Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Πως να ανακοινώσω στην οικογένεια μου ότι θέλω να γίνω δωρητής οργάνων

Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων επιθυμεί ή έχει ήδη γίνει δωρητής οργάνων αλλά δυσκολεύεται να ανακοινώσει την απόφαση του στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του. Στο άρθρο αυτό θα δείτε ορισμένες συμβουλές για το πως μπορείτε να “ανοίξετε”
αυτή τη συζήτηση πιο εύκολα.
Καταρχήν, πρέπει να τονιστεί ότι ακόμη και να έχετε κάρτα δωρητή οργάνων, η γνώμη και η απόφαση της οικογένειας είναι απολύτως απαραίτητη για να προχωρήσουν οι γιατροί σε δωρεά οργάνων. Επομένως είναι βασικό σε κάθε περίπτωση να έχετε ενημερώσει τους πιο στενούς σας συγγενείς λ.χ το/τη σύζυγο, τους γονείς, τα παιδιά ή τα αδέρφια σας.
Αν δεν μιλήσετε με τους συγγενείς σας για την απόφασή σας να γίνετε δωρητές οργάνων, δε θα μάθουν ποτέ ότι θα θέλατε να σώσετε ανθρώπινες ζωές μέσα από αυτή σας την απόφαση.

Λίγες λέξεις κάνουν τη διαφορά !

Κάθε χρόνο όργανα μένουν αχρησιμοποίητα επειδή οι συγγενείς δεν ήταν σίγουροι για το τι θα ήθελε να κάνει ο αγαπημένος τους. Αν περισσότεροι άνθρωποι γινόνταν δωρητές οργάνων και εξέφραζαν στην οικογένεια τους αυτή την επιθυμία, θα μπορούσαν να βοηθηθούν πολύ περισσότεροι άνθρωποι αφού περισσότερες οικογένειες τελικά θα συμφωνούσαν και θα υποστήριζαν την απόφαση που είχε πάρει ο ίδιος ο αγαπημένος τους. 

Μιλήστε….

Ίσως να μην έχει σημασία πως να ξεκινήσεις μια τέτοια συζήτηση στην οικογένεια σου. Εξάλλου, κάθε οικογένεια έχει τη δική της δυναμική και κάθε ανθρώπινη συγγενική σχέση τους δικούς της “κώδικες επικοινωνίας”. Παρακάτω δίνονται μερικές συμβουλές για όσους δεν έχουν ακόμη βρει τον κατάλληλο τρόπο ή αισθάνονται φόβο ότι οι δικοί τους θα αντιδράσουν αρνητικά. 
Το πρώτο βήμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αναφέρετε μια δημοσίευση, ένα άρθρο στην εφημερίδα, ένα ρεπορτάζ στην τηλεόραση ή ένα ποστ στο facebook που έκανε αναφορά στη δωρεά οργάνων.
Το δεύτερο βήμα είναι να εξηγήσετε πόσο σημαντική είναι η δωρεά οργάνων για να μπορέσουν άνθρωποι που τα χρειάζονται να καλυτερεύσουν ή να σώσουν τη ζωή τους.
Τρίτον, εξηγήστε πως φτάσατε εσείς στην απόφαση να γίνετε δωρητές οργάνων και τι σημαίνει για εσάς αυτή η απόφαση.

Τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος να μιλήσουμε μεταξύ μας για τη δωρεά οργάνων

Όλες οι οικογένειες που έχουν ήδη προχωρήσει σε δωρεά οργάνων μιλούν θετικά για μια τέτοια συζήτηση που είχε προϋπάρξει και ήρθε να απαλύνει την κατάσταση του να μην ξέρεις τι να αποφασίσεις για έναν αγαπημένο σου πρόσωπο μια τέτοια στιγμή.
Οι οικογένειες που ήξεραν αποφάσιζαν δύο φορές περισσότερο να προχωρήσουν σε δωρεά οργάνων.
Αν συναντήσετε άρνηση, αφήστε λίγο χρόνο για να το σκεφτούν. Δεν χρειάζεται να υπάρξει αντιπαράθεση. Να είστε σίγουροι ότι αν ποτέ έρθει μια τέτοια στιγμή θα θυμηθούν την απόφαση και τη συζήτησή σας αυτή.

Ας μην ξεχνάμε πως μια συζήτηση για τη δωρεά οργάνων δεν είναι τίποτα άλλα από μια συζήτηση για την ζωή και για την αγάπη…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.