Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Αλλαγές στο νόμο περί δωρεάς οργάνων στη Μεγάλη Βρετανία

Οι νέος νόμος έχει ονομαστεί «Μαξ και Κίρα», από την ιστορία ενός αγοριού που πήρε μόσχευμα την
καρδιά ενός κοριτσιού το οποίο, τραυματίστηκε θανάσιμα σε τροχαίο.

 Η Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκρινε το νομοσχέδιο που εισαγάγει την πολιτική της «εικαζόμενης συναίνεσης» στη δωρεά οργάνων. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, από το 2020, οι Βρετανοί ηλικίας άνω των 18 ετών δεν θα πρέπει πλέον να δηλώσουν ότι επιθυμούν να δωρίσουν τα όργανα τους και η συγκατάθεσή τους για δωρεά θα τεκμαίρεται, εκτός αν αντιτίθενται ρητά ή αν βρίσκονται σε κάποια εξαιρούμενη ομάδα.

 Το σύστημα αυτό ισχύει μόνο για τις δωρεές από ανθρώπους που έχουν καταλήξει και δεν καλύπτει δωρεές από ζωντανούς ή για ερευνητικούς σκοπούς. Τα μέλη της οικογένειας θα είναι σε θέση να αποτρέψουν τη δωρεά των οργάνων του αποθανόντος εάν κρίνουν ότι το άτομο αυτό θα είχε ζητήσει να μην δωρίσει τα όργανά του.

 Το νομοσχέδιο εισήχθη στη Βουλή των Λόρδων από τον Λόρδο Χαντ, ο οποίος είπε στο BBC ότι «ως αποτέλεσμα, πολλές περισσότερες δωρεές οργάνων θα γίνουν και πολλές ζωές θα σωθούν». Ονομάστηκε νόμος του «Μαξ και της Κίρα» από δύο παιδιά των οποίων η ιστορία έγινε πρωτοσέλιδο στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι.

 Η Κίρα Μπολ, 9 ετών, πέθανε μετά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα τον Ιούλιο του 2017 και οι γονείς της συμφώνησαν ότι τα όργανα της, καρδιά, συκώτι, νεφρά και πάγκρεας, θα δωριστούν σε τέσσερις άλλους ανθρώπους. Το 2018, η καρδιά της έσωσε τη ζωή του 10χρονου Μαξ Τζόνσον, ο οποίος είχε καρδιακή ανεπάρκεια. 

https://sputniknews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.