Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Γκράφιτι για τη δωρεά οργάνων θα κοσμεί το νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ»

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
«Ζήσε δυνατά – Δώρισε περήφανα». Αυτό θα είναι το μήνυμα του γκράφιτι που θα κοσμήσει το κτίριο του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ» στη Θεσσαλονίκη και θα έχει στόχο την ευαισθητοποίηση όλων στο θέμα της δωρεάς ιστών και οργάνων. Η τοιχογραφία θα καλύψει την ενιαία επιφάνεια 500 τετρ. μ. πάνω από την είσοδο του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ» επί της οδού
Αγίου Δημητρίου, ενώ θα υλοποιηθεί αφιλοκερδώς από την ομάδα UrbanAct (urbanact.gr) με τη συμμετοχή των επώνυμων καλλιτεχνών Same84 και Apset.
Το πρωτότυπο έργο θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά από τη Δευτέρα 3 Απριλίου και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε μία εβδομάδα. Θα απεικονίζει πρόσωπα, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους, καθώς το ένα φεύγει από τη ζωή και το άλλο έρχεται σε αυτήν χάρη στη δωρεά οργάνων.
Η παραπάνω πρωτοβουλία ανήκει στο Σύλλογο Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, ο οποίος ήρθε σε επικοινωνία με την ομάδα UrbanAct, η οποία αποδέχτηκε με ενθουσιασμό την πρόταση. Ανάλογη ήταν και η ανταπόκριση της διοίκησης του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ», η οποία αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή την όλη προσπάθεια.
«Η προσπάθεια να υλοποιήσουμε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο. Τελικώς καταφέραμε να νικήσουμε την απίστευτη γραφειοκρατία και να κάνουμε πράξη την ιδέα μας. Στο πλευρό μας βρίσκεται η ομάδα UrbanAct, η οποία θα παρέμβει εντελώς δωρεάν στην αισθητική και την κοινωνική πραγματικότητα της πόλης μας, δημιουργώντας αυτήν τη δημόσια τοιχογραφία με θέμα την ιδέα της δωρεάς ιστών και οργάνων. Επίσης, έχουμε τη στήριξη και της διοίκησης του ‘ΑΧΕΠΑ’», δηλώνει στη «Μ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης Χρήστος Καραγκιόζης και προσθέτει πως «πιστεύουμε ότι η τοιχογραφία για τη δωρεά ιστών και οργάνων στο ‘ΑΧΕΠΑ’ θα αποτελεί για πολλά χρόνια σημείο αναφοράς εικαστικής παρέμβασης και κοινωνικής προσφοράς στην πόλη μας».
Δώρο ζωής
Σύμφωνα με τον κ. Καραγκιόζη, η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνευμόνων και τη θεραπεία επιλογής για τη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, που χαρίζει χρόνια και ποιότητα ζωής στους νεφροπαθείς.
Ωστόσο, χωρίς τον ικανό αριθμό και κατάλληλων μοσχευμάτων, αυτή η θεραπευτική λύση δεν είναι εφικτή. Η έλλειψη μοσχευμάτων και το διαρκώς αυξανόμενο μεταμοσχευτικό χάσμα ανάμεσα στα διαθέσιμα προς μεταμόσχευση όργανα και τους υποψήφιους λήπτες διευρύνεται συνεχώς και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Η χώρα μας υπολείπεται σημαντικά από το μέσο όρο δοτών της Ευρώπης (περίπου 20) και από χώρες με παρόμοια κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά όπως η Πορτογαλία και η Κροατία. Θεωρητικά οι περισσότεροι από τους συνανθρώπους μας διάκεινται θετικά προς την ιδέα της δωρεάς οργάνων και μάλιστα καθένας θα ήθελε να βρεθεί ένα μόσχευμα για το αγαπημένο του πρόσωπο σε περίπτωση ασθένειας», επισημαίνει ο κ. Καραγκιόζης.
Σύμφωνα με το Σύλλογο Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, η ιδέα της δωρεάς οργάνων και ιστών, εκτός φυσικά από τις παρεμβάσεις της πολιτείας, συνδέεται με το ευρύτερο πνεύμα του εθελοντισμού ως πράξη ανθρωπισμού, αλληλεγγύης, αλτρουισμού και πολιτισμού από όλους μας, καθώς η δωρεά οργάνων αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της μεταμόσχευσης.
Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης και η UrbanΑct ευχαριστούν για τη στήριξή τους στην υλοποίηση του έργου τις εταιρείες: ΣΚΑΛ ΕΛΛΑΣ, PELLAHROM, FLAME, POSCA, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ, MEDIALISE, KLEEMANN, FLYCAMERA και CAPSIS HOTEL.
Η ομάδα UrbanAct
H UrbanAct ιδρύθηκε το 2012 με πρωτοβουλία μελών της ομάδας Carpe Diem και στόχο να συνεχίσει το έργο της προώθησης της τέχνης και των τεχνικών των εναλλακτικών μορφών πολιτισμού με ιδιαίτερη έμφαση στις δημόσιες τοιχογραφίες.
Αποτελεί ένα συλλογικό φορέα δημιουργίας και προώθησης δημόσιων τοιχογραφιών στην Ελλάδα με συνεργασίες με οργανισμούς και φορείς, οι οποίοι εφαρμόζουν προγράμματα δημόσιων τοιχογραφιών ανά τον κόσμο.
Η UrbanAct έχει στόχο να παρέμβει εικαστικά στο αστικό τοπίο με τη δημιουργία υπαίθριων τοιχογραφιών, με φεστιβάλ και εκθέσεις. Οι τοιχογραφίες αποτυπώνουν τις ιδέες και την ενέργεια των καλλιτεχνών για έκφραση και δημιουργία, την ανάγκη για την οικειοποίηση του δημόσιου χώρου. Δίνουν επίσης μία αφορμή να σπρώξουν τους πολίτες έξω από τα κλουβιά, να βγουν στους δρόμους, να συνδιαλλαχθούν, να μιλήσουν, να κοιτάξουν, βάζοντας χρώμα και φαντασία στη ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.