Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Βιβλιοκριτική: Της δωρεάς τα μυστήρια (Θεόδωρος Χήρας)

 Η νέα μου βιβλιοπρόταση, είναι λίγο διαφορετική από αυτές που συνήθως σας παραθέτω μέσω του Culture Point. Αφορά ένα θέμα δύσκολο και έξω από την κουλτούρα του μέσου Έλληνα. Αφορά, ένα μαγικό λογοτεχνικό ταξίδι στον “κόσμο” της δωρεάς οργάνων – νεφρικής ανεπάρκειας – αιμοκάθαρσης, γραμμένο από έναν γιατρό, τον Θ. Χήρα, που καταθέτει την γνώση και την εμπειρία του 30χρόνων αλλά και την ματιά και την ευαισθησία ενός πολυτάλαντου Λογοτέχνη.

Το έργο

Ασθενείς με νεφρική νόσο παραπαίουν στο disequilibrium της αρρώστιας και της απόπνοιας ουρίας. Το πνεύμα δεν παραδίνεται ποτέ.

Περιπλανιέται στις μονάδες αιμοκάθαρσης, στο

σαλόνι αναμονής στις δύο τη νύχτα. Διεισδύει στα φίλτρα με το βρώμικο αίμα και την απόκοσμη αμμωνία. Το ξημέρωμα θα τους βρει κεκαθαρμένους. Εκλιπόντες και ζώντες δότες δίνουν το tempo σε έναν χορό ζωής και αλήθειας

Ο συγγραφέας

Ο Θεόδωρος Χήρας του Χριστοφόρου και της Παρασκευής το γένος Παντελή Ζέρη, γεννήθηκε στο Αγρίνιο όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια σε μια αγαπημένη και δεμένη οικογένεια.

 Μετά την εισαγωγή του στην Ιατρική Σχολή Αθηνών έρχεται στην πρωτεύουσα για σπουδές.

Επιλέγει την ειδικότητα της Νεφρολογίας και εκπαιδεύεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών. Το 2002 μεταβαίνει για μετεκπαίδευση σε Μεταμοσχευτικό Κέντρο στο Χιούστον του Τέξας, αλλά θα επιστρέψει στην Ελλάδα για να ασκήσει την κλινική Νεφρολογία αρχικά στο ιδιωτικό Νοσοκομείο Υγεία και από το 2008 στο Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής. Πέρα από την διδακτορική του διατριβή και άλλες επιστημο-νικές μελέτες έχει επιμεληθεί δύο παραμύθια πάνω στη δωρεά οργάνων. Το βιβλίο «Της Δωρεάς τα Μυστήρια» είναι το πρώτο προσωπικό του έργο.

Είναι παντρεμένος με την χειρουργό Αγγελική Κατωπόδη και έχουν έναν γιο τον Χριστόφορο.

Σε μήνυμα που ανάρτησε ο γιατρός και συγγραφέας στο προφίλ του στο Facebook, μας καλεί να μοιραστούμε τη χαρά της έκδοσης αυτής και να την γνωστοποιήσουμε, διότι, ο σκοπός της δεν είναι εμπορικός αλλά, ουσιαστικός και με αγάπη στους ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια. Γράφει ο κ. Χήρας:

«Αγαπητοί διαδικτυακοί φίλοι,

Με χαρά σας ανακοινώνω, ότι από αρχές Οκτωβρίου 2022, θα κυκλοφορεί το λογοτεχνικό βιβλίο μου:

“Της Δωρεάς τα Μυστήρια”

Ένα όνειρο πολλών χρόνων πραγματοποιείται.

Την έκδοση επιμελήθηκε με ιδιαίτερη φροντίδα και σεβασμό ο Εκδοτικός Οίκος

“24 γράμματα”.

Πρόκειται για πέντε διηγήματα πάνω στην νεφρική νόσο και τη μεταμόσχευση νεφρού. Οι ήρωες των διηγημάτων εμπλέκονται με τη νεφροπάθεια. Δοκιμάζονται από τα δεινά της αιμοκάθαρσης, περιπλανιώνται στα μυστήρια της μεταμόσχευσης νεφρού και αναγεννιώνται από τις στάχτες τους ως σύγχρονοι Φοίνικες.

Το βιβλίο εκδίδεται στα πλαίσια της εκστρατείας για την Δωρεά Οργάνων.

2000 αντίτυπα θα μοιραστουν δωρεάν σε νεφρολογικές μονάδες και Τμήματα.

Το βιβλίο προλογίζουν: ο καθηγητής Νεφρολογίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων κ. Ιωάννης Μπολέτης καθώς και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας κ. Δημήτριος Πετράς.

Τις επόμενες εβδομάδες θα διανεμηθούν σταδιακά αντίτυπα στις νεφρολογικές Μονάδες Αττικής και Περιφέρειας. Παράλληλα το βιβλίο θα κυκλοφορεί από τον Εκδοτικό Οίκο “24 γράμματα”. Τα έσοδα που θα μου αναλογούν, θα διατίθενται σε ομάδες, ενώσεις και Συλλόγους νεφροπαθών και μεταμοσχευθέντων εκ νεφρού ως συμβολή στην καμπάνια τους.

Για οιανδήποτε συνεννόηση, παρακαλώ, στείλτε μου προσωπικό μήνυμα».

Όπως μας πληροφορούν επίσης τα 24 ΓΡΑΜΜΑΤΑ, το βιβλίο κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία και online https://24grammata.com/product/69570/

Μπορείτε, ακόμα, να τα παραγγείλετε και τηλεφωνικά 210 612 70 74, αντικαταβολή, κούριερ, με παράδοση την επόμενη εργάσιμη και δωρεάν έξοδα αποστολής.

Τέλος, κάτι εξίσου σημαντικό είναι ότι το βιβλίο διατίθεται, κατόπιν επιθυμίας και πρωτοβουλίας του συγγραφέα, τυπωμένο και στον ελληνικό κώδικα Μπράιγ (Braille), για αναγνώστες με προβλήματα όρασης. Για να το αποκτήσετε, επικοινωνήστε, τηλεφωνικά με τις εκδόσεις 24γράμματτα (210 612 70 74)

Συγχαρητήρια σε όλους για την όμορφη αυτή προσπάθεια!

http://culturepoint.gr

https://www.dwrea-zois.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.