Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Δωρεάν τεστ COVID-19 για τους αιμοκαθαιρόμενους, που θα μετακινηθούν σε παραθεριστικούς τόπους


Η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία (ΕΝΕ), εφόσον δεν έχουν δοθεί ακόμη οδηγίες σχετικά με τις μετακινήσεις ασθενών που υποβάλλονται σε εξωνεφρική κάθαρση σε παραθεριστικούς τόπους, θα ήθελε να συμβουλεύσει τα μέλη της γι’ αυτό το θέμα ως εξής:

Οι υπεύθυνοι των Νεφρολογικών Τμημάτων, Μονάδων Τεχνητού Νεφρού και Περιτοναϊκής κάθαρσης θα καθορίζουν οι ίδιοι τις δυνατότητες κάλυψης τέτοιων ασθενών με βάση
πρωτίστως τις Γενικές Οδηγίες ΕΟΔΥ (www.eody.gr) αλλά και με:
  1. την δυνατότητα κάλυψής τους με το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό
  2. την δυνατότητα προσήλωσης στους κανόνες ατομικής υγιεινής, προφύλαξης, απολύμανσης χώρων και προμήθειας του κατάλληλου εξοπλισμού προστασίας σε περίπτωση υπόπτων ή θετικών κρουσμάτων και συνεχή ιατρική κάλυψη.
  3. την δυνατότητα υποδοχής υπόπτων περιπτώσεων σε κατάλληλο χώρο, δυνατότητα κάθαρσης σε ειδικό απομονωμένο χώρο με αποκλειστικό νοσηλευτή και γιατρό.
  4. την δυνατότητα κάλυψης και μεταφοράς σε Νοσοκομείο αναφοράς που να διαθέτει ΜΕΘ αλλά και δυνατότητα κάλυψης με εξωνεφρική κάθαρση.
  5. την δυνατότητα εκτέλεσης διαγνωστικών τεστ στην περιοχή.
Προτείνουμε επίσης, χωρίς να έχουμε αδιαμφισβήτητα στοιχεία γι΄αυτό, αλλά για νομική κάλυψη, να γίνεται μοριακό test για COVID19:
  • στον τόπο εκκίνησης του ασθενούς 48 ώρες πριν από την αναχώρησή
  • στον τόπο προορισμού το test θα πρέπει να επαναληφθεί σε εύλογο διάστημα. Σημειώνουμε ότι όλοι οι ασθενείς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προφύλαξη ως δυνητικά ύποπτοι για λοίμωξη ειδικά αν αλλάξει η επιδημιολογία του ιού στη χώρα μας.
Μετά από συνεννοήσεις με εκπροσώπους ΕΟΔΥ, αναγνωρίσθηκε ότι ως μέλος ευπαθούς ομάδας ο νεφροπαθής τελικού σταδίου έχει δικαίωμα για test COVID-19, καλυπτόμενος από το Δημόσιο, έστω και χωρίς να έχει συμπτώματα, ώστε να μη γίνει εστία μετάδοσης του ιού στην μονάδα που θα τον φιλοξενήσει.
Για την διενέγεια των test COVID-19 συνιστάται η επικοινωνία των Υπευθύνων των Νεφρολογικών Τμημάτων και ΜΤΝ με τα Νοσοκομεία αναφοράς κάθε ΥΠΕ για τις περιπτώσεις που χρειάζεται να γίνει. Για την Αθήνα, εκτός των Νοσοκομείων αναφοράς, μπορεί κανείς να επικοινωνεί για ραντεβού με το 5ο Δημοτικό Ιατρείο Πατησίων και Σαρανταπόρου 4 τηλέφωνο 2102015511 08-13.00 μμ. Επίσης για μετακινήσεις στη 2η ΥΠΕ στο τηλέφωνο 2132004288 κ. ΠΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ 08.00-13.00 μμ.
Φυσικά και πάλι, όλα αυτά σχετίζονται και με την πορεία των κρουσμάτων στον Ελλαδικό χώρο και όλα είναι δυνατόν να αλλάξουν.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΕΝΕ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΟΔΥ

ΠΗΓΗ: ΕΝΕ

https://www.nephron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.