Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Κύπρος - Ισραήλ: Συνεργασία σε μεταμοσχεύσεις νεφρών

Μνημόνιο συνεργασίας για την εφαρμογή του προγράμματος «Χιαστί Μεταμοσχεύσεων», υπέγραψαν την Τρίτη η Κύπρος και το Ισραήλ. Η συμφωνία δίδει τη δυνατότητα σε πολίτες των δύο χωρών, που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να προβούν σε μεταμόσχευση νεφρού λόγω ασυμβατότητας δότη – λήπτη, να το πράττουν.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη και τον Ισραηλινό ομόλογό του Yakov Litzman στο πλαίσιο της πρώτης τριμερούς συνάντησης των Υπουργών Υγείας της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ.
Η συμφωνία υπεγράφη στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη
διμερή συνάντηση που είχαν οι δύο Υπουργοί της Κύπρου και του Ισραήλ.
Ενωρίτερα, οι τρεις Υπουργοί, της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Υπουργός του Ισραήλ είπε ότι η συμφωνία αυτή καθώς και οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα  είναι επωφελείς για τις δύο χώρες και για την περιοχή.
Σημειώνοντας ότι το Ισραήλ έχει ένα πολύ ισχυρό και καλό σύστημα υγείας, εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι θα μοιραστεί γνώσεις με την Κύπρο, ούτως ώστε να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο τα συστήματα υγείας των δύο χωρών προς όφελος των δύο λαών.
«Εχουμε πολλά να μάθουμε από την Κύπρο και η Κύπρος από εμάς», είπε.
  Ο Κύπριος Υπουργός Υγείας είπε ότι η συμφωνία είναι πολύ σημαντική γιατί θα επιτρέψει στον κόσμο που θέλει να προβεί σε δωρεά οργάνου σε αγαπημένο του πρόσωπο να έχει καλύτερη ευκαιρία να το πράξει μέσω των χιαστί μεταμοσχεύσεων.
Ο κ. Παμπορίδης είπε ότι η Κύπρος μπορεί να αποκομίσει πολλά οφέλη από τη συνεργασία αυτή και σημείωσε ότι πολλοί Κύπριοι γιατροί έχουν σπουδάσει και εκπαιδευτεί στο Ισραήλ.
Εχουμε τις βάσεις, είπε, για να προωθήσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας ούτως ώστε οι εμπειρίες να αποβούν σε όφελος των δύο λαών και των δύο συστημάτων υγείας.
Ακολούθησαν διμερείς συναντήσεις μεταξύ των Υπουργών Υγείας της Κύπρου και της Ελλάδας και της Ελλάδας και του Ισραήλ.
Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, βάσει της συμφωνίας θα παρέχεται βοήθεια σε ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση νεφρού έχοντας διαθέσιμο ζωντανό δότη, αλλά δεν είναι συμβατοί μεταξύ τους, καθώς το πρόγραμμα «Χιαστί Μεταμοσχεύσεων» δημιουργεί μια μεγαλύτερη ομάδα πιθανών χορηγών, αυξάνοντας καθ’ αυτόν τον τρόπο τις πιθανότητες για επιτυχή ανταλλαγή οργάνων μεταξύ ζευγαριών δότη-λήπτη που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να μεταμοσχευθούν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ισραηλινός Υπουργός Υγείας κατέδειξε την ωφελιμότητα υπογραφής και εφαρμογής του προγράμματος, χαρακτηρίζοντας το ως «εθνική αποστολή».
«Πρόκειται για μια σημαντική ιατρική συμφωνία, η οποία δύναται να σώσει ζωές τόσο Κυπρίων όσο και Ισραηλινών. Το εκτιμώ ως εθνική αποστολή. Η συμφωνία ενδυναμώνει τις σχέσεις μας με τη στενή γείτονα και φίλη χώρα στον ιατρικό τομέα αλλά και ευρύτερα.»
Από πλευράς του, ο κ. Παμπορίδης εγκωμίασε το υψηλό επίπεδο και τα εξαιρετικά αποτελέσματα του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων της Κύπρου, σημειώνοντας πως η υλοποίηση πρωτοβουλιών όπως η σημερινή, αποτελούν οδοδείκτη για τη διασφάλιση ποιοτικότερης ευζωίας των πολιτών.

«Τα εξαιρετικά αποτελέσματα του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων Κύπρου έχουν αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τη σημερινή υπογραφόμενη συνεργασία με το Ισραήλ, το οποίο αποτελεί χώρα με αναγνωρισμένη εμπειρία στον τομέα των Μεταμοσχεύσεων. Η σημερινή συμφωνία αποτελεί μέρος της συνεχούς αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών μας μέσω του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων Κύπρου και πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, είθε να γίνουν ο φάρος των προσπαθειών μας για τη διασφάλιση ποιοτικής ζωής και πλήρους επανένταξης στην κοινωνία», ανέφερε ο κ. Παμπορίδης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Το πρόγραμμα, υπό τη σημερινή του μορφή, αποδείχθηκε αξιόπιστο και εφαρμόζεται σε αναπτυγμένες χώρες ανά το παγκόσμιο, έχοντας μεγάλη επιτυχία στις μεταμοσχεύσεις νεφρών. Το Ισραήλ λειτουργεί το πρόγραμμα από το 2000, οι Ηνωμένες Πολιτείες από το 2001, οι Κάτω Χώρες από το 2004 και η Μεγάλη Βρετανία από το 2007.
Η υπογραφή του μνημονίου είναι αποτέλεσμα κοινής προσπάθειας μεταξύ των ειδικών στον τομέα των μεταμοσχεύσεων Κύπρου και Ισραήλ, καθώς και του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του Κράτους του Ισραήλ και του Συμβουλίου Μεταμόσχευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταλήγει η ανακοίνωση.
http://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.