Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΝΕΦΡΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

Μπορεί μια γυναίκα που είναι σε αιμοκάθαρση να αποκτήσει παιδί;

Ναι, υπό προυποθέσεις. Οι περισσότερες γυναίκες ασθενείς σε αιμοκάθαρση δεν έχουν τακτικές περιόδους. Η χρήση της ερυθροποιητίνης (ΕΡΟ) έχει βελτιώσει τη γενική υγεία ορισμένων γυναικών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη πιθανότητα εγκυμοσύνης. Εάν μία ασθενής μείνει έγκυος, η πιθανότητα της αποβολής είναι μεγάλη. Εφόσον η εγκυμοσύνη προχωρήσει χρήζει τακτικής παρακολούθησης γιατί εκτός των άλλων
προσθέτει στρές στον οργανισμό της.

Είναι πιο εύκολο να μείνουν έγκυες μεταμοσχευμένες ασθενείς σε σχέση με ασθενείς υπό αιμοκάθαρση;

Ναι. Μια γυναίκα που έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού έχει συνήθως καλύτερο ορμονολογικό προφίλ και καλύτερη γενική υγεία. Ως εκ τούτου, είναι πιο εύκολο γι'αυτήν να μείνει έγκυος και να αποκτήσει παιδί. Ωστόσο, η εγκυμοσύνη δεν συνιστάται για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά την μεταμόσχευση, ακόμη και με σταθερή νεφρική λειτουργία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εγκυμοσύνη δεν συνιστάται λόγω του κινδύνου για τη ζωή της μητέρας ή την πιθανή απώλεια του μοσχεύματος.

Μπορεί φάρμακα που λαμβάνονται από ασθενείς με μεταμόσχευση να βλάψουν το έμβρυο;

Η ποσότητα των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων είναι σημαντική. Στις αρχές της περιόδου μετά από μία μεταμόσχευση, οι ασθενείς βρίσκονται σε υψηλότερες δόσεις αυτών των φαρμάκων. Από τη στιγμή που τα φάρμακα μειωθούν σε επίπεδα συντήρησης, δεν φαίνεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε ένα αναπτυσσόμενο μωρό. Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες είναι ακόμη άγνωστες. Μία μεταμοσχευμένη ασθενής που εξετάζει το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης θα πρέπει να συζητήσει τους πιθανούς κινδύνους με το γιατρό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.