Η Κατερίνα Τσάντου, που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς, μιλά για τη καθημερινότητά της τις μέρες του κορονοϊού.
Πηγή: https://www.athensvoice.gr/life/health/638849_i-katerina-tsantoy-ypovlithike-se-mosheyma-kardias
Το 2009, μετά από τέσσερις καρδιακές ανακοπές και μία πνευμονία, η νεαρή κοπέλα διαγνώστηκε με καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ζωή της να αλλάξει ριζικά από τη μια στιγμή στην άλλη. Κάθε μέρα που περνούσε η λειτουργικότητα της καρδιάς της μειωνόταν και δεν μπορούσε να κάνει ούτε τα βασικά, όπως να τραφεί, να πιει νερό, να ντυθεί ή να λουστεί. Η πολύμηνη παραμονή της στο νοσοκομείο ήταν επιβεβλημένη και η μεταμόσχευση καρδιάς η μόνη λύση για να κρατηθεί στη ζωή. Το 2012 βρέθηκε συμβατό μόσχευμα για μεταμόσχευση. Έκτοτε, λαμβάνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, γεγονός που την καθιστά πολύ πιο ευάλωτη στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων, όπως του covid19. Η ζωή της δεν εξαρτάται από την ίδια αλλά από το κοινωνικό σύνολο που την περιβάλλει, όπως λέει.
«Ίσως ο γενικός-υγιής πληθυσμός να μη νοσήσει σοβαρά από τον νέο ιό, αλλά εμένα μπορεί να μου κοστίσει τη ζωή». Από τη στιγμή που εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, έλαβα σαφείς οδηγίες από τους γιατρούς μου τις οποίες έπρεπε να ακολουθήσω πιστά. Ως εκ τούτου, η καθημερινότητά μου άλλαξε ολοκληρωτικά. Πλέον, η μέρα μου αρχίζει και τελειώνει στο σπίτι. Δεν πάω στο σούπερ μάρκετ, δεν βγάζω βόλτα τον σκύλο μου, δεν βλέπω την οικογένειά μου και δεν συναναστρέφομαι κανέναν εκτός του συζύγου μου.
Πρακτικά, παραμένοντας σπίτι, μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Επίσης, τηρώντας τις οδηγίες προστασίας, δίνουμε χρόνο στο σύστημα υγείας να ανταπεξέλθει στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε. Κι όλα αυτά λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας για όσους ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες και είμαι πραγματικά ευγνώμων σε όσους τα τηρούν.
Αυτό που με φοβίζει περισσότερο είναι το άγνωστο αυτής της νέας πραγματικότητας. Σκέφτομαι πώς θα είναι να νοσήσω και αν θα τα καταφέρω να ανταπεξέλθω. Το γεγονός ότι ακόμη δεν υπάρχει εξειδικευμένη φαρμακευτική αγωγή εντείνει τόσο τις ανησυχίες όσο και το άγχος μου. Επίσης, όλα αυτά που βιώνουμε έχουν αναμφισβήτητα ψυχολογικές προεκτάσεις διαφορετικές για τον καθένα μας. Υπάρχουν μέρες που όλα στο μυαλό μου είναι πιο δύσκολα και στρεσογόνα και άλλες που μπορώ να διαχειριστώ αυτά τα συναισθήματα και να ελπίζω ότι με κάποιο τρόπο όλα θα πάνε καλά. Πιστεύω πολύ στην επιστημονική κοινότητα της χώρας μας – και όχι μόνο. Θέλω να σκέφτομαι πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι που εργάζονται ακατάπαυστα, θα βρούνε το κατάλληλο φάρμακο ώστε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.
Μιλάω με αρκετούς φίλους που εμπλέκονται με τη μεταμόσχευση και όλοι εκφράζουμε τους ίδιους φόβους αλλά με διαφορετικό τρόπο. Από τη στιγμή που δεν πρόκειται για κάτι παροδικό, σκεφτόμαστε ότι οι αλλαγές στη ζωή μας θα είναι μόνιμες. Αυτό από μόνο του εγείρει αρνητικά συναισθήματα. Βέβαια, υπάρχουν και οι πιο αισιόδοξοι που πιστεύουν ότι σύντομα θα βρεθεί κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και θα επιστρέψουμε ασφαλείς στην καθημερινότητά μας.
Προς στιγμή, αισθάνθηκα μόνη. Τρόμαξα ότι δεν θα τα καταφέρουμε εμείς που ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες. Αν τα μέτρα δεν τηρηθούν, δεν έχουμε ελπίδες. Απογοητεύτηκα από τη στάση ορισμένων ανθρώπων. Δυστυχώς μέσα σε αυτούς και αρκετοί -ως επί το πλείστον- διαδικτυακοί φίλοι, οι οποίοι εξέφραζαν καθημερινά τη δυσαρέσκειά τους για τα μέτρα προστασίας. Μου είναι πολύ δύσκολο να δεχτώ ότι η ατομική ανάγκη υπερκαλύπτει τη συλλογική και το κοινό καλό.
Η ζωή ενός μεταμοσχευμένου είναι αρκετά συγκεκριμένη όσο αφορά τη φαρμακευτική αγωγή και τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνει εφόρου ζωής...
Πηγή: https://www.athensvoice.gr/life/health/638849_i-katerina-tsantoy-ypovlithike-se-mosheyma-kardias
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.
Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.
Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.