Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Κύπρος : Δυνητικοί δότες οργάνων με την άδεια οδήγησης

Με την υποβολή της αίτησης του για εξασφάλιση άδειας οδηγού, ο κάθε πολίτης θα έχει την ευκαιρία να δηλώσει εάν επιθυμεί να
καταστεί δότης οργάνων σε περίπτωση θανάτου του.  Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε χθες ομόφωνα τη σχετική πρόταση νόμου, η οποία ως νόμος πλέον προνοεί ότι όλοι οι υποψήφιοι για εξασφάλιση άδειας οδηγού θα έχουν το δικαίωμα να δώσουν θετική ή αρνητική απάντηση στη σχετική ερώτηση ή ακόμα και να την αγνοήσουν.

 Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, ο κάθε υποψήφιος για εξασφάλιση άδειας οδήγησης θα ενημερώνεται για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, με ειδικό έντυπο το οποίο θα συνοδεύει την αίτηση του.  Στη συνέχεια θα έχει τρεις επιλογές: να απαντήσει «ΝΑΙ» στο ερώτημα εάν επιθυμεί να καταστεί δότης οργάνων μετά θάνατο, να απαντήσει «ΟΧΙ» εάν δεν επιθυμεί, ή να αγνοήσει εντελώς την ερώτηση και να μη δώσει καμία απάντηση.

  Όλες οι θετικές αλλά και αρνητικές απαντήσεις θα καταχωρούνται στο αρχείο δοτών του υπουργείου Υγείας ώστε σε περίπτωση θανάτου του συγκεκριμένου ατόμου να είναι γνωστή η προσωπική του επιθυμία. Εάν η απάντηση του είναι θετική, τότε θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός για τον εντοπισμό δοτών οργάνων για σκοπούς μεταμοσχεύσεων.

 Εάν η απάντηση του ήταν αρνητική, τότε και πάλι οι διαδικασίες θα διευκολύνονται αφού και σε σχετική διάταξη του νόμου περί μεταμοσχεύσεων προβλέπεται ότι η αφαίρεση οργάνων από πτωματικό δότη απαγορεύεται αν υπάρχει δεδηλωμένη εν ζωή αντίθεση θέληση του αποβιώσαντος.

 Με στόχο την αύξηση του αριθμού των δυνητικών δοτών οργάνων, η Επιτροπή Υγείας της Βουλής έχει ήδη προωθήσει διαδικασίες ενημέρωσης των μαθητών, της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στην ηλικία για εξασφάλιση άδειας οδηγού, για το θέμα των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων.

 Όπως τονίστηκε από τους βουλευτές , όταν οι μαθητές είναι σωστά ενημερωμένοι για τη δωρεά οργάνων, θα μπορούν να απαντήσουν με μεγαλύτερη ευκολία στη σχετική ερώτηση.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.