Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

ΗΠΑ: Ανησυχία για τη μετάλλαξη R1 που μολύνει και εμβολιασμένους - Κρούσματα σε πάνω από 30 χώρες

H συγκεκριμένη παραλλαγή του κορονοϊού, εντοπίστηκε και σε οίκο ευγηρίας στο Κεντάκι, όπου μόλυνε 45 ενοίκους και εργαζόμενους, παρόλο που οι περισσότεροι ήταν εμβολιασμένοι

Ανήσυχοι επιστήμονες στις ΗΠΑ παρακολουθούν μία μετάλλαξη κορονοϊού, η οποία φαίνεται πως μπορεί να προσβάλλει και τους πλήρως εμβολιασμένους. Πρόκειται για τη μετάλλαξη R.1, η οποία πρωτοεμφανίστηκε

στην Ιαπωνία και πλέον έχει ανιχνευθεί σε 47 πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και σε 31 ακόμα χώρες, στις οποίες συγκαταλέγονται η Κίνα, η Ινδία αλλά και χώρες της δυτικής Ευρώπης

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης, η συγκεκριμένη παραλλαγή του κορονοϊού, εντοπίστηκε και σε οίκο ευγηρίας στο Κεντάκι, όπου μόλυνε 45 ενοίκους και εργαζόμενους, παρόλο που σχεδόν όλοι ήταν εμβολιασμένοι. Αρχικά, σύμφωνα με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Πολιτείας, φαίνεται πως κόλλησε το στέλεχος ένας ανεμβολίαστος εργαζόμενος, ο οποίος το μετέφερε στους υπόλοιπους, παρόλο που είχαν εμβολιαστεί.

 Η μετάλλαξη ήταν σε θέση να παρακάμψει την προστασία αντισωμάτων που είχαν αναπτύξει οι πλήρως εμβολιασμένοι αναφέρει το newsweek, ενώ το Forbes γράφει σε ανάλυσή του για την παραλλαγή R1 ότι «περιέχει επικίνδυνες μεταλλάξεις που μπορούν να βελτιώσουν τη μετάδοση, τον πολλαπλασιασμό και την ανοσοκαταστολή» του ιού.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο outbreak.info, ο οποίος συλλέγει δεδομένα σχετικά με τις μεταλλάξεις της Covid-19, από τις 21 Σεπτεμβρίου, ο R.1 έχει πλέον μολύνει περισσότερους από 10.567 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει εντοπιστεί σε 47 πολιτείες των ΗΠΑ και σε 31 χώρες του κόσμου.

Το Μέριλαντ είναι η πολιτεία που έχει τον υψηλότερο αριθμό καταγεγραμμένων περιστατικών, με 399 κρούσματα. Συνολικά, 2.259 Αμερικανοί έχουν βρεθεί με το στέλεχος R.1, το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ στις 15 Μαρτίου 2020. 

Το Outbreak.info ανέφερε επίσης ότι το στέλεχος έχει βρεθεί σε τουλάχιστον 31 χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και πολλών χωρών της δυτικής Ευρώπης.

Ανησυχία για τις νέες μεταλλάξεις της R1

Παρά τον χαμηλό αριθμό μολύνσεων σε ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ο πρώην καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ William A. Haseltine δήλωσε στο Forbes ότι οι νέες παραλλαγές που βρέθηκαν στην R.1 θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ραγδαία εξάπλωσή της.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι πέντε παραλλαγές που βρέθηκαν στην R.1 μπορούν να προκαλέσουν «αυξημένη αντίσταση στα αντισώματα», που παράγονται από τα εμβόλια.

Η R.1 περιέχει τη μετάλλαξη W152L σε μια περιοχή της πρωτεϊνης ακίδας, η οποία θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητά των αντισωμάτων, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Η εν λόγω μετάλλαξη εντοπίστηκε και σε μια παραλλαγή του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα, που εντοπίστηκε στην Ινδία.

Η είδηση για τη μετάλλαξη R.1, έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο αμερικανικός Οργανισμός των ΗΠΑ FDA ενέκρινε ενισχυτική δόση εμβολίου σε ενήλικες άνω των 65 ετών ή σε άτομα με προβλήματα υγείας. Τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.