείτε να ενημερωθείτε εάν το κέντρο επαναχρησιμοποιεί dialyzers, ποιες είναι οι ημέρες και ώρες λειτουργίας, ποιους τύπους μηχανήματος αιμοκάθαρσης χρησιμοποιεί το κέντρο (συμβατικοί, υψηλής ικανότητα ροής), εάν υπάρχουν δημόσια μέσα μεταφοράς για να φτάσετε στην μονάδα καθώς και τον αριθμό των ασθενών που έχουν ανατεθεί σε κάθε νοσηλευτή. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες είναι συνήθως διαθέσιμες στην εταιρική ιστοσελίδα του κέντρου αιμοκάθαρσης, αλλά μπορείτε επίσης να εγγραφείτε σε φόρουμ σχετικά με διακοπές αιμοκάθαρσης ή να κλείσετε τις διακοπές σας μέσω ενός έμπειρου ταξιδιωτικού πρακτορείου που ειδικεύεται σε τέτοιου είδους κρατήσεις. 

Είναι δυνατόν να ταξιδέψω αν είμαι σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση;
Υπάρχει η δυνατότητα να ταξιδέψετε, πρέπει μόνο να ενημερώσετε τον θεράποντα ιατρό σας σχετικά με τα ταξιδιωτικά σας πλάνα, ώστε να επικοινωνήσει μαζί σας σε περίπτωση που προκύψει διαθέσιμος νεφρός. 
Φώτης Μακρής, Επιστημονικός Διευθυντής του Νεφρολογικού Κέντρου Mesogeios Παλαιού Φαλήρου 

Βιβλιογραφία
National Kidney Foundation: Travel Tips: A Guide for Kidney Patients, 2017
National Kidney Foundation: A “New Normal”: Life on Dialysis—The First 90 Days, 2007

mesogeios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.