Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Για δραματική πτώση στις δωρεές οργάνων προειδοποιεί ο Νικολόπουλος

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη δραματική πτώση στις δωρεές οργάνων κρούει ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, η δωρεά ζωτικών οργάνων στην Ελλάδα «πάσχει». Για αυτόν το λόγο, με
ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον καλεί να αναλάβει γενναίες πρωτοβουλίες και να δώσει σχετικές οδηγίες για να παρατηρηθεί ώθηση στη δωρεά οργάνων.

Ο Νίκος Νικολόπουλος επικαλείται στην κοινοβουλευτική παρέμβασή του στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2018. Βάσει αυτών, στο διάστημα αυτό έγιναν μόλις 40 μεταμοσχεύσεις οργάνων, από τις οποίες οι 27 ήταν νεφρού και από αυτές οι 26 με δότη συγγενικό πρόσωπο του ασθενούς.

Από τις υπόλοιπες 13, οι εννιά αφορούσαν μεταμόσχευση ήπατος, ενώ τέσσερις μεταμόσχευση καρδιάς. Αντίστοιχα το 2017 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 144 μεταμοσχεύσεις, εκ των οποίων 108 αφορούσαν μεταμοσχεύσεις νεφρού, 28 ήπατος και οκτώ καρδιάς.

Χαρακτηριστικό της δραματικής πτώσης στις μεταμοσχεύσεις είναι το γεγονός πως, ενώ το 2008 αντιστοιχούσαν 8,9 δότες ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, το 2018 το ποσοστό αυτό κατρακύλησε σε 1,5 δότη ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού. Ο μέσος όρος στην ΕΕ  είναι 18 δότες ανά εκατ. πληθυσμού.

Ακολούθως, ο ανεξάρτητος βουλευτής θίγει το μεγάλο πρόβλημα των λιστών αναμονής, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«150 ασθενείς περιμένουν ηπατικό μόσχευμα, 40 καρδιακό- οι οποίοι ανά πάσα στιγμή μπορεί να πεθάνουν, ενώ 600 μόσχευμα κερατοειδούς. Σε αναμονή βρίσκονται αυτήν τη στιγμή 1.300 ασθενείς για νεφρικό μόσχευμα, ενώ υπάρχουν άλλοι 10.000 νεφροπαθείς οι οποίοι παραμένουν “εγκλωβισμένοι” στην τεχνητή αιμοκάθαρση. Αυτοί θα πρέπει άμεσα να προστεθούν με την ισχύουσα διαδικασία στη λίστα αναμονής των νεφροπαθών.

Από το 2011 και μετά, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, δεν έγινε καμία μεταμόσχευση πνευμόνων, ούτε και διπλή μεταμόσχευση νεφρού στη χώρα. Σχεδόν κατά ένα τρίτο έχουν μειωθεί και τα μοσχεύματα από ζώντα δότη νεφρού, καθώς από τους 87 δότες το 2001 το α’ εξάμηνο του 2018 έπεσαν στους 26».

Ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος ζητά να εξηγήσει ο πρωθυπουργός γιατί πρέπει να παραμείνει η ίδια ηγεσία στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων με αυτά τα αρνητικά ρεκόρ των τελευταίων χρόνων.

https://politik.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.