Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

"Οταν γεννιέσαι τρείς φορές" - Παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη στις 18 Δεκεμβρίου

Το βιβλίο του Δημήτρη Στρατούλη, που κυκλοφόρησε πρίν λίγες μέρες από τις εκδόσεις Τόπος, απευθύνεται σε όσους και όσες πάσχουν από
σοβαρές ασθένειες, στις οικογένειες και στους φίλους τους, λέγοντας ότι «όσο υπάρχει ζωή, υπάρχει ελπίδα» και «όσο υπάρχει αγώνας, υπάρχει ζωή»
Με τα λόγια του Αντρέ Μπρετόν, «όποιο κι αν είναι το ερώτημα, ο άνθρωπος είναι η απάντηση», ο πρώην βουλευτής και υπουργός και νυν στέλεχος της ΛΑ.Ε. Δημήτρης Στρατούλης δημοσιοποίησε με μια ανάρτησή του το πρόβλημα υγείας που έχει αντιμετωπίσει, έχοντας κάνει δύο μεταμοσχεύσεις νεφρών, με δωρητές τη μητέρα του και μια νεαρή κοπέλα.
Με αφορμή αυτή την προσωπική ιστορία, ο κ. Στρατούλης έγραψε συγκεκριμένα πριν από λίγες μέρες στο fb: «Στις 2 Νοέμβρη 1958, η μάνα μου με γέννησε για πρώτη φορά, κι έχω τα πρώτα μου γενέθλια. Η μάνα μου με ξαναγέννησε για δεύτερη φορά, στις 22 Απριλίου του 1999, στο Λαϊκό Νοσοκομείο στην Αθήνα, όταν μου δώρισε για μεταμόσχευση τον έναν της νεφρό. Τότε έχω τα δεύτερα γενέθλιά μου.
Και στις 3 Νοέμβρη 2011, ξαναγεννήθηκα για τρίτη φορά, στο δημόσιο Νοσοκομείο της Νανσύ στη Γαλλία, όταν μία μάνα δώρισε για μεταμόσχευση τα όργανα της νεκρής κόρης της κι έσωσε εμένα κι άλλους 7. Κι έχω τα τρίτα μου γενέθλια. Οι τρεις αυτές γεννήσεις μού έδωσαν τη δυνατότητα να ζήσω και να ξαναζήσω μια συναρπαστική ζωή. Γι’ αυτό, εκτός του ότι γράφτηκα στο μητρώο δωρητών οργάνων και ιστών, κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να βοηθήσω στη διάδοση της δωρεάς ανθρωπίνων οργάνων και ιστών, που είναι δώρο ζωής, και την αύξηση των μεταμοσχεύσεων και στη χώρα μας.
Το δικαιούνται όσοι και όσες ασθενείς τελικού σταδίου υποφέρουν και περιμένουν με αγωνία κι ελπίδα αυτό το δώρο ζωής από συνανθρώπους τους. Γιατί, όποιο κι αν είναι το ερώτημα, ο άνθρωπος είναι η απάντηση».

Κοινωνικό μήνυμα

Με αφορμή αυτή την εμπειρία, ο ίδιος αποφάσισε να γράψει το βιβλίο «Οταν γεννιέσαι τρεις φορές δωρεά οργάνων-δώρο ζωής» ώστε να μεταδώσει ένα ισχυρό κοινωνικό μήνυμα, καθώς δυστυχώς η χώρα μας είναι τελευταία στην Ε.Ε. όσον αφορά τη δωρεά οργάνων.
Το βιβλίο κυκλοφορεί σήμερα από τις εκδόσεις Τόπος και μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις θα διατεθεί στον Σύλλογο Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού και στον Πανελλήνιο Σύλλογο Νεφροπαθών ως συμβολή στις δράσεις τους. Ο ίδιος ο συγγραφέας μέσω του βιβλίου απευθύνεται σε όσους και όσες πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, στις οικογένειες και στους φίλους τους, λέγοντας ότι «όσο υπάρχει ζωή, υπάρχει ελπίδα» και «όσο υπάρχει αγώνας, υπάρχει ζωή».
Συγκεκριμένα αναφέρει (προδημοσίευση από τον πρόλογο του βιβλίου):
«Την απόφαση να καταγράψω τις μάχες που έδωσα στις διάφορες φάσεις της δραματικής περιπέτειας της υγείας μου την πήρα πριν πολύ καιρό, το Νοέμβρη του 2011, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας μου στο δημόσιο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της γαλλικής πόλης Νανσύ, όπου υποβλήθηκα σε δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού. Αρχισα λοιπόν να τηρώ ημερολόγιο.
Αυτό, εν συνεχεία, επιστρέφοντας στην Αθήνα, το συνέδεσα με τις αναμνήσεις και σημειώσεις μου από την αρχή της ασθένειάς μου (νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου), προκειμένου εν καιρώ –και ήρθε τώρα ο καιρός– να τα διαμορφώσω σε βιβλίο. Τελικά, προσπάθησα κι έγραψα αυτό το βιβλίο για να εξυπηρετήσω πολύ συγκεκριμένους σκοπούς: Πρώτα απ’ όλα για να διαδοθεί, όσο το δυνατόν καλύτερα και πιο παραστατικά, μέσα από τη δική μου προσωπική εμπειρία, η χρησιμότητα της δωρεάς οργάνων ως πολύτιμου δώρου ζωής σε σοβαρά ασθενείς συνανθρώπους μας. [...] Και, επομένως, γιατί αξίζει να συμμετέχουν στη διαδικασία προσφοράς ελπίδας με τη δωρεά οργάνων, που είναι η βασική προϋπόθεση για να γίνονται μεταμοσχεύσεις [...]
Επίσης, για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς όλους όσοι μου συμπαραστάθηκαν (γιατρούς, συγγενείς, φίλους, συντρόφους κ.ά.), είτε τους κατονομάζω και αναφέρω είτε όχι μέσα σ’ αυτό το βιβλίο, και κυρίως στη σύζυγο και συντρόφισσα της ζωής μου, τα παιδιά μου, την αδελφή μου και τους γονείς μου, που στάθηκαν δίπλα μου και με στήριξαν τις κρίσιμες ώρες. [...] Ασφαλώς και για να διευκρινίσω ότι, όση θέληση και να έχει ένας ασθενής, δε φτάνει από μόνη της, εάν δεν έχει την ενεργή αλληλεγγύη των συνανθρώπων του.
Οτι σε όσες μάχες για την υγεία μου έδωσα μ’ επιτυχία, τα κατάφερα, γιατί στηρίχτηκα στο «εμείς», δηλαδή στην αλληλεγγύη όσων προανέφερα. Κυρίως, όμως, έγραψα αυτό το βιβλίο για να μεταδώσω θάρρος, κουράγιο, αγωνιστικότητα κι ελπίδα σ’ όσους και όσες βαδίζουν το δύσβατο δρόμο της νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου, που βάδισα κι εγώ, ή κι άλλων σοβαρών ασθενειών και χρόνιων παθήσεων. Για να τους πω ότι η αισιοδοξία, το πείσμα να γίνουν καλά, η επιμονή και η υπομονή, η αξιοπρέπεια και η αλληλεγγύη είναι απαραίτητα εφόδια στις αποσκευές τους. [...] Και επειδή, όπως υπογραμμίζω, δωρεά οργάνων = δώρο ζωής, το βιβλίο το αφιερώνω στη μητέρα μου, που μου έδωσε ζωή για δεύτερη φορά, με τη δωρεά του ενός νεφρού της για την πρώτη μεταμόσχευσή μου, η οποία έγινε στην Ελλάδα».

info: Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Τετάρτη 18/12, στις 18.30, στον κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21, σταθμός Βικτώρια).

 Θα μιλήσουν οι:
 Γιάννης Μπολέτης (καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας, πρόεδρος Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου),
 Ελένη Πριόβολου (συγγραφέας), 
Χρήστος Σβάρνας (πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού), 
Γρηγόρης Λεοντόπουλος (πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών). 
Συντονίζει ο Κώστας Ησυχος και αποσπάσματα του βιβλίου διαβάζει η Μάνια Παπαδημητρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.