Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Ποιές τάξεις φαρμάκων αλληλεπιδρούν με το αλκοόλ


                                                                                                                                                              Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, το 42% των Αμερικανών παραδέχονται ότι πίνουν, ενώ λαμβάνουν φάρμακα που μπορούν να αλληλεπιδρούν αρνητικά με το αλκοόλ. Ρόλος των φαρμακοποιών είναι να υπενθυμίζουν στους πελάτες τους να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ όταν λαμβάνουν τα ακόλουθα φάρμακα:


1.  Αντιβιοτικά

Ταχυκαρδία, απότομες μεταβολές της αρτηριακής πίεσης, πόνος στο στομάχι, στομαχικές διαταραχές, έμετος, ηπατική βλάβη και ερυθρότητα του προσώπου είναι μόνο μερικές από τις παρενέργειες που μπορεί να βιώσει όταν ένας ασθενής ότι αναμειγνύει ένα κοκτέιλ με αντιβιοτικά.
 
2. ΜΗΣΥΦΑ για τον πόνο και τον πυρετό

Οι ασθενείς που παίρνουν αυτά τα φάρμακα ενώ πίνουν σε μια προσπάθεια να αποφύγουν το hangover, στην πραγματικότητα κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Σύμφωνα με τον FDA, τα περισσότερα περιστατικά σοβαρής ηπατικής βλάβης συμβαίνουν, όταν οι ασθενείς λαμβάνουν μεγάλη ποσότητα προϊόντων που περιέχουν ακεταμινοφένη, ενώ παίρνουν αυτά τα φάρμακα. Το FDA προειδοποιεί επίσης ότι η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη, ή ναπροξένη, μαζί με αλκοόλ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας στο στομάχι.

3. Φάρμακα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Φάρμακα όπως η ναπροξένη και η δικλοφενάκη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα στο στομάχι και ηπατική βλάβη όταν αναμιχθούν με αλκοόλ. Επιπλέον, η κατανάλωση αλκοόλ, ενώ κάποιος λαμβάνει θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να δυσκολέψει τον γιατρό να αξιολογήσει την αύξηση των ηπατικών ενζύμων. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να μειώσει την οστική πυκνότητα, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο των επιπλοκών στους ασθενείς με αρθρίτιδα.
4. ΜΗΣΥΦΑ για την Αλλεργία το κρυολόγημα και τη γρίπη
Η ανάμιξη αυτών των φαρμάκων με αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσει έντονη ζαλάδα και υπνηλία.

5. Φάρμακα για τον διαβήτη

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα σε ασθενείς με διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων των αλληλεπιδράσεων με τα αντιδιαβητικά φάρμακα και την επιδείνωση τυχόν επιπλοκών. Για παράδειγμα, η ανάμιξη ινσουλίνης και από του στόματος αντιδιαβητικών με αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπογλυκαιμικών επεισοδίων, ενώ η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ προδιαθέτει έναν ασθενή που λαμβάνει μετφορμίνη σε γαλακτική οξέωση.

7. Τα αντικαταθλιπτικά και φάρμακα κατά του άγχους

Το αλκοόλ μπορεί να περιορίσει τα οφέλη των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, σύμφωνα με τη Mayo Clinic. Στους ασθενείς που λαμβάνουν αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να εκτινάξει πίεση του αίματος σε επικίνδυνα επίπεδα. Άλλες παρενέργειες που συνδέονται με την ανάμιξη αλκοόλ και φαρμάκων κατά του άγχους περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, διαταραχή του κινητικού ελέγχου, παράξενη συμπεριφορά και προβλήματα μνήμης.

πηγή: pharmacytoday

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.