Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Μαγνησία: λίγα τα μοσχέυματα, 60 νεφροπαθείς σε λίστα

Επ΄ ευκαιρίας της 1ης Νοεμβρίου, που έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμόσχευσης, ο Σύλλογος Νεφροπαθών Μαγνησίας απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολίτες του Βόλου, να γίνουν δωρητές οργάνων.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας, τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι δωρεές οργάνων σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα και
στον νομό Μαγνησίας, πέρα από το 2012 που έγινε μία μεταμόσχευση, το 2013 και το 2014 να μη γίνει καμία μεταμόσχευση από πτωματικό δότη παρά μόνο μία από ζώντα δότη (πατέρα σε γιο).
Το 2015 έγιναν τρεις μεταμοσχεύσεις, δύο από πτωματικούς δότες και μία από ζώντα δότη. Το 2016, αν και ξεκίνησε καλά η χρονιά και είχαν γίνει δύο μεταμοσχεύσεις τους δύο πρώτους μήνες από πτωματικούς δότες, έγινε μία ακόμη τον Αύγουστο, σύνολο τρεις μέχρι στιγμής. Ωστόσο, παρατηρείται πτώση στις δωρεές οργάνων και στις μεταμοσχεύσεις κατά 60-70% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι νεφροπαθείς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 20-30%, με την λίστα να έχει μεγαλώσει στη Μαγνησία, κυρίως από νέους ανθρώπους.
Αξίζει να σημειωθεί,  ότι την τελευταία τριετία στο Νομό Μαγνησίας έχουν γίνει πολύ λίγες δωρεές οργάνων, το 2015 μόλις τρεις και το 2016 μία μέχρι στιγμής, ενώ θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερες αν υπήρχε επαρκής ενημέρωση και πλήρης επάρκεια σε προσωπικό στις Μ.Ε.Θ., καθώς επίσης αν λειτουργούσε ο Σύλλογος Δωρητών Οργάνων, που εδώ και τρία χρόνια παραμένει ανενεργός.

Στο Νομό Μαγνησίας υπάρχουν σήμερα 170 αιμοκαθαρόμενοι, 25 περιτοναϊκής κάθαρσης και περίπου 50 που έχουν πραγματοποιήσει μεταμόσχευση. Στη λίστα αναμονής του νομού βρίσκονται 60 νεφροπαθείς που περιμένουν το δώρο της ζωής.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:
«Ο δότης οργάνων σώματος είναι δότης ζωής. Μόνες οι προκαταλήψεις δεν θα πρέπει να σταθούν εμπόδιο στη μεγάλη ανθρωπιστική σου απόφαση. Ο ρεαλισμός στη ζωή έρχεται να αποβάλει κάθε σου δισταγμό. Σε προτρέπει να ενταχθείς στη συντροφιά των δωρητών σώματος. Η επιστήμη και η υγιής μερίδα της κοινωνίας καθώς και η Εκκλησία και η φιλοσοφία της ζωής εγγυώνται την πολυτιμότητα σε ό,τι αποφασίσεις:
Στήριξε ζωές με την ζωή σου!!! Έλα μαζί μας. Δεν είμαστε διαφορετικοί σου… Σ’ ευχαριστούν όσοι προσμένουν…
Το να γίνεις δωρητής οργάνων είναι πολύ εύκολο, με ένα τηλεφώνημα στο 1147 και περιμένεις την κάρτα του δωρητή ή στο Σύλλογο Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας.
Η 1η Νοεμβρίου κάθε χρόνου εορτή των Αγ. Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα δωρεάς οργάνων και μεταμόσχευσης.
Η δωρεά οργάνων είναι μια γενναία απόφαση μεγάλης ηθικής αξίας. Είναι η ίδια η ζωή.
Το μήνυμα του εορτασμού της 1η Νοεμβρίου είναι:
– να προβληθεί η δωρεά ως μια γνήσια πράξη αγάπης, αλληλεγγύης και απόλυτης ανιδιοτέλειας.
– να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν δωρητές ιστών και οργάνων.
– να εξαλείψει προκαταλήψεις, φόβους και την άγνοια γύρω από τη δωρεά οργάνων και μεταμόσχευσης.
Πάνω από 1.200 νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού.
Οι πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου έχουν πανελληνίως φθάσει περίπου τους 12.000.
Περίπου 75-80 ηπατοπαθείς τελικού σταδίου περιμένουν το πολυπόθητο μόσχευμα.
Περίπου 45-50 καρδιοπαθείς στο τελικό στάδιο της καρδιακής ανεπάρκειας περιμένουν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση καρδιάς, ένα μεγάλο μέρος των οποίων παραμένει στη ζωή χάρη στην εμφύτευση συσκευής μηχανικής υποστήριξης κυκλοφορίας (ΜΥΚ) γνωστή ως «τεχνητή καρδιά».
Περίπου 15-20 πνευμονοπαθείς στο τελικό στάδιο ανέμεναν μεταμόσχευση πνεύμονα.
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ευεργετηθεί από μια επιτυχημένη μεταμόσχευση και εκατομμύρια ακόμη περιμένουν τη σωτηρία. Το μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των διαθέσιμων οργάνων προς μεταμόσχευση και του αριθμού των ασθενών στις λίστες αναμονής. Μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, περιμένοντας το μόσχευμα που θα τους χαρίσει τη ζωή.
Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα η χώρα μας κατείχε την τελευταία θέση σε αριθμό δυνητικών δοτών με 6,3 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 16 δότες ανά εκατομμύριο. Την ίδια στιγμή η αναλογία δυνητικών δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε χώρες όπως η Ισπανία είναι 38,8, η Πορτογαλία 31, το Βέλγιο 26,4, η Αυστρία 23,3, η Τσεχία 18.
Τα αποτελέσματα των μεταμοσχεύσεων στις πιο πάνω χώρες είναι θεαματικά.
Και η χώρα μας μπορεί να κάνει την υπέρβαση!!!
Για την αύξηση των δυνητικών δοτών και των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας χρειάζεται:
– Να γίνει πράξη ο νόμος που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2013 από την Βουλή των Ελλήνων και τα Μ.Μ.Ε. με την συνεργασία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας να πραγματοποιούν τακτικές ενημερώσεις και ημερίδες και όχι να περιμένουμε κάθε χρόνο την 1η Νοεμβρίου για να αναδείξουμε το θέμα.
1) Ενίσχυση του ρόλου των συντονιστών που είναι η σπονδυλική στήλη των μεταμοσχεύσεων.
Οικοδόμηση πνεύματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ του Ε.Ο.Μ. και των υπευθύνων των Μ.Ε.Θ. ώστε να εξασφαλίζονται περισσότερα μοσχεύματα.
2) Σχεδιασμός μιας οργανωμένης, σοβαρής και συνεχούς καμπάνιας για την προώθηση της ιδέας της δωρεάς ιστών και οργάνων σώματος σε κάθε κοινωνικό χώρο και με κάθε πρόσφορο μέσο επικοινωνίας και ενημέρωσης.
3) Ενίσχυση των μεταμοσχευτικών κέντρων με υλικοτεχνικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό
Για να γίνουν πράξη όλα τα παραπάνω πρέπει πρώτον να χρηματοδοτηθεί ο Ε.Ο.Μ. και δεύτερον να γίνουν προσλήψεις στις Μ.Ε.Θ.(Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) με συντονιστές και ψυχολόγους, ώστε να μην χάνονται μοσχεύματα λόγω μη επαρκούς ενημέρωσης.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.