Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Αποκλειστική συνέντευξη Μαγκντί Γιακούμπ: «Η Καρδιοχειρουργική ήρθε για να μείνει» [BINTEO]

Ο άνθρωπος που χειρούργησε τον Γλαύκο Κληρίδη και τον Ανδρέα Παπανδρέου, μιλά στον ΑΝΤ1 και περιγράφει τις προσωπικές του στιγμές.


Καθηγητά Γιακούπ, θεωρείστε ανάμεσα στους θρύλους της περιόδου κατά την οποία ο κόσμος είδε την εμφάνιση και τον θρίαμβο της καρδιοχειρουργικής. Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι είστε
εκείνος που καθιέρωσε την μεταμόσχευση καρδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ποια είναι η ελπίδα και η πρόβλεψή σας για το μέλλον της καρδιοχειρουργικής;
Πιστεύω ότι η καρδιοχειρουργική ήρθε για να μείνει. Ίσως σε τουλάχιστον 100 ή 200 χρόνια θα γίνονται λιγότερες εγχειρήσεις καρδίας. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η καρδιοχειρουργική τώρα είναι μία πολύ-πολύ σημαντική ειδικότητα, η οποία έχει αντίκτυπο στην μακροζωία, στην ποιότητα της ζωής πάρα πολλών ανθρώπων στον κόσμο. 
Tο μόνο λυπηρό πράγμα είναι ότι η καρδιοχειρουργική είναι προσβάσιμη σε λιγότερο από το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Είναι ανεπίτρεπτο το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού να μην έχει πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες, ή να έχει πρόσβαση σε πολύ λίγες υπηρεσίες. Άρα η καρδιοχειρουργική έχει ωριμάσει, έχει προσφέρει αρκετά καλά και προσφέρει ακόμη περισσότερα τώρα. Στο τέλος θα εξαφανιστεί, αυτή είναι η πρόβλεψή μου. Αλλά για τουλάχιστον ακόμη 100 με 200 χρόνια θα είναι πολύ αναγκαία ώστε να σωθούν ζωές και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων.
Αυτή τη στιγμή που μιλούμε, παιδιά και ενήλικες πεθαίνουν άδικα επειδή δεν έχουν πρόσβαση στην καρδιοχειρουργική.
Καθηγητά, τώρα πρεσβεύεται τα οφέλη της μεταμοσχευτικής χειρουργικής. Για ποιο επίτευγμά σας είστε περισσότερο περήφανος;
Είμαι περήφανος για το γεγονός ότι όταν άρχισαν οι μεταμοσχεύσεις καρδίας πριν 50 χρόνια, πολλοί από εμάς ελπίζαμε να παρατείνουμε τη βιωσιμότητα ενός ατόμου κατά τρία, πέντε, δέκα χρόνια. Αλλά τώρα βλέπουμε άτομα να ζουν 35 χρόνια μετά την μεταμόσχευση καρδίας ή ακόμη και μετά από μεταμόσχευση καρδίας και πνευμόνων. Και έτσι αυτό είναι ένα εκπληκτικό επίτευγμα.
Μεταξύ των πολυάριθμων διακρίσεων και βραβείων που λάβατε κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας καριέρας σας και για το φιλανθρωπικό έργο σας, ποιο έχει την πιο πολύτιμη θέση στην καρδιά σας;
Το ένα είναι το Βραβείο του Κόσμου. Το κέρδισα όταν το BBC ρώτησε τον απλό κόσμο «ποιον αγαπούν». Προερχόμενο από τον απλό άνθρωπο, το εκτιμώ πολύ αυτό επειδή αυτό είναι το μήνυμα της ζωής μου, να βρίσκεσαι κοντά στον άνθρωπο. Το δεύτερο είναι η εκτίμηση των συναδέλφων επιστημόνων. Πρόκειται για το βραβείο του Royal Society, την αρχαιότερη ακαδημία επιστημών στον κόσμο.
Και το τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό είναι αυτό που αποκαλώ το Ο.Μ (Order of Merit), το βραβείο «Τάξη της Αξιοσύνης», από την βασίλισσα της Αγγλίας. Και αυτό έχει δοθεί σε 20 άτομα σε όλο τον κόσμο.
Καθηγητά, ο τίτλος της ομιλίας σας στο διεθνές πολυθεματικό επιστημονικό βιο-ιατρικό είναι το Μεγαλείο και οι απειλές της επιστήμης και της ιατρικής. Αναλύστε το. Μεγαλείο και απειλή;
Nαι, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Το μεγαλείο είναι όταν βλέπεις ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα. Βλέπεις ένα παιδί, ένα μωρό να πεθαίνει και έπειτα το βλέπεις μετά από 30 χρόνια να είναι υγιές και να απολαμβάνει τη ζωή. Αυτό είναι μέρος του μεγαλείου της ιατρικής και της επιστήμης φυσικά. To άλλο κομμάτι αυτού του μεγαλείου είναι η ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Γνωρίζεις ασθενείς, γνωρίζεις συναδέλφους σου ιατρούς, ταξιδεύεις στον κόσμο, έρχεσαι σε επαφή με ανθρώπους, αυτό είναι πανέμορφο. Μπορώ να πω και άλλα γι’αυτό το μεγαλείο αλλά υπάρχει και ο πόνος. Υπάρχουν και τα ρίσκα της επιστήμης και της καρδιοχειρουργικής. Το πρώτο είναι η εμπορευματοποίηση που δημιουργεί απόσταση μεταξύ ιατρού και ασθενεί ασθενή. Αυτή είναι μία μεγάλη ανησυχία. Γιατί η ιατρική και η επιστήμη δημιουργήθηκαν για να βοηθούν την κοινωνία και τους ανθρώπους και όχι για να εμπορευματοποιηθούν.
Υπάρχουν και άλλες προκλήσεις και επίπονα ρίσκα όπως o καταστροφικός ανταγωνισμός. Υπάρχουν γιατροί και επιστήμονες που θέλουν να απαλλαχθούν από άλλους ιατρούς. Αυτό δεν έχει νόημα, γιατί οι δύο προσπαθούν να πολεμήσουν ενάντια στους δύο μεγαλύτερους εχθρούς της ζωής. Ποιοι είναι αυτοί; Οι ασθένειες και η άγνοια.
Πρέπει να συνεργαζόμαστε. Γι’ αυτό έχω πληγωθεί πολύ από το Brexit. Γιατί αγαπούμε τους συναδέλφους μας Ευρωπαίους, τους αγαπούμε ως επιστήμονες. Να λες ότι θα χωρίσουμε; Αυτό είναι πολύ άσχημο. Πρέπει να εργαζόμαστε μαζί.
Είστε πολύ γνωστός ανάμεσα στους Κύπριους και τους Έλληνες αφού εγχειρίσατε μερικούς Κύπριους και Έλληνες πολιτικούς και άλλες προσωπικότητες. Θυμάμαι τον Γλάυκο Κληρίδη και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τι θυμάστε από εκείνες τις μέρες;
Θυμάμαι, όχι επειδή είναι ηγέτες ή επικεφαλής κυβερνήσεων, είναι πολύ ενδιαφέροντες άνθρωποι. Αυτό είναι ένα από τα προνόμια που έχω στη ζωή μου, έρχομαι σε επαφή με πολύ έξυπνα μυαλά όπως αυτά τα άτομα που μόλις ανέφερες. Δηλαδή εκτός του ότι μιλούσαμε γίναμε και φίλοι και είχα το προνόμιο να τους γνωρίσω, να τους μιλήσω. Το απόλαυσα αυτό πραγματικά, αυτό το είδος διανοητικού διαλόγου. Κάποιοι από αυτούς ήταν ποιητές. Ο Ανδρέας ήταν πολύ ενδιαφέρων άνθρωπος. Ήξερε τόσα πολλά για τη ζωή. Μπορούσες να του μιλήσεις για τα πάντα και πάντα έβρισκε μία ενδιαφέρουσα απάντηση. Αυτό είναι που θυμάμαι.
Δείτε όλα όσα είπε στην αποκλειστική του συνέντευξη του στον ANTo Καθηγητής Μαγκντί Γιακούμπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.