Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

ΑΝΟΣΟΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ

Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα καταστέλλουν τις ανεπιθύμητες ανοσολογικές αντιδράσεις (απόρριψη μοσχευμάτων, αυτοάνοσες αντιδράσεις κ.λ.π.) με διαφόρους μηχανισμούς.
Από αυτά η αζαθειοπρίνη χρησιμοποιείται ευρέως στις μεταμοσχεύσεις οργάνων, καθώς και στην αντιμετώπιση πολλών αυτοάνoσων παθήσεων. Η κυριότερη παρενέργειά της είναι η μυελοκαταστολή.
Η κυκλοσπορίνη είναι αναστολέας της καλσινευρίνης και είναι ισχυρό ανοσοκατασταλτικό φάρμακο. Δεν είναι τόσο μυελοτοξικό όσο είναι νεφροτοξικό.
Η μυκοφαινολάτη έχει πιο εκλεκτική δράση και χρησιμοποιείται για την
προφύλαξη από την οξεία απόρριψη νεφρικού ή καρδιακού μοσχεύματος σε συνδυασμό με κυκλοσπορίνη και κορτικοστεροειδή. Έχει κινδύνους ευκαιριακών λοιμώξεων και μυελοκαταστολής. Η μυκοφαινολάτη μεταβολίζεται σε μυκοφαινολικό οξύ.
H δακλιζουμάμπη και η βασιλιξιμάμπη είναι μονοκλωνικά αντισώματα που εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό των Τ λεμφοκυττάρων και χρησιμοποιούνται για την προφύλαξη από την απόρριψη αλλογενούς νεφρικού μοσχεύματος μαζί με κυκλοσπορίνη και κορτικοειδή.
Το τακρόλιμους είναι επίσης αναστολέας της καλσινευρίνης. Η δράση του μοιάζει πολύ με εκείνη της κυκλοσπορίνης είναι όμως πιο νευροτοξικό και νεφροτοξικό. άλλη πιθανή σοβαρή επιπλοκή είναι η μυοκαρδιοπάθεια. Το εβερόλιμους δρα ανασταλτικά στον πολλαπλασιασμό των ενεργοποιημένων από το αντιγόνο T-λεμφοκυττάρων εμποδίζοντας έτσι τη μετάδοση μηνυμάτων στους κυτταρικούς υποδοχείς με τα οποία εξασφαλίζεται ο κυτταρικός πολλαπλασιασμός.Η αναστολή αυτή οδηγεί σε παραμονή των κυττάρων στη φάση G1 του κυτταρικού κύκλου.
Νεώτερη ανοσοκατασταλτική ουσία, είναι το σιρόλιμους , η οποία δεν ανήκει στους αναστολείς της καλσινευρίνης, όπως λ.χ. η κυκλοσπορίνη , αλλά αναστέλλει και αυτή την ενεργοποίηση των Τ και Β λεμφοκυττάρων διακόπτοντας τη μετάδοση των ειδικών σημάτων που την προκαλούν.

Περιεχόμενα κεφαλαίου




Πηγή: www.galinos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.