ΟΙ 8 ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΩΝ ΝΕΦΡΩΝ


Τι μπορείς να κάνεις για τους νεφρούς σου;
Οι νόσοι των νεφρών, είναι σιωπηλοί δολοφόνοι, ο οποίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής μας. Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετοί εύκολοι τρόποι, για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης κάποιας νεφρικής νόσου.

Γυμνάσου, δραστηριοποιήσου.
Με το να γυμνάζεσαι και να δραστηριοποιείσαι, βοηθά στη μείωση της πίεσης του αίματος. Συνεπώς μειώνεται και ο κίνδυνος ανάπτυξης Χρόνιας Νεφρικής Ανεπάρκειας.

Κράτα σε σταθερό επίπεδο, τη γλυκόζη του αίματός σου.
Περίπου το 50% των ανθρώπων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, αναπτύσουν νεφρικές νόσους. Άρα, είναι σημαντικό για όσους πάσχουν από διαβήτη, να κάνουν συχνά εξετάσεις, ώστε να ελέγχουν τη νεφρική λειτουργία τους. Νεφρικές νόσοι από σακχαρώδη διαβήτη, είναι δυνατών να μειωθούν ή να αποφευχθούν, εάν διαγνωστούν άμεσα. Είναι σημαντικό να κρατάς σε σταθερό επίπεδο τη γλυκόζη στο αίμα σου με τη βοήθεια του γιατρού ή του φαρμακοποιού σου, που είναι πάντοτε στη διάθεσή σου.

Να παρακολουθείς την αρτηριακή σου πίεση.
Παρ’ όλο ότι αρκετοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό ή καρδιακή ανακοπή, πολύ λίγοι γνωρίζουν ότι είναι η πιο κοινή αιτία πρόκλησης νεφρικής νόσου. Τα φυσιολογικά επίπεδα της Α.Π είναι 120 μεγάλη και 80 μικρή. Κάποιος που βρίσκεται μεταξύ αυτού του επιπέδου με του επιπέδου 139 μεγάλη και 89 μικρή, θεωρείται υπερτασικός και πρέπει να προσαρμοστεί σε ένα πιο αυστηρό τρόπο ζωής και διατροφικών συνηθειών.
Εάν η Α.Π, φτάσει σε επίπεδο 140 μεγάλη και 90 μικρή –και πάνω-, πρέπει να συζητηθεί με τον γιατρό και να υπάρχει παρακολούθηση της Α.Π σε καθημερινή βάση. Η υψηλή Α.Π είναι ιδιαιτέρως ύποπτη για την πρόκληση νεφρικής νόσου, όταν συνδέεται με άλλους παράγοντες, όπως διαβήτη, υψηλή χοληστερίνη και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Φάε υγιηνά και έλεγχε το βάρος σου.
Η ορθή δοσολογία νατρίου, είναι 5-6γρ ανά ημέρα. Δηλαδή περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού. Για να μειώσεις την πρόσληψη άλατος, δοκίμασε να περιορίσεις τις επεξεργασμένες τροφές και τα φαγητά «από έξω» (σουβλάκια, delivery, junk food). Επίσης, προσπάθησε να μη προσθέτεις αλάτι στο φαγητό σου. Έτσι, θα είναι πιο εύκολο να ελέγξεις την πρόσληψη άλατος, εάν ετοιμάζεις εσύ το φαγητό σου, με φρέσκα υλικά.

Διατήρησε υγιή πρόσληψη υγρών.
Παρ’ όλο που οι κλινικές μελέτες δεν έχουν καταλήξει σε κάποια συμφωνία σχετικά με την ιδανική ποσότητα πρόσληψης νερού και άλλων υγρών καθημερινά, η προτείνεται η λήψη 1.5 με 2 λίτρα νερό ανά ημέρα. Καταναλώνοντας αρκετά υγρά ημερησίως, βοηθά τους νεφρούς να καθαρίσουν το νάτριο, την ουρία και άλλες τοξίνες του σώματος. Έτσι, μπορεί να επιτευχθεί η μείωση κινδύνου να αναπτυχθεί Χ.Ν.Α, σύμφωνα με ερευνητές της Αυστραλίας και του Καναδά. Τα αποτελέσματα, λένε οι ερευνητές, δεν συνιστουν την
υπερπρόσληψη υγρών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες παρενέργειες. Η πρόσληψη, όμως, έως και δύο λίτρα ημερησίως, μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή ανάπτυξης Χ.Ν.Α.
Είναι σημαντικό να έχεις κατά νου ότι τα ορθά επίπεδα πρόσληψης υγρών διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του γένους, της άσκησης, το κλίμα που ζει το άτομο, την κατάσταση της υγείας του, την εγκυμοσύνη, και τον θηλασμό. Επιπροσθέτως, στους ανθρώπους που είχαν πέτρα στους νεφρούς, συνιστάται η πρόσληψη 2 έως 3 λίτρων νεφρού, ώστε να αποφευχθεί η επαναδημιουργία νέας πέτρας.

Μη καπνίζεις (φυσικά)
Το κάπνισμα ελαττώνει τη φυσιολογική ροή του αίματος στους νεφρούς. Όταν φθάνει λιγότερο αίμα στους νεφρούς, βλάπτεται η
ικανότητά τους να λετουργήσουν φυσιολογικά. Το κάπνισμα, επίσης, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο νεφρό, κατά 50%.

Προσοχή στα χάπια που λαμβάνεις.
Κοινά φάρμακα, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, είναι γνωστά για την πρόκληση νεφρικής βλάβης –εάν λαμβάνονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα.
Τέτοια φάρμακα, εάν τα λαμβάνεις μόνο σε επίγουσες καταστάσεις, προφανώς δε θα βλάψουν άμεσα τους νεφρούς σου, εάν αυτοί είναι σε καλή κατάσταση. Εάν, όμως, πάσχεις από χρόνιους πόνους, όπως αρθρίτιδα ή πόνο στη μέση, συζήτησε με τον γιατρό σου, ώστε να βρεθεί κάποιος άλλος τρόπος για να ελεγχθεί ο πόνος αυτός, χωρίς να βάζεις τους νεφρούς σου σε κίνδυνο.

Να ελέγχεις συχνά τη νεφρική λειτουργία, εάν ανήκεις σε κατηγορία υψηλού κινδύνου.
Δηλαδή εάν πάσχεις από διαβήτη, υπέρταση, αν έχεις ιστορικό με συγγενή με νεφρική νόσο κ.ά.


Από την ιστοσελίδα: worldkidneyday.org


Μετάφραση κειμένου: Νίκος Πράτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.