Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Η οριστική λύση για το πρόβλημα των μεταμοσχεύσεων ίσως είναι κοντά

Τελικά η επιστημονική φαντασία του George Orwell Animal Farm του 1946.
100.000 άνθρωποι στις Η.Π.Α. είναι στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρούκαι αργότερα όλες σχεδόν τις μεταμοσχεύσεις οργάνων.
Το 1984 έγινε η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς από μπαμπουίνο σε ένα νεογέννητο κορίτσι σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σωθεί η μικρή. Δυστυχώς η μικρή πέθανε 21 μέρες αργότερα…
Η επιστήμη πίσω από με τις μεταμοσχεύσεις σήμερα επιλέγει τους πιο
συμβατούς δότες για τους λήπτες, με βάση τις πρωτεΐνες των κυττάρων, μια ανάλογη διαδικασία συμβαίνει με τις ομάδες αίματος, και φροντίζει μετά τη μεταμόσχευση να προστατεύσει το όργανο όσο καλύτερα γίνεται για να μη το αποβάλλει ο οργανισμός μας, καταστέλλοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του λήπτη.
Ο οργανισμός μας μπορεί να καταλάβει, μέσω των πρωτεϊνών που υπάρχουν στα κύτταρα, αν ένα ξένο όργανο βρίσκεται εντός του αντιμετωπίζοντας το σαν κάτι το εχθρικό και του επιτίθεται με συνέπεια το νέο όργανο να αποβληθεί με σοβαρές συνέπειες για τον λήπτη αλλά δημιουργώντας και μια μεγάλη σπατάλη στη γενναιόδωρη προσφορά από τον δότη.
Η επιστήμη της κλωνοποίησης έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό και σε συνδυασμό με τις ιδιότητες των οργάνων των γουρουνιών μπορεί να δώσει οριστική λύση στις μεταμοσχεύσεις νεφρών σε πρώτη φάση και αργότερα και άλλων οργάνων.
Με απλά λόγια οι επιστήμονες κατάφεραν να αφαιρέσουν τις πρωτεΐνες στόχους από τα κύτταρα νεφρών των γουρουνιών κάνοντάς τα σχεδόν πανομοιότυπα με τα ανθρώπινα, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα έτσι ώστε να μη χρειάζεται καν να γίνει έλεγχος συμβατότητας!
Αυτό σημαίνει ότι το ίδιο νεφρό θα μπορεί να κλωνοποιείται συνεχώς και να μεταμοσχεύεται στους ανθρώπους μέχρι να θεραπευτούν όλοι.
Ο χειρουργός μεταμοσχεύσεων Dr. Joseph Tector και καθηγητής χειρουργικής στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ εκτός από αυθεντία στις μεταμοσχεύσεις οργάνων είναι μέλος της εταιρείας υποστήριξης ξενομεταμοσχεύσεων, οργάνων δηλαδή που προέρχονται από ζώα.
Μέχρι το τέλος του 2017 ή αρχές του 2018 το αργότερο θα έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού γουρουνιού σε άνθρωποαπό τον Dr. Joseph Tector, και αν όλα πάνε καλά στον κοντινό ορίζοντα μπορεί να λυθεί μια για πάντα το ζήτημα των μεταμοσχεύσεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.