Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Τι προβλέπει η νέα σύμβαση ΕΟΠΥΥ – Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης

Νέο σχέδιο Σύμβασης μεταξύ του  ΕΟΠΥΥ και των Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης (Μ.Χ.Α), εκτός νοσοκομείων και κλινικών, ενέκρινε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η νέα σύμβαση είναι διετής και προβλέπει, μεταξύ άλλων, η Μ.Χ.Α. «να προμηθεύεται τα φίλτρα και τις βελόνες αιμοκάθαρσης από προμηθευτές εγγεγραμμένους στο Μητρώο του Ε.Κ.Α.Π.Τ.Υ. καθώς και στο
μητρώο του οικείου Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, τα δε προϊόντα τους πρέπει να είναι υποχρεωτικά εγγεγραμμένα στο εγκεκριμένο Μητρώο του Ε.Κ.Α.Π.Τ.Υ. Τα προϊόντα διατίθενται με τιμές του Παρατηρητηρίου Τιμών κατά την ημερομηνία έκδοσης της δαπάνης». 
Η υποχρέωση αυτή ισχύ και για τα λοιπά ιατροτεχνολογικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την διενέργεια της αιμοκάθαρσης ενώ τόσο οι προμηθευτές, όσο και τα προϊόντα που χρησιμοποιεί η Μ.Χ.Α. φέρουν υποχρεωτικά πιστοποίηση από διαπιστευμένο φορέα. 
Στις υποχρεώσεις της Μονάδας περιλαμβάνεται και ο έλεγχος της ασφαλιστικής ικανότητας και ταυτοπροσωπίας του δικαιούχου ασφάλισης. Σημειώνεται ότι «σε περίπτωση κατά την οποία η Μ.Χ.Α. παράσχει υπηρεσίες σε μη έχοντα την ασφαλιστική ικανότητα, οι υπηρεσίες αυτές δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ». 
Επιπλέον, υποχρεούται  να βεβαιώνει μέσω συγκεντρωτικής μηνιαίας κατάστασης, τον αριθμό και το είδος των συνεδριών, τα χρησιμοποιούμενα υλικά (Φίλτρα και Βελόνες) ανά δικαιούχο, θέτοντας την ημερομηνία πραγματοποίησής τους, που προκύπτει από τον ατομικό φάκελο του δικαιούχου και από το πρόγραμμα των ραντεβού της Μονάδας. 
Σε περίπτωση ανάγκης πραγματοποίησης έκτακτων συνεδριών αιμοκάθαρσης (πέραν του αριθμού της αρχικής γνωμάτευσης ), η Μονάδα θα πρέπει να αναφέρει αναλυτικά τους ιατρικούς λόγους που επέβαλαν τη διενέργεια τους. Ο  ασφαλισμένος νεφροπαθής δηλώνει υπεύθυνα ότι έλαβε υπηρεσίες υγείας για αιμοκάθαρση (τακτικές και έκτακτες) από τη Μ.Χ.Α.. 
Σημειώνεται ότι το αποδεκτό ποσοστό των μηνιαίων έκτακτων αιμοκαθάρσεων μιας Μ.Χ.Α. είναι το ένα τοις εκατό (1%) του συνόλου των συνεδριών αιμοκάθαρσης στη μονάδα νεφρού το μήνα. Υπέρβαση του ανωτέρω μηνιαίου ποσοστού έκτακτων αιμοκαθάρσεων δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Οι παρακάτω αιτίες διενέργειας έκτακτων αιμοκαθάρσεων αποτελούν παράγοντες (μεμονωμένοι ή/και συνδυαστικοί) που εντάσσονται στο αποδεκτό εύρος του ποσοστού υπέρβασης ένα τοις εκατό (1%) εκτάκτων αιμοκαθάρσεων επί του συνόλου των αιμοκαθάρσεων μιας Μ.Χ.Α.:
  Υπερφόρτωση με υγρά
  Υπερβολική αύξηση σωματικού βάρους
  Συμπτωματική υπερκαλιαιμία
  Υποτασικό ή υπερτασικό επεισόδιο
  Προβλήματα αγγειακής προσπέλασης (θρόμβωση)
  Πήξη φίλτρου αιμοκάθαρσης
  Αποφυγή συνδρόμου διαταραχής της ωσμωτικής ισορροπίας (DDS) 
Σύμφωνα με το Σχέδιο Σύμβασης, «η Μ.Χ.Α. απαγορεύεται να απαιτεί από τον δικαιούχο να αναλαμβάνει προσωπικά την πληρωμή δαπάνης των νοσηλίων (συνεδριών αιμοκάθαρσης) ή διαφοράς μεταξύ των νοσηλίων της αιμοκάθαρσης που καταβάλλονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και εκείνων που μπορεί να χρεώνει η Μ.Χ.Α. για τις υπηρεσίες της, βάσει δικού του τιμολογίου, η δε τυχόν ανάληψη τέτοιας ευθύνης εκ μέρους του δικαιούχου είναι παντελώς άκυρη και αποτελεί ουσιώδη λόγο άμεσης και αζήμιας για τον ΕΟΠΥΥ καταγγελίας της Σύμβασης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.