Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

ΗΠΑ: Για πρώτη φορά στον κόσμο μεταμόσχευση νεφρού από οροθετική γυναίκα σε οροθετικό ασθενή

Ένα νεφρό που δώρισε μια οροθετική γυναίκα μεταμοσχεύτηκε με επιτυχία αυτήν την εβδομάδα σε άλλον οροθετικό ασθενή στη Βαλτιμόρη, κάτι που συμβαίνει για πρώτη
φορά στον κόσμο, σύμφωνα με τους γιατρούς, και θα μπορούσε να βοηθήσει να περιοριστεί η έλλειψη οργάνων.

Η Νίνα Μαρτίνεζ, 35 ετών, από την Ατλάντα δώρισε το νεφρό της σε έναν ασθενή, η ταυτότητα του οποίου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, στο νοσοκομείο Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης. «Αισθάνομαι πολύ καλά» είπε η νεαρή γυναίκα, που εμφανίστηκε χαμογελαστή και σε καλή κατάσταση στη συνέντευξη Τύπου.

  «Είναι ωραίο να έχουμε καλές ειδήσεις, επειδή υπάρχουν πολλά ανεπίλυτα προβλήματα για τους φορείς του HIV», πρόσθεσε. «Πλέον, άνοιξε ο δρόμος ώστε οι άνθρωποι που ζουν με τον HIV να γίνουν δωρητές νεφρού», είπε ο Ντόρι Σέγκεφ, ο χειρουργός που έκανε την αφαίρεση του νεφρού της Μαρτίνεζ. «Πριν από 30 χρόνια, η ασθένεια σήμαινε θανατική καταδίκη.

 Όπως τώρα, ένας άνθρωπος με HIV μπορεί να σώσει μια ζωή», πρόσθεσε. Όπως και άλλες χώρες, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουνέλλειψη οργάνων. Περίπου 100.000 άνθρωποι περιμένουν στη λίστα για να βρεθεί ένας κατάλληλος νεφρός για αυτούς. Η Κριστίν Ντουράντ υπολογίζει ότι σχεδόν 10.000 οροθετικοί κάνουν αιμοκάθαρση ή βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της νεφρικής ανεπάρκειας.

Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν πλέον να λάβουν νεφρούς από άλλους οροθετικούς, κάτι που θα μειώσει και τον αριθμό των συνολικών ασθενών στη λίστα αναμονής. Μοναδικές προϋποθέσεις: οι δωρητές να είναι καλά στην υγεία τους και να έχουν θέσει υπό έλεγχο τον ιό, κάτι που επιτυγχάνουν πολλοί χάρη στα καινούρια αντιρετροϊκά φάρμακα.

 Η Νίνα Μαρτίνεζ ετοιμάζεται τώρα για άλλη μια μεγάλη πρόκληση: το φθινόπωρο θα τρέξει μαραθώνιο. 

https://www.cnn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.