Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Γαλλία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό έπειτα από μεταμόσχευση μήτρας

Ένα μωρό γεννήθηκε μετά από μεταμόσχευση μήτρας για πρώτη φορά στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε στο AFP ο Jean-Marc Ayoubi, επικεφαλής γυναικολογίας, μαιευτικής και αναπαραγωγικής ιατρικής του νοσοκομείου Foch.

Τέτοιες γεννήσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες αλλά όχι πρωτοφανείς, και πραγματοποιούνται έπειτα από μια πρωτοποριακή διαδικασία μεταμόσχευσης μιας υγιούς μήτρας σε γυναίκα της οποίας η δική της μήτρα είναι κατεστραμμένη ή λείπει.

Το μωρό, ένα κορίτσι βάρους 1.845 κιλών, γεννήθηκε

την Παρασκευή 12/2 και είναι καλά στην υγεία του, όπως και η μαμά του.

Η 36χρονη μητέρα η οποία ονομάζεται Ντέμπορα γεννήθηκε χωρίς μήτρα καθώς υπέφερε από μια σπάνια πάθηση γνωστή ως σύνδρομο Rokitansky, η οποία επηρεάζει περίπου μία στις 4.500 γυναίκες. Έλαβε μεταμόσχευση μήτρας τον Μάρτιο του 2019 – που πραγματοποιήθηκε από την ίδια ομάδα που παρέδωσε το μωρό – από τη μητέρα της, τότε ηλικίας 57 ετών!

«Έπρεπε ακόμη να περιμένουμε έναν χρόνο για να είμαστε σίγουροι ότι η μεταμοσχευμένη μήτρα δεν θα απορριφθεί», δήλωσε ο Ayoubi.

Το πρώτο lockdown έβαλε φρένο σε όλες τις προγεννητικές υπηρεσίες μη έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία, αλλά η γέννηση πραγματοποιήθηκε χωρίς σημαντικές επιπλοκές.

Προσωρινή μεταμόσχευση

Η Ντέμπορα ήταν 33 εβδομάδων έγκυος όταν γέννησε, είπε το νοσοκομείο. Η πρώτη γέννα έπειτα από μεταμόσχευση μήτρας έγινε στη Σουηδία το 2014, ενώ οι γιατροί στη Βραζιλία πέτυχαν το ίδιο το 2017 με τη γέννα μιας γυναίκας που είχε λάβει μεταμόσχευση μήτρας από δότρια που είχε πεθάνει. Η μητέρα σε εκείνη την περίπτωση υπέφερε από την ίδια διαταραχή με την Ντέμπορα.

«Έχουν υπάρξει περίπου 20 τέτοιες γεννήσεις παγκοσμίως» δήλωσε ο Ayoubi, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο των Βερσαλλιών-Saint-Quentin-en-Yvelines.

Οι θετικές αυτές εξελίξεις δίνουν ελπίδα σε γυναίκες που πάσχουν από παρόμοια αναπαραγωγικά προβλήματα, ως εναλλακτική λύση στην υιοθεσία ή την παρένθετη μhttps://www.dwrea-zois.gr/2021/02/blog-post_99.html#moreητρότητα. Ο Ayoubi εξήγησε, πάντως, ότι η μεταμόσχευση στην περίπτωση της Ντέμπορα δεν θα μόνιμη. Η «προσωρινή μεταμόσχευση», όπως την αποκάλεσε, είχε σκοπό να της επιτρέψει να αποκτήσει παιδί. Ωστόσο, τόνισε ο ίδιος, δεν είναι απίθανο για γυναίκες με μεταμοσχευμένες μήτρες να γεννήσουν για δεύτερη φορά, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές στη Σουηδία.

Η ομάδα της Ayoubi έχει ήδη λάβει άδεια να συνεχίσει το έργο της σε γυναίκες που έχουν γεννηθεί χωρίς μήτρα, με κλινικές δοκιμές προγραμματισμένες σε άλλες 10 γυναίκες με παρόμοιες καταστάσεις.

https://www.ert.gr

https://www.dwrea-zois.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.