Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα των νεφροπαθών

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι νεφροπαθείς αναδεικνύουν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας οι βουλευτές του Ποταμιού, κ.κ. Κώστας Μπαργιώτας (Λάρισας) και Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης).

«Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας αιμοκαθαίρονται περί τους 10.000 νεφροπαθείς τελικού σταδίου με μέσο κόστος για την αιμοκάθαρση του καθενός περί τις 50.000 ευρώ.
Η δυναμική της χώρας σε δότες οργάνων θα μπορούσε μέσα από ένα οργανωμένο σύστημα δωρεάς οργάνων και μεταμοσχεύσεων να
αξιοποιεί 200 (αντί 30) δότες οργάνων ετησίως, οι όποιοι θα έδιναν 400 μεταμοσχεύσεις νεφρού ετησίως και 100 τουλάχιστον μεταμοσχεύσεις λοιπών οργάνων.

Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος αναμονής για τη μεταμόσχευση νεφρού από τα 8 χρόνια που είναι τώρα, θα έπεφτε στα 1-2 χρόνια, ενώ οι λίστες του ήπατος, της καρδιάς και των πνευμόνων θα μεταμοσχεύονταν πλήρως μέσα σε μία διετία.

Χαρακτηριστικό της απαξίωσης των μεταμοσχεύσεων είναι ο μικρός αριθμός των νεφροπαθών τελικού σταδίου που είναι ενταγμένοι στο μητρώο αναμονής και αγγίζει μόλις το 12% αυτών (1200 ασθενείς).

Είναι ενδεικτικό ότι το πλέον πολυδύναμο Κέντρο Μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας, αυτό του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιούνται μοναδικά στην Ελλάδα μεταμοσχεύσεις νεφρού σε παιδιά και ήπατος σε ενήλικες και παιδιά είναι υποβαθμισμένο.

Η έλλειψη εξειδικευμένων αναισθησιολόγων αποδυναμώνει τη λειτουργία του Κέντρου και εξουθενώνει τους νυν απασχολούμενους. Σε οριακή λειτουργία είναι το Εργαστήριο Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας με μόλις μια γιατρό, που ελέγχει όλους τους προς μεταμόσχευση ασθενείς και εφημερεύει μαζί με όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές του Κέντρου 24ώρες το 24ωρο 365 ημέρες το χρόνο. Την ίδια στιγμή, και ενώ το Υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να συντηρήσει το Κέντρο της Θεσσαλονίκης, σχεδιάζει την ανάπτυξη μεταμοσχευτικού κέντρου ήπατος στην Αθήνα.

Απελπιστική είναι η κατάσταση και στις δημόσιες Μονάδες Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ). Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ΜΤΝ της Καρδίτσας και της Κατερίνης δεν υπάρχει κανένας επιμελητής νεφρολόγος, ενώ σε μεγάλες μονάδες παρουσιάζονται μεγάλες ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό, όπως για παράδειγμα στην Πανεπιστημιακή Νεφρολογική Κλινική και τη ΜΤΝ του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας και στη ΜΤΝ του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης. Τα προβλήματα των νεφροπαθών είναι καθρέφτης της οργανωτικής και διαχειριστικής ανεπάρκειας του Υπουργείου και το Ποτάμι ζητά άμεσα απαντήσεις.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.