Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

14 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη - Χαρίζεις Αίμα – Σώζεις Ζωές - Γίνεσαι Καλύτερος Άνθρωπος

Του Δημήτριου Μπόγδανου (*)
Η Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοτών γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 14 Ιουνίου κάθε χρόνο για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις ασφαλείς αιμοδοσίες και να ευχαριστήσει όσους δωρίζουν εθελοντικά αίμα για να
σώσουν τη ζωή άλλων.
Η ημέρα γιορτάζεται στις 14 Ιουνίου για να γιορτάσει την επέτειο των γενεθλίων του επιστήμονα Karl Landsteiner που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψή του για το σύστημα ομάδας αίματος ABO.
Η δωρεά αίματος δεν είναι μόνο μια ευγενής πράξη, αλλά έχει και ορισμένα οφέλη για την υγεία του αιμοδότη.
Για παράδειγμα, η δωρεά αίματος μπορεί να προστατεύσει την καρδιά σας καθώς αυτό σε τακτά χρονικά διαστήματα μπορεί να μειώσει το ιξώδες του αίματός σας. Συγκεκριμένα, το αυξημένο ιξώδες μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος στην καρδιά και μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια οργάνων ή καρδιακή προσβολή.
Τα άλλα οφέλη περιλαμβάνουν τη μείωση της κακής χοληστερόλης στο αίμα σας, τη ρυθμιση της αρτηριακή μας πίεσης και τη διατήρηση του επιπέδου σιδήρου υπό έλεγχο καθώς η υπερβολική συσσώρευση σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.
Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Δωρητών Αίματος είναι το «Ασφαλές αίμα σώζει ζωές» με υπότιτλο «Δώστε αίμα και κάνετε τον κόσμο ένα πιο υγιεινό μέρος».
Μετά την πανδημία του κοροναιού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πραγματοποιήσει μια παγκόσμια εικονική εκστρατεία φέτος με στόχο να επικεντρωθεί στη συμβολή που μπορεί να κάνει ένας μεμονωμένος δωρητής για τη βελτίωση της υγείας για τους άλλους στην κοινότητα.
Η αλήθεια είναι ότι στις ημέρες μας στην Ελλάδα γίνεται ολοένα και δυσκολότερο να βρεθούν αιμοδότες που να δωρίσουν το αίμα τους. Αυτό δυσκολεύει την κάλυψη των αναγκών Ελλήνων ασθενών που αυξάνονται συνεχώς.
Η δική μας πρόσφατη εμπειρία με την πρωτοβουλία για ανεύρεση δωρητών αίματος σε ασθενή που χρειάστηκε συνεχείς πλασμαφαιρέσεις, ανέδειξε για άλλη μια φορά την επιτακτική ανάγκη να ενταθεί η προσπάθεια για αποτελεσματικότερη εκστρατεία και δημιουργία τράπεζας αίματος.
Στα πλαίσια αυτά, η Ρευματολογική κλινική ευχαριστεί τον τοπικό σύλλογο ασθενών ΕΛΕΑΝΑ και άλλους συλλόγους, για την εκστρατεία τους στην προσπάθεια ανεύρεσης αίματος και τους μεμονωμένους φίλους της Κλινικής, πολλούς εκ των οποίων γιατρούς και φοιτητές που δώρισαν το αίμα τους και βοήθησαν αφάντστα τον ασθενή μας.
Για την επίλυση του προβλήματος η Κλινική μας οργανωμένα, συντονισμένα και εντατικά θα προβεί τον Σεπτέμβριο στις ακόλουθες ενέργειες:
1. Δημιουργία Τράπεζας αίματος σε συνεργασία με φορείς ασθενών και συνεργαζόμενους φορείς και τη συμμετοχή ιατρών, παραιατρικού προσωπικού και φοιτητών Ιατρικής και βιοιατρικών επιστημών
2. Εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού στην ελπίδα για ζωή που μπορεί να κάνει η δωρεά αίματος σε ένα ασθενή. Μην ξεχνάμε ότι καθένας από εμάς μπορεί να βρεθεί στο κρεβάτι του πόνου και να χρειαστεί ανάλογη βοήθεια.
3. Ανάδειξη των θεσμικών, γραφειοκρατικών και άλλων προβλημάτων που δυσκολεύουν την άμεση, έγκαιρη και χωρίς χρονικές καθυστερήσεις δωρεά αίματος σε νοσοκομεία της χώρας. Δεν μπορεί να απόφαζίζει κάποιος από εμάς να τρέχει με προσωπικές θυσίες (αποχή από την εργασία, πολύωρη αναμονή σε νοσοκομείο κα) να δωρίσει το άιμα του και να εκδιώχνεται από τα νοσοκομεία για λόγους φόρτου εργασίας και δυσκολίας του συστήματος να ανταπεξέρθει στις καθημερινές απαιτήσεις.
Η διεύθυνση και το προσωπικό της κλινικής Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας εκπέμπει μήνυμα ελπίδας και τονίζει έμπρακτα
«Το αίμα μου σώζει τη ζωή σου και αυτό με κάνει να νοιώθω καλύτερο άνθρωπο»

(*)O Δημήτριος Π. Μπόγδανος είναι  Διευθυντής Κλινικής Ρευματολογίας και κλινικής Ανοσολογίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.