Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Αιμοκάθαρση στο σπίτι

Μαυροματίδης Κώστας
Δ/ντής Νεφρολογικού Τμήματος Κομοτηνής

Αν έχετε αποφασίσει να κάνετε θεραπεία αιμοκάθαρσης στο σπίτι σας, αυτό είναι ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της ανάληψης της φροντίδας της υγείας σας. Η αιμοκάθαρση στο σπίτι δεν είναι εύκολη, αλλά ούτε και δύσκολη, με την κατάλληλη εκπαίδευση και την ενδεδειγμένη προσοχή. Ξεκινώντας με το πρόγραμμα χρειάζεται χρόνος, υπομονή και γνώση ότι θα υπάρχει δέσμευση από εσάς και τον/την σύντροφό σας για την
φροντίδα αυτή. Παραδοσιακά, η αιμοκάθαρση γίνεται σ’ ένα νοσοκομείο ή εξωνοσοκομειακή ιατρική μονάδα (ΜΧΑ). Πριν από την έναρξη οποιασδήποτε θεραπείας αιμοκάθαρσης, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τα οφέλη και τους κινδύνους της θεραπευτικής επιλογής που κάνετε.
Υπάρχουν 5 βασικά μέλη στην ομάδα της κατ ‘οίκον αιμοκάθαρσης για την φροντίδα σας:
• Ο νεφρολόγος, ο οποίος καθορίζει τη θεραπεία της αιμοκάθαρσής σας και παρακολουθεί τη συνολική πρόοδό σας.
• Η ειδική για την κατ’ οίκον αιμοκάθαρση νοσηλεύτρια, για να σας εκπαιδεύσει για τη θεραπεία στο σπίτι.
• Η ειδική διαιτολόγος νεφρικών νόσων, που θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός ειδικού διαιτολογίου για εσάς.
• Η κοινωνικός λειτουργός, για να σας παρέχει πληροφορίες για τη συναισθηματική κάλυψή σας και άλλα προβλήματα της ζωής.
• Άτομο για τη φροντίδα στο σπίτι, για να σας εκπαιδεύσει και να σας βοηθήσει κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
Αυτοί οι άνθρωποι θα σας βοηθήσουν να είστε σίγουροι ότι λαμβάνετε την καλύτερη ποιότητα περίθαλψης. Θα βοηθήσουν στην παρακολούθηση και την υποστήριξη του εγχειρήματος, που διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη φροντίδα σας.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι προγραμμάτων κατ’ οίκον αιμοκάθαρσης από τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε:
• Κλασική αιμοκάθαρση στο σπίτι, η οποία εκτελείται 3 φορές την εβδομάδα, συνήθως για περίπου 4 ώρες ανά συνεδρία.
• Σύντομη καθημερινή αιμοκάθαρση στο σπίτι, που περιλαμβάνει συνεδρίες για 5-6 ημέρες την εβδομάδα, συνήθως για 2,5-3,5 ώρες σε κάθε συνεδρία.
• Νυχτερινή κατ’ οίκον αιμοκάθαρση, που γίνεται ενώ κοιμάστε, συνήθως για 6-8 ώρες κάθε βράδυ, για 3-6 νύχτες την εβδομάδα.
Κάθε ασθενής είναι διαφορετικός. Εσείς και ο γιατρός σας θα αποφασίσετε ποια θεραπεία είναι η καλύτερη για εσάς.
Πριν την εκπαίδευση: Η μονάδα αιμοκάθαρσης διαθέτει ένα σύνολο κριτηρίων πριν την εκπαίδευση, τα οποία ο κάθε ασθενής πρέπει να τηρεί πριν από την έναρξη του προγράμματος κατάρτισης στο σπίτι. Έτσι λοιπόν πρέπει:
• Να υπάρχει από τον ασθενή απόλυτη συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή.
• Να είναι σωματικά και ψυχικά σε θέση να διαχειριστεί τη φροντίδα του ή να έχει κάποιον που να μπορεί να το κάνει.
• Να συμφωνήσει να ακολουθεί το πλάνο της θεραπείας.
• Στο κέντρο αιμοκάθαρσης όταν έκανε αιμοκάθαρση να ήταν γενικά σταθερός και χωρίς συχνές επιπλοκές, καθώς και η φίστουλά του να λειτουργεί καλά.
Η εκπαίδευση: Μια νοσηλεύτρια ειδική για την αιμοκάθαρση στο σπίτι ή ο/η κοινωνικός/ή λειτουργός θα επισκεφθεί το σπίτι σας. Θέλει να δει το χώρο στον οποίο θα κάνετε την αιμοκάθαρση , που θα αποθηκεύετε τα υλικά σας και τον χώρο επεξεργασίας του νερού. Το κέντρο αιμοκάθαρσης θα στείλει κάποιον να ελέγξει την ποιότητα του νερού σας. Σε ορισμένα σπίτια μπορεί να χρειαστούν μικρής έκτασης υδραυλικές και άλλες αλλαγές, που θα πρέπει να πληρώσετε για να προσαρμοστούν όλα στις νέες σας ανάγκες. Αν νοικιάζετε, ίσως θα χρειαστεί να πάρετε άδεια από τον ιδιοκτήτη σας για να κάνετε τις αλλαγές. Ορισμένα συστήματα αιμοκάθαρσης στο σπίτι απαιτούν πολύ λίγη ή σε ορισμένες περιπτώσεις, καμία τροποποίηση στο σπίτι.
Όσο για την ίδια την εκπαίδευση, υπάρχουν διαφορές ανάλογα με το σύστημα και την εταιρεία. Άλλοι απαιτούν εσείς και ο/η σύντροφός σας να συναντηθείτε με την ειδική νοσηλεύτρια και να βρεθείτε στη μονάδα αιμοκάθαρσης για 3-5 φορές την εβδομάδα. Άλλοι στέλνουν τη νοσηλεύτρια στο σπίτι σας για την εκπαίδευση. Όταν αρχίσετε την εκπαίδευση, θα σας δοθεί ένα εκπαιδευτικό υλικό με πληροφορίες σχετικές με τον εξοπλισμό σας και πως να τον λειτουργήσετε, λίστα με ιατρικής οδηγίες και συνταγές για τις ανάγκες σας.
Το υλικό αυτό είναι προσαρμοσμένο μόνο σε σας και περιλαμβάνει επίσης και μία λίστα των τηλεφωνικών αριθμών έκτακτης ανάγκης.
Η ασφάλεια των ασθενών είναι ένα σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης. Η νοσοκόμα εκπαίδευσης θα σας δείξει πως να πλένετε τα χέρια σας σωστά, την κατάλληλη τοποθέτηση των βελονών στο χέρι, πως να παρακολουθήσετε τη θεραπεία σας και πως να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η νοσοκόμα εκπαίδευσης θα θέσει σε λειτουργία στο σπίτι σας το μηχάνημα και θα τοποθετήσει τις βελόνες στην αγγειακή σας προσπέλαση (φίστουλα) κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας εκπαίδευσης. Εσείς και ο σύντροφός σας θα μπορέσετε να παρακολουθείται προσεκτικά την διαδικασία και θα πρέπει να αισθάνεστε ελεύθεροι να υποβάλετε οποιαδήποτε ερώτηση έχετε. Καθώς η εκπαίδευση προχωράει, αρχίζετε να εξοικειώνεστε με την διαδικασία, εσείς και ο σύντροφός σας, οπότε θα αρχίσετε σιγά-σιγά να αναλάβετε το στήσιμο του μηχανήματος για μία από τις επόμενες συνεδρίες.
Όταν είστε έτοιμοι, εσείς ή ο/η σύντροφός σας θα τοποθετήσετε τις βελόνες που απαιτούνται για τη θεραπεία σας στη αγγειακή προσπέλαση. Η νοσηλεύτρια/-τής εκπαίδευσης θα είναι μαζί σας μέχρι να είστε άνετοι στην ανάληψη της όλης διαδικασίας. Αυτός/αυτή θα σας παρακολουθεί καθώς κάνετε τη διαδικασία μερικές φορές, για να βεβαιωθεί ότι εκτελείτε σωστά κάθε βήμα. Εκπαίδευση για αιμοκάθαρση στο σπίτι μπορεί να διαρκέσει από 3-5 εβδομάδες.
Βοήθεια και υποστήριξη είναι πάντα διαθέσιμη. Το κέντρο εκπαίδευσης για αιμοκάθαρση στο σπίτι θα συνεχίσει να είναι ο συνεργάτης σας και θα υπάρχει για την υποστήριξή σας καθημερινά μία νοσοκόμα εφημερίας, αλλά και τεχνική υποστήριξη και τις επτά ημέρες της εβδομάδας. Μία νοσηλεύτρια αιμοκάθαρσης θα σας επισκέπτεται στο σπίτι τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για να ελέγχει την κατάστασή σας. Η αιμοκάθαρση στο σπίτι είναι μία μεγάλη ευθύνη, αλλά πολλοί ασθενείς αισθάνονται ότι αξίζει τον κόπο για την υγεία και την ποιότητα ζωής τους, οπότε και την επιλέγουν.

http://renalkomotini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.