Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

20χρονος δότης οργάνων χαρίζει ζωή σε 7 συνανθρώπους μας

«Δώρα Ζωής» για 7 συνανθρώπους μας, χάρισε 20χρονος δότης οργάνων από το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», που κατέληξε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016. Η οικογένεια του άτυχου νέου, με τη στήριξη των ιατρών της ΜΕΘ, βρήκε το ψυχικό σθένος να χαρίσει το μεγαλύτερο δώρο σε
ασθενείς που έχρηζαν μεταμόσχευσης.
Άμεσα ενημερώθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, που ανέλαβε όλες τις διαδικασίες συντονισμού της λήψης των οργάνων και ανεύρεσης των κατάλληλων ληπτών, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ευρώπη. Η όλη διαδικασία από την στιγμή της έναρξης μέχρι και την πλήρη ολοκλήρωση της, διήρκησε περίπου 45 ώρες.
Στο χειρουργείο προσήλθαν χειρουργικές ομάδες από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το Γ.Ν.Α «Λαϊκό», το Π.Γ.Ν. «Αττικόν» καθώς και από μοσχευτικά κέντρα της Ιταλίας & της Ουγγαρίας. 
Από το απόγευμα της Παρασκευής, η καρδιά του νεαρού άνδρα χτυπά ξανά σε μια γυναίκα 30 ετών, από την Αθήνα η οποία  βρισκόταν υπό μηχανική υποστήριξη καρδιάς εδώ και 14 μήνες. Οι νεφροί μεταμοσχεύτηκαν σε δύο άνδρες 23 ετών και 37 ετών στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και στον Ευαγγελισμό, οι οποίοι υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση 5 και 7 έτη αντίστοιχα. Οι πνεύμονες μεταμοσχεύτηκαν σε ασθενή από Μεταμοσχευτικό Κέντρο της Βουδαπέστης, ενώ το ήπαρ στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο του Παλέρμο. Τέλος, οι κερατοειδείς μεταμοσχεύθηκαν σε ασθενείς με οφθαλμολογικά προβλήματα στο Π.Γ.Ν. «Αττικόν». 
Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία και οι λήπτες διανύουν τις πρώτες μετεγχειρητικές τους ημέρες νοσηλείας τους χωρίς καμία επιπλοκή.
Αξιοσημείωτη υπήρξε η συνέπεια και η συνεργασία που επέδειξε όλο το εμπλεκόμενο στη διαδικασία ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, καθώς και του ΕΚΑΒ Αθηνών.
Ο ΕΟΜ ευχαριστεί θερμά όλους, όσοι συνέβαλαν σε αυτή τη «γέφυρα ζωής» και ιδιαίτερα την οικογένεια του δότη για την πράξη αυτή ανθρωπισμού και γενναιοδωρίας. Η Δωρεά Οργάνων απαιτεί επιστημονική αρτιότητα από την πλευρά του υγειονομικού προσωπικού και ιδιαίτερη μεγαλοψυχία από την πλευρά της οικογένειας.
Με αφορμή τη περιστατικό ο  Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσ. «Ερρίκος Ντυνάν», Καθηγητής Γεώργιος Νάκος, ανέφερε «Όταν ο θάνατος στην Εντατική είναι πλέον γεγονός και η τεχνολογία μας δίνει τα μέσα, είναι ηθική υποχρέωσή μας να απευθυνθούμε στην οικογένεια του εκλιπόντος και να προτείνουμε τη δυνατότητα της Δωρεάς Οργάνων.  Στη περίπτωση του νεαρού δότη, βρεθήκαμε απέναντι σε μια αξιοθαύμαστη και συγκινητική οικογένεια, που είχε ήδη σκεφτεί το ενδεχόμενο, μέσα από την απώλεια του παιδιού της, να δώσει ζωή σε άλλους ανθρώπους. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, τόσο το προσωπικό της ΜΕΘ, όσο και όλου του Νοσοκομείου μας συνεργάστηκε άμεσα και αποτελεσματικά για τη διασφάλιση αυτού του δώρου ζωής. Κάθε  περιστατικό δωρεάς μας βγάζει όλους και πρώτα από όλους τον ίδιο το δότη περήφανους νικητές απέναντι στο θάνατο».
Ο Πρόεδρος του ΕΟΜ Καθηγητής Ανδρέας Καραμπίνης ευχαρίστησε θερμά τη οικογένεια του νεαρού άνδρα για τη μεγαλοψυχία που επέδειξε στη πιο δύσκολη στιγμή για εκείνη και ευχήθηκε η πράξη ανθρωπισμού στην οποία με γενναιότητα προέβη να απαλύνει σύντομα τον πόνο της απώλειας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.