Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Νεφρική νόσος: μια καλά κρυμμένη επιδημία, που προσβάλλει εικοσαπλάσιο αριθμό ανθρώπων απ’ ό,τι ο καρκίνος

Η νεφρική νόσος είναι 20 φορές συχνότερη απ’ ό,τι ο καρκίνος, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ότι απειλείται η υγεία των νεφρών τους.

«Η νεφρική νόσος είναι ιδιαίτερα απειλητική, διότι συχνά δεν προκαλεί πρώιμα συμπτώματα», δήλωσαν οι καθηγητές David Harris και Adeera Levin από την ISN. «Ο αριθμός των πασχόντων από νεφρική νόσο είναι ανησυχητικά υψηλός, αλλά το κοινό δεν γνωρίζει αυτή την αλήθεια», πρόσθεσαν οι δύο ειδικοί. «Ήρθε η ώρα αυτό να αλλάξει».

10,5 εκατομμύρια χρειάζονται αιμοκάθαρση

Σύμφωνα με τους δύο ειδικούς, η νεφρική νόσος αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως καρδιολογικών προβλημάτων. Καθιστά επίσης τους ασθενείς ευάλωτους στις λοιμώξεις και στις νοσηλείες στο νοσοκομείο. Και τελικά τους οδηγεί στη νεφρική ανεπάρκεια.

Η νεφρική νόσος μπορεί να είναι οξεία ή χρονία, δηλαδή να διαρκέσει επί περισσότερο από 3 μήνες.

Η χρόνια νεφρική νόσος προσβάλλει το 10% των ανδρών και το σχεδόν 12% των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, 10,5 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού εξαιτίας της. Πολλοί από αυτούς, όμως, δεν λαμβάνουν αυτές τις σωτήριες θεραπείες λόγω του αυξημένου κόστους ή την έλλειψη μοσχευμάτων.

Η οξεία νεφρική νόσος υπολογίζεται ότι προσβάλλει περισσότερα από 13 εκατομμύρια ανθρώπους. Πολλοί από αυτούς θα παρουσιάσουν εξέλιξη της νόσου τους σε χρόνια μορφή ή θα φτάσουν ακόμα και στη νεφρική ανεπάρκεια.

Ο ρόλος των νεφρών

Οι νεφροί είναι πολύτιμοι για την υγεία, διότι απαλλάσσουν τον οργανισμό από τα άχρηστα υποπροϊόντα του μεταβολισμού. Συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στον όγκο των υγρών στο σώμα και τα απαραίτητη ιχνοστοιχεία.

Ένας άλλος ρόλος τους είναι η παραγωγή μιας ορμόνης που δίνει το μήνυμα για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι τα κύτταρα στο αίμα που μεταφέρουν το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά παντού στο σώμα. Επομένως έχουν ζωτική σημασία για την επιβίωσή μας.

Παρότι, λοιπόν, τόσο πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν νεφρολογικά προβλήματα, συχνά δεν αισθάνονται άσχημα. Και αυτό έχει ως συνέπεια να συσ/σωρεύονται τοξίνες στο σώμα τους και να εκδηλώνουν επιπλοκές.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με τελικού σταδίου χρόνια νεφρική νόσο έχουν 20-30 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Αυξημένο κίνδυνο, αν και σε πολύ μικρότερο βαθμό, φαίνεται ότι διατρέχουν και τα άτομα με μικρού βαθμού ελάττωση της νεφρικής λειτουργίας.

Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι 1,2 εκατομμύρια θάνατοι από καρδιαγγειακά αίτια τον χρόνο οφείλονται στη χρόνια νεφρική νόσο, σύμφωνα με την ISN.

«Είναι ώρα να ενημερωθεί το κοινό για την παγκόσμια εξάπλωση της νεφρικής νόσου και να καταρτιστούν πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα», καταλήγουν οι δύο ειδικοί.

https://www.nephron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.