Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Μεταμοσχεύσεις: 1.200 ασθενείς στην ουρά για μεταμόσχευση νεφρού

Με αφορμή μια μητέρα που χάρισε τον ένα της νεφρό στον γιο της, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας δίνει στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις.

Δώρο ζωής έκανε στο γιο της μια 60χρονη μητέρα από τον Βόλο, δίνοντάς του τον ένα της νεφρό, καθώς τα ποσοστά συμβατότητας ήταν υψηλά.
Η επέμβαση έγινε στην Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» στην Αθήνα και σύμφωνα με πληροφορίες δότρια και λήπτης είναι και οι δύο καλά στην υγεία τους.
Σύμφωνα με όσα είπε στο magnesianews.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν.Μαγνησίας, Βασίλης Γιαννάκος αυτή τη στιγμή ο χρόνος αναμονής στη σχετική λίστα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμόσχευσης φθάνει μέχρι και τα δέκα χρόνια ενώ στη Μαγνησία μόνο υπάρχουν περίπου 65 άτομα που περιμένουν το πολυπόθητο μόσχευμα.
Σε εθνικό επίπεδο ο αριθμός φθάνει τα 1200 άτομα. Στη Μαγνησία σήμερα υπάρχουν περίπου 220 άτομα που κάνουν αιμοκάθαρση σε ιδιωτικές κλινικές και στο νοσοκομείο Βόλου, με το κόστος της θεραπείας να αγγίζει τις 2500 ευρώ μηνιαίως.
«Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κόστος το οποίο το επωμίζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας» όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, «ενώ στην περίπτωση που βρεθεί δότης, το κόστος είναι μόλις 500 για την επέμβαση και υπάρχει και ένα κόστος για την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί».
Το κράτος μπορεί να γλιτώσει χρήματα αν προωθήσει την μεταμόσχευση, προσθέτει.
"Ο ΕΟΜ έχει αδρανήσει τα τελευταία χρόνια", σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, προτείνοντας την στελέχωση των νοσοκομείων με ειδικούς ψυχολόγους που θα είναι σε θέση να προσεγγίσουν τις οικογένειες, σε μια δύσκολη ομολογουμένως στιγμή, για να τους μιλήσει για την μεταμόσχευση. Καταλήγοντας ο κ. Γιαννάκος επισημαίνει την ανάγκη η πολιτεία να σκύψει πάνω από το πρόβλημα της έλλειψης μοσχευμάτων διοργανώνοντας καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών μέσω του ΕΟΜ, προκειμένου να καλλιεργηθεί η συνείδηση στους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.