Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Κύστες Νεφρών: αιτίες, συμπτώματα και επιλογές θεραπείας

Οι κύστες νεφρού είναι συνήθως  κλειστοί στρογγυλοί θύλακες γεμάτοι με υγρό. Δημιουργούνται πάνω ή μέσα στα νεφρά. Μπορούν να σχηματιστούν περισσότερες από μία κύστες. Ο πιο συνηθισμένος τύπος νεφρικών κυστών ονομάζεται νεφρική κύστη. Είναι καλοήθης και δεν προκαλεί βλάβη στην υγεία, επομένως σπάνια οδηγούν σε επιπλοκές. Η κύστη νεφρών δεν είναι προοδευτική ασθένεια, όπως για παράδειγμα η πολυκυστική νεφρική νόσος που μπορεί να προχωρήσει σε νεφρική ανεπάρκεια.

Συνήθως, μόνο μία κύστη εμφανίζεται στην επιφάνεια του νεφρού, αλλά πολλαπλές κύστες μπορούν επίσης να εμφανιστούν

σε ένα ή και στα δύο νεφρά. Δεν είναι απόλυτα σαφές τι προκαλεί τις απλές νεφρικές κύστες. Συνήθως εντοπίζονται σε τυχαίο έλεγχο και δεν υπάρχει ανάγκη για θεραπεία.


Συμπτώματα:

Συνήθως, δεν υπάρχουν συμπτώματα για τις απλές νεφρικές κύστες. Ωστόσο, αν η κύστη είναι πολύ μεγάλη, μπορεί να εμφανιστούν μερικά από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πυρετός
  • Πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα ή στην πλάτη ή στα πλευρά
  • Συνιστάται να επισκεφτείτε το γιατρό εάν κάποιο άτομο παρουσιάζει κάποια από αυτά τα συμπτώματα.

Αιτίες:

Οι αιτίες για τις απλές νεφρικές κύστες δεν είναι σαφείς. Μια θεωρία λέει ότι οι κύστες αναπτύσσονται όταν το εξωτερικό στρώμα του νεφρού είναι ασθενές. Στη συνέχεια, σχηματίζεται ένας θύλακας που γεμίζει με υγρό, ο οποίος αποσπάται και αναπτύσσεται σε μια κύστη.

Παράγοντες κινδύνου:

Αν και οι απλές κύστες των νεφρών μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, ο κίνδυνος αυξάνεται όσο αυξάνει η ηλικία. Αυτοί οι τύποι κυστών επηρεάζουν τους άνδρες συχνότερα από τις γυναίκες.


Επιπλοκές:

Πιθανές επιπλοκές που μπορεί να συμβούν περιστασιακά είναι:

  • Μόλυνση. Μια κύστη νεφρού μπορεί να μολυνθεί και να προκαλέσει πυρετό και πόνο.
    Σκάσιμο.
  • Μια κύστη νεφρών που μπορεί να σκάσει, θα προκαλέσει σοβαρό πόνο στην πλάτη ή πόνο στο πλευρά.
  • Η απόφραξη των ούρων – μια κύστη νεφρών που εμποδίζει την κανονική ροή των ούρων μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση των νεφρών.
  • Θεραπεία:

    Η θεραπεία δεν είναι απαραίτητη εάν η απλή νεφρική κύστη δεν προκαλεί συμπτώματα και δεν επηρεάζει τη λειτουργία των νεφρών. Μερικές φορές η απλή νεφρική κύστη εξαφανίζεται μόνη της. Ωστόσο, η συνήθης σύσταση του γιατρού είναι να έχει ο νεφρός ελεγχθεί με υπέρηχους για κάποιο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε η κατάσταση να παρακολουθείται για οποιαδήποτε πιθανή διεύρυνση της κύστης. Η θεραπεία συνιστάται εάν η κύστη αλλάξει και διευρυνθεί και προκαλέσει συμπτώματα.

    Οι επιλογές θεραπείας μπορεί να είναι:

    • Χρησιμοποιώντας υπερηχογράφημα με διάτρηση για καθοδήγηση, ο γιατρός τρυπάει την κύστη με μια μεγάλη, λεπτή βελόνα μέσω του δέρματος και του τοιχώματος των κυττάρων των νεφρών.
    • Αποστράγγιση – το υγρό αποστραγγίζεται και η κύστη είναι γεμάτη με αλκοόλ για να αποφευχθεί η αναμόρφωσή του.
    • Χειρουργική επέμβαση – για μεγαλύτερες κύστες που προκαλούν συμπτώματα.
    • Η χειρουργική επέμβαση: Οι μεγαλύτερες κύστες συνήθως υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση. Ο χειρουργός θα κάνει λίγες μικρές τομές στο δέρμα για να έχει πρόσβαση στην κύστη. Στη συνέχεια θα εισαχθούν ειδικά διόδια και μικροσκοπική βιντεοκάμερα. Κατά την παρακολούθηση του βίντεο στο χειρουργείο, ο χειρούργος που καθοδηγεί τα εργαλεία στην κύστη των νεφρών θα αποστραγγίσει το υγρό. Μετά από αυτό, τα τοιχώματα της κύστης θα αποκοπούν ή θα καυτηριαστούν.
  • https://www.nephron.gr
  • https://www.dwrea-zois.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.