Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

«Γολγοθάς» για τους νεφροπαθείς η αιμοκάθαρση στη Θεσσαλονίκη-Αναμονή μέχρι και δέκα χρόνια για μόσχευμα

ΗΛΙΑΣ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑΣ 

Ένα διαρκές πρόβλημα είναι η ζωή ενός νεφροπαθή στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι περιορισμένες θέσεις αιμοκάθαρσης σε συνδυασμό με  την πολυετή αναμονή για μεταμόσχευση, αναγκάζουν τους πάσχοντες από νεφροπάθεια να
αναγκάζονται να ανεβούν έναν Γολγοθά.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης. Χρήστος Καραγκιόζης μιλώντας  στη ThessNews για τα καθημερινά προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι νεφροπαθείς, επισημαίνει τον περιορισμένο εξοπλισμό των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αλλά και της περιφέρειας. «Για το λόγο αυτό πολλοί από τους νεφροπαθείς αναγκάζονται να πηγαίνουν στα ιδιωτικά κέντρα για την καθιερωμένη αιμοκάθαρσή τους. Φυσικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για έναν αιμοκαθαιρόμενο το κόστος είναι μηδενικό» δηλώνει ο κ. Καραγκιόζης.
Απαρχαιωμένος εξοπλισμός
Ο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός  αιμοκάθαρσης των δημόσιων νοσοκομείων έχει σαν αποτέλεσμα να προσφέρει χαμηλής ποιότητας αιμοκάθαρσης προς τους ασθενής και να επιβαρύνει την υγεία τους. «Ένα παλιό μηχάνημα αιμοκάθαρσης το οποίο έχει ξεπεράσει κατά πολύ το χρόνο ζωής του σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία έχει σαν επακόλουθο να προσφέρει χαμηλή ποιότητα αιμοκάθαρσης σε έναν ασθενή. Αυτό με την σειρά του έχει ως συνέπεια την ανάγκη λήψης περισσότερων φαρμάκων από τον ασθενή με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται με επιπλέον φάρμακα ο ήδη κουρασμένος οργανισμός του» αναφέρει ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον κ. Καραγκιόζη γίνονται κάποιες ενέργειες για την επιδιόρθωση των χαλασμένων μηχανημάτων αιμοκάθαρσης αλλά δεν αρκούν. «Πρόσφατα το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ έπειτα από ιδιωτικές δωρεές και την προσπάθεια του διοικητή του  νοσοκομείου Αναστάσιου Σπανού επισκευαστήκαν ορισμένα μόνο μηχανήματα από αυτά τα οποία ήταν χαλασμένα.
Το γεγονός αυτό όμως δεν δίνει λύση στο πρόβλημα καθώς είναι ανάγκη να αντικατασταθούν με νέα μηχανήματα αιμοκάθαρσης όχι μόνο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ αλλά και στο νοσοκομείο Παπανικολάου καθώς και στο νοσοκομείο του Αγίου Παύλου. Επίσης σημαντικά προβλήματα υπάρχουν στα κέντρα αιμοκάθαρσης των νοσοκομείων της Έδεσσας και του Πολυγύρου» τονίζει με νόημα στη ThessNews.
Ελλείψεις σε ιατρούς και νοσηλευτές
Ηλίου φαεινότερες είναι πλέον οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα κέντρα αιμοκάθαρσης. «Παρατηρούμε ότι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης υπάρχει έντονη έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό ενώ στα  νοσοκομεία της περιφέρειας λιγοστές είναι οι θέσεις των ιατρών. Ως εκ τούτου προκύπτει και η μείωση των θέσεων αιμοκάθαρσης στα δημόσια νοσοκομεία» λέει ο ίδιος.
Τελευταίοι στις μεταμοσχεύσεις
Μια ακόμη αρνητική πρωτιά κατακτά η Ελλάδα καθώς είναι ουραγός στις λίστες μεταμοσχεύσεων των προηγμένων χωρών. Μέχρι στιγμής για το έτος 2016 έχουν γίνει λιγότερες από 100 μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Καραγκιόζη «σοβαρό είναι το  πρόβλημα της έλλειψης εθνικής στρατηγικής πάνω στο θέμα των μεταμοσχεύσεων. Αυτό έχει σαν επακόλουθο ο μέσος χρόνος αναμονής για τη μεταμόσχευση ενός αιμοκαθαιρόμενου να φτάνει τα δέκα χρόνια. Λόγω της μεγάλης αναμονής που υπάρχει στη λίστα είναι πολύ πιθανόν ένας αιμοκαθαιρόμενος να μην προλάβει πότε στην ζωή του λάβει το πολυπόθητο μόσχευμα».
Ο μέσος όρος ζωής ενός νεφροπαθή που βρίσκεται στο στάδιο της αιμοκάθαρσης φτάνει περίπου τα έξι χρόνια.
Σε συνδυασμό με την «κακή» ποιότητα αιμοκάθαρσης, λόγω του παλαιού τύπου μηχανημάτων και τα πολλά φάρμακα που λαμβάνει ο ασθενής, μειώνεται αισθητά ο χρόνος ζωής του πάσχοντα.
Η λύση στο πρόβλημα των μεταμοσχεύσεων υπάρχει, το έκανε η Πορτογαλία και η Κροατία, δυο χώρες στις οποίες ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων είναι μικρός. Συγκεκριμένα, η Πορτογαλία αντιμετώπιζε παρόμοια προβλήματα με την Ελλάδα, και σήμερα βρίσκεται στη δεύτερη θέση στη λίστα των μεταμοσχεύσεων στην Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά η Κροατία, μια χώρα με πολλά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα έχει καταφέρει να είναι τέταρτη στις μεταμοσχεύσεις στην Ευρώπη μειώνοντας αισθητά το χρόνο αναμονής, ο οποίος πλέον υπολογίζεται σε λιγότερο από ένα έτος.
Σύμφωνα με τον κ. Καραγικιόζη, τρεις  είναι οι άξονες στους οποίους πρέπει να στοχεύσει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων. «Αρχικά είναι ανάγκη να τοποθετηθούν ειδικοί γιατροί στις μεγάλες μονάδες εντατικής θεραπείας οι οποίοι θα πρέπει να παρακολουθούν  τους ανθρώπους που δυστυχώς θα φύγουν από την ζωή και να ενημερώνουν τους συγγενείς τους για την δωρεά οργάνων. Ο δεύτερος άξονας ουσιαστικά είναι η οργάνωση και η χρηματοδότηση του συστήματος των μεταμοσχεύσεων που απαιτείτε εντός των νοσοκομείων.  Τέλος ο ένας σημαντικός παράγοντας ο οποίος θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα  είναι η ενημέρωση του κόσμου μέσα από διαφημιστικές εκστρατείες για την δωρεά οργάνων» υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.