Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Κυρώθηκε η σύμβαση δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση ύψους 70 εκατ. ευρώ στο Ω.Κ.Κ.

Κυρώθηκε κατά πλειοψηφία, από το Γ’ θερινό τμήμα της ολομέλειας της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη
κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του κοινωφελούς ιδρύματος Ωνάση, του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (Ω.Κ.Κ.) και του ελληνικού Δημοσίου.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, και το Ποτάμι ενώ το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».
Κατά πλειοψηφία υπερψηφίστηκε και η τροπολογία που προβλέπει μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2018, την δωρεάν χορήγηση φαρμακευτικών ειδών στους πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου.
Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΣΥ ενώ η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και το Ποτάμι δήλωσαν «παρών» και η Ένωση Κεντρώων κατά. Πάντως, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης διευκρίνισαν ότι συμφωνούν με τη ρύθμιση που είναι υπέρ της ανακούφισης των πληγέντων, όμως η κυβέρνηση δεν την έφερε αυτόνομη αλλά επέλεξε στην ίδια τροπολογία να ρυθμίσει και άλλα θέματα με τα οποία διαφωνούν.
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, έκανε λόγο «για μια σημαντική δωρεά και σημαντική επένδυση ύψους 70 εκ ευρώ του ιδρύματος Ωνάση, που αφορά την αναβάθμιση των υποδομών του υπάρχοντος καρδιοχειρουργικού κέντρου αλλά και τη δημιουργία ενός νέου εθνικού μεταμοσχευτικού κέντρου».
«Η κύρωση της σύμβασης καλύπτει ένα μεγάλο έλλειμμα που έχει η Ελλάδα, το μείζον θέμα των μεταμοσχεύσεων, ενώ ταυτόχρονα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και προάγει τη κουλτούρα της δωρεάς οργάνων», ανέφερε ο κ. Ξανθός.
Έμφαση έδωσε ο υπουργός Υγείας στη δυνατότητα πρόσβασης και των ανασφάλιστων πολιτών σε ένα τόσο εξειδικευμένο και σύγχρονο νοσοκομείο όπως είπε. Παράλληλα, επιτέθηκε στη ΝΔ χαρακτηρίζοντας «θεμελιώδες ψέμα» το επιχείρημα του εισηγητή της Ιάσωνα Φωτήλα, ότι η κάλυψη ανασφάλιστων ξεκίνησε όταν ήταν κυβέρνηση το κόμμα του. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, προανήγγειλε την κατάθεση σύντομα νομοσχεδίου, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και ένα νέο πλαίσιο για τις μεταμοσχεύσεις, με στόχο να ενισχυθεί αυτός ο τομέας στον οποίο η Ελλάδα είναι πολύ πίσω.
Απαντώντας στη κριτική της αντιπολίτευσης που κατηγόρησε το υπουργείο Υγείας ότι δεν έκανε καμία διαβούλευση και κανένα διάλογο με το σωματείο των εργαζόμενων στο Ωνάσειο Καρδιολογικό Κέντρο, ο κ. Πολάκης διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος: «Στους σημερινούς εργαζόμενους δεν αλλάζει το μισθολογικό, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό ή εργασιακό τους καθεστώς. Γι’ αυτούς που θα προσληφθούν από δω και πέρα, μπούσουλάς μας θα είναι το μισθολόγιο που ακολουθούν και οι αντίστοιχες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα. Σαφώς θα υπάρξει διαπραγμάτευση με τη διοίκηση του Ωνασείου και ό,τι αδυναμία υπάρξει, θα λυθεί στη πορεία.
Το Ωνάσειο εποπτεύεται από το δημόσιο και δεν μπορεί να υπάρχουν τεράστιες, εμφανείς μισθολογικές διαφορές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Νατάσα Θωμά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.