Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων: “Παροδικό το πλήγμα που προκάλεσε ο κορονοϊός στον χώρο των μεταμοσχεύσεων”

Μία από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, παγκοσμίως, ήταν η δραματική μείωση της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας συμπαγών οργάνων, γεγονός εύλογο λόγω του φόρτου εργασίας και της επιφυλακής των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Ο πρώτος μήνας, όμως, μετά την άρση των μέτρων προστασίας δίνει στη χώρα μας ιδιαίτερα ενθαρρυντικά δείγματα ανάκαμψης, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και θεωρείται «ένας καλός μήνας για τις μεταμοσχεύσεις».
Συγκεκριμένα, παρ’ ότι κατά το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου 2020 η δωρεά οργάνων στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 85%, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο Μάιος έκλεισε με 7 δοτές οργάνων, 14 μεταμοσχεύσεις συνολικά νεφρών, ήπατος, καρδιάς και 12 μεταμοσχεύσεις κερατοειδών, ξεπερνώντας ακόμα και το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περυσινής χρονιάς.
Δότες ιστών και οργάνων, από 36 έως 76 ετών, που κατέληξαν σε νοσοκομεία της Αθήνας, του Βόλου, της Λαμίας και του Ηρακλείου της Κρήτης, κατόπιν της συναίνεσης των οικογενειών τους, χάρισαν ή βελτίωσαν τη ζωή σε 26 ασθενείς, ηλικίας 37 έως 70 ετών. Επιπλέον, οι 3 από τους 7 δότες προήλθαν από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να αποτελεί και νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό.
Σημειώνεται, ότι όλοι οι δότες, αλλά και οι υποψήφιοι λήπτες, ελέγχονται και θα εξακολουθούν να ελέγχονται για κορονοϊό, προ της λήψης και της μεταμόσχευσης των οργάνων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΜ.

«Η πανδημία του κορονοϊού αποτέλεσε ένα μεγάλο πλήγμα για τον χώρο των μεταμοσχεύσεων, το οποίο, ευτυχώς, στη χώρα μας δείχνει να είναι παροδικό»,

δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΜ, καθηγητής Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης. Επίσης, ο κ. Παπαθεοδωρίδης ανέφερε πως «η ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων μας, καθώς και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο σύστημα υγείας και στους αξιοθαύμαστους λειτουργούς του, έχουν τη δυνατότητα, με τον κατάλληλο σχεδιασμό, να αλλάξουν το τοπίο των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας.
Το γεγονός ότι, λόγω της πανδημίας, οι άνθρωποι αντιληφθήκαμε το πόσο η ζωή του ενός εξαρτάται από τη συμπεριφορά και την αίσθηση ατομικής ευθύνης του άλλου, φαίνεται να αναβαθμίζει τον θεσμό της δωρεάς οργάνων στη συνείδηση των πολιτών, αν κρίνουμε μάλιστα και από το γεγονός ότι σε αρκετά από τα πρόσφατα περιστατικά δωρεάς, η πρόταση της δωρεάς προήλθε ή έγινε άμεσα αποδεκτή από τις οικογένειες των αποβιωσάντων δοτών».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
https://www.nephron.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.