Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Το iefimerida στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου – Τραγικές ελλείψεις - Ασθενής πήγε για αιμοκάθαρση στην Τουρκία! [εικόνες]





Στο δεύτερο μέρος του ρεπορτάζ που έκανε το iefimerida στο Διδυμότειχο, παρουσιάζει τις τεράστιες ελλείψεις αλλά και την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι για να μη κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή. Στο νοσοκομείο έχουν κλείσει τρία τμήματα: το ουρολογικό, το οφθαλμολογικό και το
οδοντιατρικό, ενώ δεν υπάρχει δερματολογικό. Οι ασθενείς αναγκάζονται να διανύσουν ακόμη και μια απόσταση 250 χλιομέτρων για να βρουν γιατρό ή αναγκάζονται να πληρώσουν σε ιδιώτη.
«Παλαιότερα υπήρχε στο νοσοκομείο ακόμη και διαγνωστικό μηχάνημα οστεοπόρωσης, ενώ υπήρχε και μαστογράφος, αλλά έκλεισαν όλα λόγω έλλειψης τεχνολόγων», δηλώνει στο iefimerida ο Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου κ. Δήμος Αλεξούδης. 
Ασθενής μετέβη στην Τουρκία για αιμοκάθαρση
Τα προβλήματα στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου ξεκίνησαν το 2013 με την συγχώνευση του με το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Χρόνο με τον χρόνο τα προβλήματα εντάθηκαν και παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, ούτε η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για τα λύσει, καταγγέλλουν ασθενείς και εργαζόμενοι. «Συγχωνεύθηκαν δυο ανόμοια νοσοκομεία, τα οποία δεν μπορούν καν να επικοινωνήσουν», τονίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Διδυμοτείχου κ. Στάθης Στάμος και προσθέτει: «Την ίδια στιγμή υπάρχει σημαντική υποστελέχωση στο ΕΚΑΒ, έχουμε 2 ασθενοφόρα. Στη γενική εφημερία αν έχουμε ταυτόχρονα αρκετά περιστατικά πως θα μπορέσουμε να τα εξυπηρετήσουμε»;
Όσο και αν ακούγεται απίστευτο πριν από 2 χρόνια ασθενής (Έλληνας κάτοικος της Γερμανίας) αναγκάστηκε να μεταβεί στην Τουρκία, στην Αδριανούπολη που απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από την Ορεστιάδα, για να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση, καθώς δεν επαρκούσαν οι θέσεις που διαθέτει το νοσοκομείο Διδυμοτείχου για αιμοκάθαρση. Το νοσοκομείο έχει δυο βάρδιες για αιμοκάθαρση και για να μπουν στο πρόγραμμα επιπλέον ασθενείς πρέπει να δημιουργηθεί και τρίτη βάρδια, που αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον. «Εκείνη την περίοδο υπήρχε αδυναμία στο νοσοκομείο για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τον ασθενή. Είχε έρθει από τη Γερμανία για διακοπές το καλοκαίρι. Στο νοσοκομείο υπάρχουν 11 θέσεις με δυο βάρδιες για ασθενείς με αιμοκάθαρση. Δεν μπορέσαμε να τον εξυπηρετήσουμε. Σήμερα όμως, τα πράγματα είναι σε καλή κατάσταση στην μονάδα τεχνητού νεφρού», δηλώνει στο iefimerida ο διευθυντής της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου Διδυμοτείχου κ. Γιώργος Κασωτάκης.
Τον περασμένο Ιανουάριο, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είχε επισκεφθεί το νοσοκομείο Διδυμοτείχου και είχε ακούσει τα παράπονα των γιατρών για την υποστελέχωση και τα προβλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τότε γιατρός αναφερόμενος στην περίπτωση του Έλληνα ασθενή ο οποίος μετέβη στην Τουρκία για αιμοκάθαρση, είπε στον υπουργό: «Βοηθήστε μας ώστε να μην αναγκαστεί κανένας ασθενής να πάει στην Τουρκία». 
Ο διοικητής του νοσοκομείου Διδυμοτείχου κ. Στέφανος Καρακόλιας επιβεβαιώνει στο iefimerida  το γεγονός με τον Έλληνα ασθενή που αναγκάστηκε να μεταβεί στην Τουρκία για να μπει σε νοσοκομείο να κάνει αιμοκάθαρση και δηλώνει πως «αυτή τη στιγμή αν εμφανιστεί κάποιος που θέλει να μπει στο πρόγραμμα για την αιμοκάθαρση είναι πιθανόν να μπει σε λίστα αναμονής. Αλλά συνήθως αυτό δεν χρειάζεται γιατί μοιραία κάποιος άλλος πεθαίνει»... 
Ο αξονικός τομογράφος δουλεύει με μια βάρδια
Στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου λειτουργεί ένας αξονικός τομογράφος με μόνο μια βάρδια. Αυτό σημαίνει πως μετά το μεσημέρι αν προκύψει κάποιο επείγον περιστατικό δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος στο νοσοκομείο. «Αν μετά τις 3 το μεσημέρι χτυπήσει κάποιος σοβαρά και χρειαστεί αξονικό δεν θα βρει στο νοσοκομείο γιατί έχει τελειώσει η βάρδια! Αν χρειαστεί κάποιος αξονικό τι θα κάνει; Θα πεθάνει;» δηλώνει με οργή η κ. Ευανθία Ορφανού κάτοικος της περιοχής και προσθέτει: «Ο ασθενής αυτός θα αναγκαστεί ή να μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη που απέχει 120 χιλιόμετρα ή θα πάει σε ιδιωτικό ή θα πεθάνει. Ο αξονικός τομογράφος πρέπει να δουλεύει όλη την ημέρα», καταλήγει.
Το νοσοκομείο Διδυμοτείχου καλύπτει μια πολύ μεγάλη περιοχή του Έβρου από το Ορμένιο στα σύνορα με τη Βουλγαρία, με πληθυσμό περίπου 80 χιλιάδες κατοίκους. 
Δανείζονται νοσηλευτές από το Κέντρο Υγείας
Τεράστιες ελλείψεις καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι ότι υπάρχουν και σε νοσηλευτικό προσωπικό. «Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό δεν είναι απλά σε οριακό σημείο, έχουν πιάσει πάτο», υποστηρίζει στο iefimerida η κ. Μαρία Ζησάκη νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου. 
«Όλα τα τμήματα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Για να δουλέψουμε… δανειζόμαστε τρία άτομα προσωπικό από το Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας. Μας λείπουν τουλάχιστον 25 άτομα και δανειζόμαστε 3. Δεν μπορεί ο ασθενής να έχει τη φροντίδα που του αξίζει, δεν έχει τη σωστή νοσηλεία», καταλήγει η κ. Ζησάκη.
Η νοσηλεύτρια του νοσοκομείου Διδυμοτείχου Μαρία Ζησάκη


Πηγή: 
http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.