Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Δ. Στρατούλης: Η δύναμη της αλληλεγγύης είναι ελπίδα ζωής

 "Η δύναμη της  αλληλεγγύης είναι ελπίδα ζωής" είναι το μήνυμα που έστειλε ο Δημήτρης Στρατούλης, παρουσιάζοντας το βιβλίο του: «Όταν γεννιέσαι τρεις φορές, δωρεά οργάνων - Δώρο ζωής», σε εκδήλωση, απόψε, στο εξωτερικό αμφιθέατρο του δημαρχιακού μεγάρου Θεσσαλονίκης.

"Να έχουν το κεφάλι ψηλά, να έχουν αξιοπρέπεια και να ελπίζουν, να αγωνίζονται  για μια καλύτερη ζωή, να μην παραιτούνται" είπε ο κ. Στρατούλης, αναφερόμενος σε όσους ασθενείς αναμένουν, μέσα  από μία μεταμόσχευση, να έχουν - όπως είχε και ο ίδιος-   μια  δεύτερη ευκαιρία ζωής και πρόσθεσε: 
"Θα είναι χρήσιμο να πείσουμε έστω και έναν για την αξία της δωρεάς οργάνων. Ένας άνθρωπος με τη δική του απώλεια μπορεί να σώσει ζωές. Θέλω να αναδείξω τη δύναμη της αλληλεγγύης".

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και διακεκριμένο στέλεχος

της Αριστεράς, μιλώντας για την προσωπική εμπειρία του, ως ένας άνθρωπος που υποβλήθηκε σε δύο σωτήριες μεταμοσχεύσεις νεφρού μέσα σε δώδεκα χρόνια, εστίασε στον αγώνα που δίνεται για να κρατηθεί ζωντανή η ελπίδα και για το μεγαλείο της πράξης της δωρεάς οργάνων.
Χαρακτηριστική είναι η αφήγηση από τον ίδιο το συγγραφέα, της δικής του περίπτωσης. Ενός δυναμικού αεικίνητου άνθρωπου - όπως είναι για όσους τον γνωρίζουν ο Δημήτρης Στρατούλης - ο οποίος παράλληλα με την πολιτική και κοινωνική του διαδρομή βίωνε με τον ίδιο δυναμισμό, αλλά και με αισιοδοξία και με πίστη στον άνθρωπο, την προσωπική του περιπέτεια.

«Η μάνα μου με γέννησε για πρώτη φορά στις 2 Νοέμβρη του 1958, τα ξημερώματα, σε μαιευτήριο στο Αγρίνιο, όπου πήγε από τον Αστακό για μεγαλύτερη ασφάλεια.  Η μάνα μου με ξαναγέννησε για δεύτερη φορά στις 22 Απριλίου του 1999, στο Λαϊκό Νοσοκομείο στην Αθήνα, όταν μου δώρισε για μεταμόσχευση τον έναν της νεφρό.
Για τρίτη φορά ξαναγεννήθηκα στις 3 Νοέμβρη του 2011, στο δημόσιο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νανσύ στη Γαλλία, όταν η μάνα μιας νέας γυναίκας δώρισε για μεταμόσχευση το νεφρό κι άλλα όργανα της νεκρής κόρης της, δίνοντας ζωή σ' εμένα κι άλλους επτά σοβαρά ασθενείς συνανθρώπους μας. Οι τρεις αυτές γεννήσεις μου έδωσαν τη δυνατότητα να ζήσω και να ξαναζήσω, μια πολυτάραχη αλλά τελικά συναρπαστική ζωή...".  

Ο επίκουρος καθηγητής οδοντιατρικού τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επίσης μεταμοσχευμένος λήπτης νεφρού, Δημήτρης Ανδρεάδης, αναφέρθηκε και στη δική του περίπτωση, που ήταν παρόμοια με του Δ .Στρατούλη.

"Έκανα δεκαεννιά αιμοκαθάρσεις τις μετρούσα  μια, μια, σκεφτείτε ένα άνθρωπο που κάνει δεκαεννιά μήνες, ή δεκαεννιά χρόνια..." ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης.

Την συζήτηση συντόνισε η  περιφερειακή σύμβουλος Κ. Μακεδονίας και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

"Το βιβλίο είναι βαθιά κοινωνικό και συνάμα πολιτικό. Κάθε φορά ο άνθρωπος πρέπει να αγωνίζεται για κάτι καλύτερο, είτε για τον ίδιο, είτε για το κοινωνικό σύνολο" ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου.

"Χαιρετίζω την προσπάθεια σας για να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία" σημείωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, Κοσμάς Γεωργιάδης. 

Το μέλος της διαδικτυακής ομάδας «νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένοι», Παντελής Χατζής, αναφέρθηκε στην ανάγκη για βιολογική και ψυχολογική υποστήριξη των ατόμων που αναμένουν μόσχευμα και τις δράσεις που αναπτύσσονται σε αυτό το επίπεδο, αλλά και στην προσωπικότητα του συγγραφέα.

Για το βιβλίο και το συγγραφέα μίλησαν επίσης  ο συγγραφέας, πρώην μέλος της διοίκησης της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Τάσος Κανταράς και ο οικονομολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, πρώην βουλευτής, Κώστας Λαπαβίτσας. 

"Η προσωπικότητα του Στρατούλη φαίνεται καθαρά μέσα από το βιβλίο, άνθρωπος πάντα αισιόδοξος, δυναμικός, μάχιμος. Έτσι όπως είναι στην πολιτική είναι και στην προσωπική του ζωή" είπε ο κ. Λαπαβίτσας.

"Σισύφειος ο αγώνας του, αλλά και δυναμική η παρουσία του στην πολιτική και κοινωνική ζωή" προσέθεσε ο   κ. Καντάρας.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η θεατρολόγος, βρεφονηπιαγωγός Στέλλα Τσατσαρώνη. Ιδιαίτερα, συγκίνησε, το κεφάλαιο, που αφορούσε τη συνειδητοποίηση του κ. Στρατούλη, ότι στα τριάντα εννιά του χρόνια ήταν  αντιμέτωπος με το γεγονός ότι  βρισκόταν στο τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας και στην απόφαση της μητέρας του να του δώσει παράταση ζωής, προσφέροντας στο γιο της μια "δεύτερη γέννηση", το δικό της νεφρό.

Χαιρετιστήριο γραπτό μήνυμα έστειλε ο πρώην βουλευτής Παρασκευάς Παρασκευόπουλος.

Την παρουσίαση του βιβλίου διοργάνωσαν οι εκδόσεις «Τόπος», το βιβλιοπωλείο «το Κεντρί» και η παράταξη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, "Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία".

Μέρος από τα έσοδα θα διατεθεί στο "σύλλογο μεταμοσχευθέντων εκ νεφρού" και στον "πανελλήνιο σύνδεσμο νεφροπαθών" , σε ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης  στη διαρκή καμπάνια τους για τη δωρεά οργάνων.

https://www.amna.gr

https://www.dwrea-zois.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.