Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

35ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας: Ενα τεράστιο παχύ έντερο στην πλατεία της Καλαμάτας!

Ενα μεγάλο μπαλόνι, ομοίωμα του παχέος εντέρου, στην πλατεία της Καλαμάτας, θα υποδηλώνει ότι το διάστημα 8-11 Οκτωβρίου θα εξελίσσεται στην πόλη ένα κορυφαίο επιστημονικό γεγονός, το 35ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας.
Με ψυχή και πρόεδρο τον Καλαματιανό καθηγητή της Γαστρεντερολογίας Γιώργο Παπαθεοδωρίδη το συνέδριο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι εκτός από τις επιστημονικές ανακοινώσεις θα είναι
ανοιχτό για ενημέρωση του κοινού και για να δοθούν απαντήσεις σε συμπολίτες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.
Ακόμα σημαντικό ενδιαφέρον έχει η συζήτηση για τις θέσεις της Εκκλησίας και της Πολιτείας για τη δωρεά οργάνων.
Εκατοντάδες επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συναντηθούν για να σχολιάσουν τις σύγχρονες γνώσεις και απόψεις, να εκπαιδευθούν και να παρουσιάσουν το ερευνητικό και κλινικό τους έργο σε όλους τους τομείς της Γαστρεντερολογίας. Η κορυφαία αυτή ετήσια συνάντηση για τη Γαστρεντερολογία στην Ελλάδα είναι απόλυτα απαραίτητη για τη διατήρηση του απαιτούμενου υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης των Ελλήνων γαστρεντερολόγων και συναφών ειδικοτήτων, αφού οι γνώσεις στον τομέα αυτό εξελίσσονται ταχύτατα και αλλάζουν σημαντικά τους τρόπους διαγνωστικών προσεγγίσεων και θεραπευτικών παρεμβάσεων. Παρά τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας, αρκετές ομάδες Ελλήνων γαστρεντερολόγων εξακολουθούν να έχουν σημαντικές ερευνητικές δραστηριότητες συμβάλλοντας στην παραγωγή νέας γνώσης σε διεθνές επίπεδο και δείχνοντας τη δυνατότητα επιτυχιών μετά από οργανωμένες προσπάθειες παρά τις αντίξοες συνθήκες.
Πέρα από το αμιγές επιστημονικό πρόγραμμα, η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου οργανώνει μία προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής με τη στήριξη του δήμου και σε συνεργασία με τους τοπικούς γαστρεντερολόγους. Η ενημέρωση του κοινού αφορά κυρίως την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και άλλα συνήθη γαστρεντερολογικά προβλήματα.
Ειδικότερα, ως προς την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου θα τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας ένα ευμέγεθες μπαλόνι ομοίωμα παχέος εντέρου το Σάββατο και την Κυριακή 10-11/10, εντός του οποίου θα μπορούν οι κάτοικοι της περιοχής να περπατήσουν και να εξοικειωθούν με τα νοσήματα του παχέος εντέρου, ενώ παράλληλα θα μπορούν να παραλάβουν ενημερωτικά φυλλάδια.
Επιπλέον, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου το πρωί (11.15 - 13.15), οργανώνεται δίωρη ενημερωτική συνάντηση στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου "Elite", που θα είναι ανοικτή για το κοινό και όπου θα συζητηθούν συνηθισμένα γαστρεντερολογικά προβλήματα (δυσπεψία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, λήψη ασπιρίνης-αντιφλεγμονωδών και ανάγκη γαστροπροστασίας, αυξημένα ηπατικά ένζυμα, σπαστική κολίτιδα, πρόληψη καρκίνου παχέος εντέρου). Οσοι προσέλθουν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν κάποιες βασικές αρχές διάγνωσης και αντιμετώπισης των παραπάνω νοσημάτων, αλλά και να υποβάλουν ερωτήσεις στους συμμετέχοντες γιατρούς.
Τέλος, πέρα από την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, που αποτελεί μία προσφορά αρχικά στον ίδιο τον εξεταζόμενο και τελικά στην κοινωνία, το συνέδριο θα προσπαθήσει να στηρίξει και να διαδώσει ευρύτερα το μήνυμα της δωρεάς οργάνων, που αποτελεί ένα δώρο ζωής στον πάσχοντα συνάνθρωπο και ένα μήνυμα ελπίδας, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Γι’ αυτό στην τελετή έναρξης, που θα γίνει το βράδυ της Πέμπτης 8 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, το οποίο ευγενικά παραχωρήθηκε από το δήμο, θα γίνουν 2 βραχείες όσο το δυνατόν εκλαϊκευμένες ομιλίες για τη δωρεά οργάνων. Οι ομιλίες αυτές θα γίνουν από το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο και τον καθηγητή και πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Ανδρέα Καραμπίνη και θα αφορούν τη θέση της Εκκλησίας και της Πολιτείας, αντίστοιχα, στο θέμα της δωρεάς οργάνων.

http://www.eleftheriaonline.grΔιαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/health/item/77785-35o-panellinio-synedrio-gastrenterologias-paxy-entero

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.