Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Πάτρα:Κίνδυνος λουκέτου στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο του ΠΓΝΠ -Στην αναμονή 70 ασθενείς για μεταμόσχευση νεφρού

Τον κίνδυνο να αναστείλει τη λειτουργία του, το Μεταμοσχευτικό Κέντρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, μετά από 18 χρόνια, επεσήμαναν χθες γιατροί, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Ο καθηγητής Χειρουργικής και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων Διονύσιος Καραβίας και ο διευθυντής του Νεφρολογικού και Μεταμοσχευτικού του ΠΓΝΠ και πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας Δημήτρης Γούμενος εμφανίστηκαν ανήσυχοι, ενώ υπογράμμισαν το αρνητικό ρεκόρ της χώρας μας στη
δωρεά οργάνων, στο περιθώριο της συνέντευξης για τη διοργάνωση του 18ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μεταμοσχεύσεων που θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα από τις 23 έως τις 25 Οκτωβρίου.
Όπως επισημάνθηκε, η λειτουργία του Μεταμοσχευτικού Κέντρου στο νοσοκομείο του Ρίου υπονομεύεται από τον τελευταίο νόμο, σύμφωνα με τον οποίο αλλάζει το σύστημα στην κατανομή των μοσχευμάτων.  Όπως είπε ο κ. Γούμενος αυτή τη στιγμή στο ΠΓΝΠ υπάρχουν στην αναμονή 70 ασθενείς για μεταμόσχευση νεφρού, ενώ 280 παρακολουθούνται στο εξωτερικό ιατρείο του τμήματος. Όταν η πλειοψηφία των μοσχευμάτων πηγαίνει στην εθνική λίστα, μοιραία αυτοί φεύγουν από το δικό μας κέντρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως επισήμανε, να αποδυναμώνεται το Μεταμοσχευτικό Κέντρο του Ρίου και μοιραία να επηρεάζεται και η λήψη μοσχευμάτων.
Στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο του ΠΓΝΠ στα 18 χρόνια λειτουργίας του έχουν γίνει 255 μεταμοσχεύσεις. Οι 23 ήταν από ζώντες δότες και οι 232 από αποβιώσαντες.
Επιπλέον ο κ. Γούμενος ανέφερε ότι στην Ελλάδα αντιστοιχούν 6-7 δότες ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ για παράδειγμα στην Ισπανία  και την Κροατία η αναλογία είναι 40 δότες ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού.
Την ανάγκη να ενισχυθεί και από το Πανεπιστήμιο η προσπάθεια ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης του συγγενικού περίγυρου του υποψηφίου δότη, καθώς το ιατρικό προσωπικό είναι λίγο σημείωσε ο κ. Καραβίας.
Το συνέδριο ξεκινά την προσεχή Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ. . Προσκεκλημένος ομιλητής θα είναι ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα: "Η λειτουργία των Οργάνων και η λειτουργία των λέξεων'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.