Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Η τέχνη του γκράφιτι στην υπηρεσία των μεταμοσχεύσεων

Δύο πρόσωπα, το ένα φεύγει και το άλλο επιστρέφει στη ζωή, κρατώντας ένα λουλούδι που ανθίζει. Το πρώτο είναι δωρητής οργάνων, το δεύτερο είναι ο λήπτης και αποτελούν ένα εντυπωσιακό γκράφιτι που καλύπτει τα 500 τετραγωνικά μέτρα (!) της πρόσοψης του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.
Το μήνυμα «Ζήσε δύο φορές» στέλνουν μέσω της εικαστικής δημιουργίας τους οι καλλιτέχνες Same84 και Apset, που εργάστηκαν ύστερα από
πρόσκληση του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης
Το μήνυμα «Ζήσε δύο φορές» στέλνουν μέσω της εικαστικής δημιουργίας τους οι καλλιτέχνες Same84 από την Αθήνα και Apset από τη Θεσσαλονίκη που εργάστηκαν, ύστερα από πρόσκληση του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, για μια εβδομάδα τουλάχιστον 12 ώρες την ημέρα, πάνω στην ιδέα της δωρεάς οργάνων.
«Οι δημιουργοί ήθελαν να συγκινήσουν και να αφυπνίσουν τους επισκέπτες του νοσοκομείου, αλλά και τους περαστικούς και να τους κινητοποιήσουν στο θέμα της δωρεάς οργάνων. Ηταν ελεύθεροι να φτιάξουν ό,τι θέλουν και το αποτέλεσμα είναι η έμπνευσή τους πάνω στην ιδέα της αναγέννησης της ζωής», λέει στο «Εθνος» ο Κυριάκος Ιωσηφίδης, συντονιστής της ομάδας Urban Act, που δραστηριοποιείται στα γκράφιτι μεγάλων χώρων και έχει «στολίσει» πολλά σχολεία και δημόσιους χώρους.
Από χθες που αποκαλύφθηκε το θέμα του γκράφιτι, πολλοί Θεσσαλονικείς σταματούν στο ΑΧΕΠΑ και όπως είπε ο κ. Ιωσηφίδης, «αρκετοί ρωτούν τι συμβολίζει και με χαρά τους εξηγούμε τι είναι η δωρεά οργάνων. Οσο περισσότερους κερδίσει το θέμα αυτό, τόσο το καλύτερο». Η πρωτοβουλία του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης είχε στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία σχετικά με τη δωρεά οργάνων και τη μεταμόσχευση οργάνων και ιστών, που μπορούν να χαρίσουν ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι περιμένουν με αγωνία και με κίνδυνο της ζωής τους σε μακροχρόνιες λίστες για μεταμόσχευση.


Η απόφαση του Συλλόγου πάρθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν τα μέλη του αποφάσισαν αντί να κάνουν μια καμπάνια για τη δωρεά οργάνων, να αναθέσουν τη δημιουργία κάποιου έργου που θα μείνει στην πόλη, ώστε το μήνυμα να είναι διαχρονικό.
Tα στοιχεία
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, Χρήστο Καραγκιόζη, στην Ελλάδα υποβάλλονται 11.000 άτομα σε αιμοκάθαρση και από αυτούς οι 3.500 θα μπορούσαν να είναι σε λίστα αναμονής για ένα μόσχευμα. Ωστόσο, μόλις 1.150 ασθενείς είναι στη λίστα και όπως είπε ο κ. Καραγκιόζης, από τα στοιχεία του 2016 προκύπτει ότι ο χρόνος αναμονής ενός πτωματικού μοσχεύματος για έναν νεφροπαθή είναι τα 10 χρόνια «και για πολλούς αυτό είναι απαγορευτικό και δεν θα προλάβουν να γευτούν το δώρο της ζωής».
Η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ βρήκε αισθητικά ωραίο το γκράφιτι και εξαιρετικά δυνατό το μήνυμα που στέλνει, άλλωστε με χαρά αποδέχτηκε την πρόταση του Συλλόγου και την έμπνευση των δημιουργών.
Ο διοικητής του νοσοκομείου, Αναστάσιος Σπανός, δήλωσε ότι «πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο η δωρεά οργάνων, γιατί πολλοί άνθρωποι έχουν ανάγκη να ζήσουν για δεύτερη φορά» και πρόσθεσε ότι θα στηριχθεί κάθε παρόμοια προσπάθεια, που θα τονίζει την αναγκαιότητα οι άνθρωποι να υπερβαίνουν τον πόνο τους για την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου και να χαρίζουν ζωή σε κάποιον που περιμένει με αγωνία σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.